Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 21 november 2016

Den kokande havsbottnen


 ”Vi har lärt oss mycket under de senaste 25 åren, särskilt ifråga om undervattensvulkaner”, skriver Robert W. Felix på sin blogg Ice Age Now. ”När jag började forska och skriva min bok ’Not by Fire but by Ice’ 1991, uppskattades antalet undervattensvulkaner i hela världen till 10 000 stycken.”

Men bara två år senare upptäcktes ytterligare 1 133 undervattensvulkaner utanför Påskön - en del av dem reste sig hela 2 400 m över havsbottnen. Trots det hade de lika långt kvar till havsytan.

Vi har ingen aning om hur många vulkaner det kan finns i djupen, men vi vet att de pumpar upp enorma mängder glödande lava som håller en temperatur på ca 1 200°C. När Robert Felix skrev sin bok lade han fram en hypotes om att de här undervattensvulkanerna kunde bidra till uppvärmningen av världshaven. Men det trodde klimatnarrarna inte på, futtiga 11 000 vulkaner kunde absolut inte värma upp några hav!

År 2005 höjde NASA radikalt antalet från 11 000 till ”kanske en miljon”, fast alla var kanske inte aktiva. Nej, inte ens en miljon vulkaner kan värma upp oceanerna som ju täcker över 70 procent av jordens yta, menade klimatnarrarna.

Idag beräknar ett par forskare som heter Andrew Fisher och C. Geoff Wheat antalet till mellan 100 000 och 10 miljoner!

De båda framhåller också att det rör sig om jättekratrar med en diameter på över 7 km och en höjd på ett par tusen meter. Och det finns också andra ”hetvatten”-utsläpp på havsbottnarna, skorstenar som kan vara 100 m höga.

“Så vad pratar vi egentligen om?” frågar Robert Felix. ”Minst en miljon undervattensvulkaner högre än Mount Washington och kanske tio miljoner som är lika höga som 30-våningshus och utan uppehåll pumpar upp 1 200-gradig magma i vattnet – och ändå finns det klimatexperter som förnekar att de skulle kunna påverka temperaturen i världshaven! Jag tror det är dags för många att tänka om.”

För egen del drar sig Skeppsgossen till minnes en gammal filosofisk fråga: Om det nu bubblar upp en massa hetvatten från havsbottnen och ingen har någon termometer till hands, blir då havet verkligen varmare?

Alltså en parallell till biskop George Berkeleys klassiska och hittills obesvarade fundering: ”Om ett träd faller i en skog och ingen finns som kan höra det, låter det då något när trädet faller?”Flytande magma på havsbottnen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare