En rå tomat som skriker av smärta när den delas? |
När “kändisar”
leker världsförbättrare kan man förvänta sig de mest absurda förslag och idéer.
Filmregissören James Cameron har länge försökt övertyga mänskligheten om att dess
framtid är grön och utan koldioxid, fast hans egna filmgubbar de facto var blå.
Nåväl, nu tänker samme Cameron med fru Suzy starta en global kampanj med syftet
att lära oss alla att endast äta grönsaker. Detta för att minska utsläppen av CO2
och som en extra bonus för att vi ska bli friskare…
Herr och
fru Cameron har nämligen upptäckt att kött- och mejeriindustrin är den stora
elefanten i rummet när det gäller klimatfrågor. Kanske har de också fått
inspiration från en studie från Oxford, där man undersökt skillnaderna i
utsläpp av växthusgaser mellan människor som äter kött, fisk etc. och mellan
veganer och vegetarianer. En slutsats av studien är att köttätare släpper ut
dubbelt så mycket växthusgaser som grönsaksätare (vilken väg gaserna väljer talas
det inte om och inte heller hur man mätte dem).
Och som
alltid i sådana här sammanhang är det framtida generationer som paret Cameron vill
rädda från undergång. “Vi vill göra människor medvetna om sambandet mellan
boskapsskötsel/köttproduktion och vår miljö så att vår planet är i bättre skick
för kommande generationer.” Halleluja!
Men det
finns andra aspekter på en allmän övergång till en mathållning baserad på
enbart grönsaker. Ett par forskare som heter Cocroft och Appel har mätt hur
växter reagerar på att bli tuggade på av larver. Av deras rapport framgår bland
annat att växterna då försvarar sig på kemisk väg och producerar en för larver
illasmakande senapsolja. Forskarna mätte också de ljudvibrationer som uppstår
när en larv äter middag på en växt. Sedan larven plockats bort spelade man upp inspelningen för den hemsökta växten som då genast började producera all senapsolja den var mäktig, medan en annan referensväxt som
sluppit larvbesök inte alls reagerade.
Av detta
kan vi människor lära att växter har minne och att de definitivt ogillar att
bli tuggade på, något som får en att tänka på de elektromagnetiska foton som ryssen
Kirlian tog på 1940-talet. Enligt dem kan det göra ont i ett salladsblad när vi
sätter tänderna i det. Därför föredrar Skeppsgossen mat framställd av döda djur
(som dock absolut inte får vara halalslaktade) framför de grönsaker som James Cameron
nu ska försöka truga på oss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar