Förra året föreslog Livsmedelsverket att
det skulle få finnas högst två procent industriellt framställt transfett i det
totala fettinnehållet i mat på den svenska marknaden. Det är samma nivå som
andra länder som lagstiftat om transfett valt, exempelvis Danmark. Det
är också gränsen för transfett i nyckelhålsmärkta produkter.
Till grund för de här direktiven ligger studier som påstås
kunna bevisa ett samband mellan transfetter och hjärt-kärlsjukdomar. Men vem
har granskat studierna och hur har de genomförts?
Vad de flesta av de här studierna visar är att transfetter
som vi får i oss av t.ex. pommes frites tillfälligt höjer nivåerna av det s.k.
onda kolesterolet och likaledes tillfälligt sänker “det goda kolesterolet”. Så långt är allt i sin ordning. Men
vad betyder egentligen sådana tillfälliga förändringar av kolesterolet?
Skräckpropagandan vill få oss att tro att de ökar risken för
infarkt. Men det finns inga data som
styrker detta. Den enda slutsats man kan dra av studierna är att om det mot
förmodan skulle finnas en ökad risk så är den för liten att man ska kunna mäta den
med gängse metoder. Hittills har forskarna inte heller kunnat säkerställa
transfetternas effekt i förhållande till andra faktorer som bidrar till
hjärt-kärlsjukdomar (kosthållning, livsstil, genetiska faktorer etc.).
Den amerikanska livsmedelsmyndigheten FDA har gjort ett par
uppskattningar av hur många färre dödsfall i hjärt-kärlsjukdomar som en
märkning av produkter med transfetter skulle kunna ge. Det antal man kom fram
till var 600 färre dödsfall om året, i hela USA (där runt en miljon amerikaner
dör i hjärtinfarkt varje år).
Varför fortsätter då läkare och myndigheter att varna för –
och till och med förbjuda – transfetter?
Först och främst handlar det om den överdrivna generella
fettskräcken. Hysterin fick sig en rejäl känga när en större studie drog
slutsatsen att lågfettsdieter inte ger några påtagliga hälsofördelar framför
högfettskost. Därför har nu forskarna övergått till att fokusera på
transfetterna för att skrämma allmänheten och kunna fortsätta att kamma in
statliga bidrag.
För det andra kan tillverkarna av livsmedel tjäna grova
pengar på produkter som sägs vara nyttiga. Sedan lång tid tillbaka vet de att
det ger större vinster att marknadsföra nya ”hälsoprodukter” än att ta en fajt
med de myndigheter som värnar om ”folkhälsan”.
I Amerika har myndigheterna hotat McDonald’s och Kentucky
Fried Chicken med stämningar om de inte hittar hälsosamma alternativ till sina
frityroljor. McDonald’s sade att man skulle göra det, men sedan visade det sig
att företaget inte kunde leta upp en acceptabel ersättning.
För 30 år sedan gick hälsodrevet mot vanligt smör och då lovprisades
transfettbaserat margarin som ett nyttigare alternativ. Nu har man gjort helt
om ifråga om transfetter men rekommenderar fortfarande margarin! Det visar ju
hur mycket man kan lita på ”vetenskapen” när det gäller vår mat.
Tramsfett :-)
SvaraRaderaJa, det skulle vi kanske kalla dem!
Radera