Rutan lånad ur tidskriften Illustrerad Vetenskap |
I den ledande amerikanska dagstidningen Washington Post har man kunnat läsa
följande: "Statliga myndigheter måste ständigt utfärda rekommendationer
baserade på ofullständig men plausibel bevisning och när det finns någon form
av konsensus.”
Vad handlar texten om? Den pågående debatten om klimatförändringarna?
Nej. Den är hämtad ur en ledare från 1980 och ämnet är inte koldioxidens
påverkan på klimatet utan hur kolesterolmängden i blodet kan påverka din hälsa.
Vid den här tiden var alla ense om att mättade fetter och kolesterol hade ett
samband och att om man skar ned på fettintaget så sänkte man
kolesterolvärdena.
Det ledde
fram till en “konsensuskonferens” 1984. För att bekämpa övervikt och hjärt/kärlsjukdom skulle människor äta fettsnålt.
Det dröjde inte heller länge förrän marknaden översvämmades av så kallade fettsnåla
produkter samtidigt som myndigheterna gick ut med ”kostråd”. En naturprodukt som smör var farligt men en kemisk produkt full av tillsatser som margarin var bra - och allra bäst var förstås Becel!
Nu har lyckligtvis
argumenten börjat ifrågasättas alltmer. Så sent som i förra månaden
publicerades en meta-analys av 76 studier i ansedda tidskriften Annals of
Internal Medicine. Studien visar att det inte finns något tydligt samband mellan fett –
och inte ens mättat fett – och en ökad risk för hjärt/kärlsjukdomar.
En del fristående forskare – alltså sådana som inte betalas av
läkemedelsföretagen – menar till och med att den fettsnåla kosten resulterat i
en ökning av övervikt och en ökad risk för hjärt/kärlproblem. Förklaringen
skulle vara att människor ersätter fettet i kosten med kolhydrater. Dessa orsakar
hastiga förändringar i insulinproduktionen som inte alls är bra för kroppen och
leder till högre halter av triglycerider, vilka i sin tur orsakar
åderförkalkning och att man går upp i vikt.
Där står vi idag, åtminstone enligt forskarna i Harvard.
Skeppsgossen vågar emellertid sticka ut hakan och fråga efter de oantastliga
bevisen för att triglycerider verkligen orsakar åderförkalkning. Enligt en
mycket intressant artikel i tidskriften Illustrerad Vetenskap nr 5/2014 har ett
forskarlag studerat ett större antal mumier från olika tidsepoker och olika delar
av världen och funnit att över en tredjedel av dem uppvisade påtagliga
kärlförändringar, i stort sett oberoende av ålder och kostvanor (se ovan).
Resultaten stämmer väl överens med vad andra specialister kommit
fram till, nämligen att hjärt/kärlförändringar är en del av det naturliga
åldrandet som inte har ett dyft med vår kost och livsstil att göra. När dessa
förändringar sätter in (om de gör det) tycks vara en del av det genetiska
arvet och ingenting annat. Ett så kontroversiellt påstående bekräftas av det
faktum att människor i medelhavsområdet som lever på påstått nyttig olivolja,
fisk och skaldjur har lika höga kolesterol- och triglyceridnivåer i blodet som hamburgermumsande
västerlänningar. Troligen är det medelhavsfolkens genuppsättning som gör att
förekomsten av hjärt/kärlsjukdomar påstås vara så låg. Jag säger ”påstås”
eftersom resultaten av undersökningarna i flera fall kan ifrågasättas.
För egen del vill Skeppsgossen nu gå så långt som att påstå att
kolesterol inte har det minsta med uppkomsten av hjärt/kärlsjukdomar att göra. Tvärtom tycks
det vara så att höga halter av kolesterol i blodet minskar risken för skador på hjärta och kärl eftersom kolesterolet i
huvudsak fungerar som ett skydd mot skador i blodkärlen och inget annat. Att
med olika preparat som statiner sänka kolesterolvärdet till av myndigheter
fastslagna maximinivåer är därför direkt farligt – det finns till och med
indikationer på att statinerna kan orsaka (eller i varje fall bidra) till åldersrelaterade sjukdomar som demens och
Alzheimers, just därför att hjärnans celler behöver stora mängder kolesterol för att
fungera normalt.
Parallellerna mellan CO2-bluffen och kolesterolmyterna är som
Skeppsgossen vid flera tillfällen tidigare påpekat uppenbara. Idag är de
anständiga klimatforskarna överens om att den minimala mängden CO2 i atmosfären
inte alls driver uppvärmningen utan att en ökande halt CO2 tvärtom är
resultatet av en stigande temperatur. Överfört till våra egna kroppar kan det
enkelt uttryckas som att hjärt/kärlförändringar är en del av åldrandet och att
våra kroppar försöker motverka dem genom att producera mer kolesterol som
hjälper till att reparera skador i kärlväggarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar