Här bubblar det av koldioxid... |
En ny studie visar att regnskogen visserligen är en av jordens ”lungor”, som suger åt sig gigaton med ”farlig” CO2. Men samtidigt släpper själva Amazonfloden ut lika mycket CO2 som skogen absorberar och skickar skiten rakt ut i atmosfären.
Bovarna i dramat är de bakterier som lever på ligninet från träd och annan växtlighet. De är mycket glupskare än man trott. Vetenskapsmännen trodde att det mesta av de organiska resterna från träden nådde havet, men nu visar det sig att bara är 5 procent som spolas ut till kusten och sjunker till botten. Resten bryts ner av bakterierna under resans gång och omvandlas till koldioxid. Under årtionden har det sagts att Amazonas släppte ut mer CO2 än vad folk trodde, men det har förkastats av den samlade vetenskapsvärlden. Nu vet vi att de hade fel på den punkten också!
De nya rönen publiceras i ansedda tidskriften Nature Geoscience. Upptäckten påverkar klimatmodellerna för hela Amazondeltat och även för de andra stora vattenlederna på jorden. Tidigare ansåg forskarna att det sega ligninet som bygger upp alla växter var för hårdsmält för bakterierna och att det till stor del sjönk ner till havsbottnen och stannade där i sekler eller till och med årtusenden. Oceanografen Nick Ward, som gjort den nya studien, noterar att det bara tar ett par veckor för flodvattnets bakterier att bryta ner ligninet.
Det är med andra ord dags för WWF att sluta snacka om hur viktigt det är att vi bevarar regnskogen “för klimatets skull”. Skeppsgossen föreslår att organisationen koncentrerar sig på tigrar och isbjörnar i stället. Eller att den helst av allt slutar tigga pengar till sin meningslösa skojarverksamhet.
Samtidigt kan det vara på sin plats att erinra om tidigare rapporter som varit inne på att regnskogarna troligen producerar mer CO2 än de suger upp via fotosyntesen. Enligt somliga rör det sig om så mycket som miljarder ton!
En australiensare påpekar i en kommentar på Jo Novas blogg att under torrperioder tappar träd och buskar mycket av sitt bladverk för att överleva. Bladen faller till marken och oxiderar för att avge CO2. Så regnskogarna är definitivt inga jordens ”lungor” hela tiden. Samme skribent tycker också – med all rätt – att uttrycket är vilseledande. Våra lungor tar upp syre ur atmosfären och använder sedan detta syre under förbränningen – för att till sist avge CO2. Likheten med t.ex. ett kraftverk är mer korrekt.
Vad människor i gemen inte känner till är också att under sitt liv producerar ett träd exakt lika mycket koldioxid som det upptagit ur atmosfären under fotosyntesen. Därför behöver regnskogens invånare egentligen inte ramla ner i floden för att ruttna och ätas upp av bakterier. Samma process äger rum också när träden står kvar och dör på plats.
Till sist en skämtsam kommentar i ämnet: “Först var det kornas avgaser som skulle ta kål på oss. Nu är det bakterierna. Hur ska vi kunna få till korkar som är så små att de kan täppa till rumpan på en bakterie?”
En bra fråga som Skeppsgossen ska fundera närmare på i kväll.
Tack för Ditt engagemang i denna klimathysteri som inte verkar ha något slut. Men vissa, som Du påpekar här, verkar öppna för en annan syn på frågan. Du, tillsammans med TCS, numera SI, ser till att klimatdebatten öppnar sig för fler än de som anser saken vara "consensus".
SvaraRaderaMed vänliga hälsningar Sten Iversjö
Ägget har krackelerat och narrarna kan inte pussla ihop det igen :-)
SvaraRadera