tag:blogger.com,1999:blog-9167409152247134026.post5595801381064771741..comments2024-02-07T01:23:23.181+01:00Comments on Narrskeppet: Den livsfarliga hamburgarenSkeppsgossenhttp://www.blogger.com/profile/13514472813710096617noreply@blogger.comBlogger1125tag:blogger.com,1999:blog-9167409152247134026.post-80392293750958552672014-08-23T11:34:18.833+02:002014-08-23T11:34:18.833+02:00Hej Narren.
När det gäller uppfödning av nötboska...Hej Narren.<br /><br />När det gäller uppfödning av nötboskap så är det stor skillnad uppfödningsmetod och därmed miljöpåverkan.<br /><br />Korna släpper inte ut CO2 utan metangas som senare omvandlas i atmosfären till CO2. Det påverkas inte mycket av uppfödningsmetoden.<br /><br />När det gäller uppfödning i stordrift så används som regel mer spannmål och mindre gräs som djurfoder. Fördelen med att använda spannmål är att hanteringen och transporterna rationellare. Nackdelen är att djuren mår sämre och i princip måste man lågdosera antibiotika i fodret för att djuren skall må bra. <br /><br />Ur miljösynpunkt så är vallodling att föredra framför spannmålsodling. Dels binder gräsvallar kol till marken men främst är det näringsläckaget som är mycket lägre. En högproducerande vall där mycket konstgödsel används läcker mindre näringsämnen än en ekologiskt odlad spannmålsgröda.<br /><br />I Sverige, där antibiotika i djurfoder är förbjudet, så är man tvungen att ha en stor andel vallfoder i djurfodret till nötkreatur för att djuren skall må bra oavsett om det är storskalet eller småskalet producerat. I Sverige är det sällsynt med gårdar som har 1000 nötkreatur eller mer, för att då måste en del vallfoder transporteras en mil eller kanske längre.<br /><br />/Jan Eriksson<br />Anonymousnoreply@blogger.com