Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 13 april 2012

Solen vill inte lysa på Angela och Barack

Hur länge till ska hon kunna sola sig?


Alla gynnas av vad som i Tyskland kallas ”Energiewende”, heter det i Angela Merkels och de grönas beslut för bara ett drygt ett år sedan att skrota kärnkraften långt snabbare än planerat. Istället ska vindkraften – till havs och till land – inom tio år svara för 25 procent av Tyskland installerade kraftverkskapacitet. Solkraft står för nästan lika mycket. Kol fortsätter att spela en viktig roll men andelen minskar från idag 31 procent till 21 procent 2022 och till bara 14 procent 2032, enligt regeringens huvudscenario.



Så är det tänkt men verkligheten vill inte riktigt vara med. Hur politikerna än försöker dölja misslyckandena i omställningen läcker det ut uppgifter som pekar på ett stort fiasko. Aktuell just nu är den tyska solcellsindustrin, som kämpar i motvind. För någon vecka sedan kastade Solarhybrid AG in handsken, efter bara några års verksamhet. Tidigare har ett par andra företag i branschen, Solon och Solar Millennium, tagit ner skyltarna.

Den tyska solkraftindustrin har drabbats av den globala överkapaciteten på området och krympande subventioner. I april minskades t.ex. de statliga subventionerna i Tyskland med ytterligare 20 procent.


Hälften av världens solkraft är installerad i Tyskland, ett land som har ungefär lika mycket sol som Alaska. Den tyska regeringen har lovat bidra till en fortsatt utbyggnad under de kommande 20 åren med över 100 miljarder euro!


Andra tyska solföretag som jättarna Conergy och Q-Cells uppges också ligga i dödsryckningar. En av de ledande talesmännen för denna industri, Frank Asbeck, har börjat tvivla. ”Om subventionerna skärs ned kommer hela branschen att tvingas sälja sina produkter till underpriser. I hela branschen finns det inte ett enda företag som uppvisar vinst. Och detsamma gäller de kinesiska tillverkarna.”


Klaus-Dieter Maubach, teknisk chef för Eon, ser ännu mörkare på framtiden. ”Konkurrensen från Kina betyder att den tyska solindustrin kommer att vara helt borta inom fem år. Inte en enda person kommer att vara anställd i ett tyskt branschföretag, eftersom alla har gått i konkurs.”


I USA kommer också bakslagen tätt. Efter Solyndra-skandalen är det dags för Genesis. Det är en del av Obamas solsatsning i södra Kalifornien. Runt 825 miljoner av skattebetalarnas pengar har satsats, men nu stoppas bygget av – en gammal indiansk kyrkogård och fridlysta ökenrävar!


För en totalkostnad av en miljard dollar skulle Genesis Solar Energy Project vara prototypen för ett dussin stora solfarmer i öknen. Effekten är satt till 250 megawatt.


Problemen hotar hela projektet, säger en av direktörerna för Floridabaserade NextEra Energy Resources, som ska bygga Genesis och ha det klart 2014. Om solkraftverket måste krympas ytmässigt så finns stor risk att det blir oekonomiskt.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare