Gamle Bacchus visste vad han talade om! |
Att ett glas rödvin är nyttigt för hjärtat har vi väl fått
höra lite då och då. Men det ska vara rödvin – inte vitt vin och inte öl och
inte ren alkohol. Men vad finns det egentligen för medicinsk grund för sådana
påståenden? Skeppsgossen sökte på internet och hittade en mycket intressant
artikel som är ett par år gammal. Att den väl aldrig fått den uppmärksamhet den
förtjänar beror förstås på att den mer eller mindre sågar folkhälsans och nykterhetsrörelsens
anti-alkoholpropaganda.
Alkoholkonsumtionen i Sverige är i dag ca 9 liter ren
alkohol per vuxen (>15 år) och år. Ungefär 10 procent av befolkningen
dricker hälften av den alkohol som konsumeras.Antalet dödsfall av alkoholrelaterad sjukdom har minskat.
Dock har man i Sverige liksom i andra europeiska länder sett en ökning av
dödsfall i alkoholorsakad leversjukdom under det senaste decenniet.
”Lätt till måttligt intag av alkohol minskar risken att
insjukna/dö i hjärt–kärlsjukdom, insjukna i typ 2-diabetes, dö i hjärt–kärlsjukdom
för typ 2-diabetiker, drabbas av reumatiska besvär eller alzheimer och demens”,
skriver professorerna Bengt Fagrell och Rolf Hultcrantz i en artikel i
Läkartidningen 2011 som numera fallit i glömska trots att den innehåller
åtskilliga och direkt sensationella påståenden.
Naturligtvis har de båda professorerna stoppat in diverse
brasklappar i stil med att ”All form av missbruk och överkonsumtion ska
motarbetas med kraft”. Men kvar står det faktum att ”Medelålders och äldre
personer bör informeras om att lätt till måttlig konsumtion av alkohol minskar
risken för att få eller dö i några av de vanligaste folksjukdomarna”.
Vad menas då med ”lätt till måttlig konsumtion”? Enligt
författarna motsvarar en lätt konsumtion
motsvarar 1–1,5 enheter för kvinnor och 1–2 enheter för män, medan måttlig
konsumtion definieras som 2 enheter för kvinnor och 3 enheter för män (1 enhet
ungefär 4 cl starksprit, 1 glas vin eller 35 cl starköl).
”I en metaanalys publicerad i Circulation 2007 sammanfattas
resultaten från en mängd studier, och man konkluderar att vid intag av 1–2
enheter för kvinnor och 2–3 enheter för män under 4–7 dagar i veckan reduceras
den totala dödligheten i hjärt–kärlsjukdom med mellan 20 och 40 procent. När
det gäller kranskärlssjukdom, angina och hjärtinfarkt är riskreduktionen 20–50
procent.”
”Även risken för hjärtsvikt minskar med ca 30 procent vid
måttligt alkoholintag; detta gäller även patienter som haft en hjärtinfarkt.
När det gäller ischemisk stroke är resultaten inte helt samstämmiga, även om de
flesta stora studier visar på minskad risk (med ca 20 procent) för denna typ av
stroke vid lätt till måttlig konsumtion.”
Intressant är att det sannolikt är etanolen i sig som ger
den positiva effekten, eftersom det inte finns någon skillnad i effekt av vin,
sprit eller öl när det gäller påverkan på hjärt–kärlsjukdom.
Liknande studier har gjorts av alkoholens effekter vid
åldersdiabetes, reumatiska besvär och demens. ”I en studie inkluderande över
11 000 finska tvillingpar kunde man efter 20 års uppföljning konstatera att
måttlig konsumtion (1–2 enheter/dag) reducerade risken för diabetes med 30
procent för män och 40 procent för kvinnor. Vid högre konsumtion försvann de
positiva effekterna.”
Lika intressanta är de studier som visar att personer som
redan har typ 2-diabetes mår väl av att dricka alkohol med måtta. ”I en studie
där 68-åriga personer med åldersdiabetes följdes i 12 år fann man att
dödligheten i hjärt–kärlsjukdom var 79 procent (!) lägre hos dem som drack
minst 1–2 enheter om dagen jämfört med dem som konsumerade alkohol enbart
sporadiskt. Även den totala dödligheten minskade i denna studie med 49 procent. Det finns således en mycket övertygande dokumentation som
visar att regelbunden, lätt till måttlig alkoholkonsumtion hos medelålders och
äldre kan minska risken att få typ 2-diabetes och att risken för att insjukna
eller dö i hjärt–kärlsjukdom också påtagligt minskar hos personer med typ
2-diabetes.”
”Även vid reumatoid artrit tyder data på en klart skyddande
effekt av alkohol”, skriver de båda professorerna. En brittisk studie visar
t.ex. de deltagare som inte drack alkohol löpte drygt 4 gånger högre risk att få reumatoid
artrit än de som regelbundet drack alkohol mer än 10 dagar per månad. Måttlig
alkoholkonsumtion minskar risken att drabbas av demens med upp till 37 procent
och detsamma gäller alzheimer.
Jaja..man får väl plåga i sig lite brännvin då :-)
SvaraRadera