De grönas
rödaste skynke är genmanipulerade grödor och livsmedel, GMO. Så vad ska de göra
nu när forskare vid Purdue University kommit fram till att GMO-grödor är ett
effektivt sätt för jordbruket att minska sina CO2-utsläpp?
Den som
ställer frågan är Anthony Watts på sin vanligen välinformerade blogg https://wattsupwiththat.com/.
Han refererar till en nyligen publicerad studie som kommit fram till att ett
förbud mot genmodifierade grödor skulle höja livsmedelspriserna i världen och
tillföra atmosfären motsvarande nästan en miljard ton koldioxid.
Som
alltid numera bygger studien på datormodeller varför det inte finns någon
anledning att betvivla resultatet. Jordbruksekonomer har med hjälp av dessa kommit fram
till att om man ersatte genmodifierad majs, soja och bomull med konventionella
sorter, så skulle det innebära en ökning av livsmedelskostnaderna med mellan
0,27 och 2,2 procent, beroende på region. Värst
drabbade skulle de fattigare länderna bli.
För
miljön skulle ett förbud betyda att nya stora områden måste tas i anspråk för
att kompensera för den lägre produktiviteten hos konventionella grödor. Det
skulle i sin tur leda till ännu större utsläpp av växthusgaser.
Enligt
studien skulle en ökad användning av GMO-grödor kunna sänka utsläppen motsvarande
0,2 miljarder ton växthusgaser, samtidigt som jordbruksarealen skulle kunna
minskas med 0,8 miljoner hektar.
”Ofta är
det samma grupper som vill minska utsläppen av växthusgaser som vill ha ett
förbud mot GMO”, kommenterar professor Wally Tyner som lett studien. ”Tyvärr
inser de inte att GMO-grödorna är ett effektivt sätt för jordbruket att minska
sina ekologiska fotavtryck.”
Tyner
säger också att han inte blev förvånad över de ekonomiska konsekvenserna av ett
förbud mot GMO, men att de skulle vara så stora överraskade honom.
“Det är
gott och väl att människor bildar sig en uppfattning om GMO”, menar Tyner. ”Det
är deras rättighet, även om det inte finns några vetenskapliga belägg för att
de skulle påverka miljön eller oss konsumenter negativt. Men inte många känner
till hur stor betydelse GMO har för utsläppen av växthusgaser. Det
är en viktig faktor som inte får glömmas bort i diskussionerna.”