Ancel Keys - kolesterolets Al Gore |
Skeppsgossen har vid tidigare tillfällen jämfört
klimatlögnerna med all den desinformation om kolesterol och blodfetter som vi
matas med i media. Frågan aktualiserades nyligen vid en ”checkup” på
vårdcentralen, där läkaren efter att ha konstaterat höga blodfetter höll den
föreläsning som Socialstyrelsen föreskriver. Ni vet – margarin och olja i
stället för smör, mycket fisk och grönsaker etc. Nu anser allt fler experter att kolesterolskräcken är lika ogrundad som teorierna om den globala uppvärmningen.
I höstas sände australiska ABC ett intressant och upplysande
program om vad som rätteligen bör kallas ”kolesterolsvindeln”. I programmet
intervjuades ledande kardiologer som inte alls tror på propagandan om
blodfetternas farlighet. För den som läst debattinlägg av svenska experter som
Ralf Sundgren, Lars Werkö och Uffe Ravnsgaard bjöd programmet kanske inte på
några sensationella avslöjanden. Snarast befäste det bara det sorgliga faktum
att Socialstyrelsen fortsätter att vilseleda människor med hjärt-kärlproblem genom
att predika fettsnål kost med högt kolhydratinnehåll – alltså precis tvärtemot
exempelvis vad Annika Dahlquist och förespråkarna för LCHF-diet rekommenderar.
En intressant punkt i teveprogrammet var diskussionen om
margarin och vegetabiliska oljor i matlagningen är att föredra framför smör. De
deltagande experterna avfärdade helt margarinet som en otjänlig industriprodukt
full med farliga transfetter (”den gula skokrämen”). En kardiolog gick så långt
att han kallade vegetabiliska oljor och omega-6-oljor för direkt farliga,
eftersom de snabbt oxiderar och bidrar till inflammationer i kärlväggarna,
något som alltfler numera anser vara den viktigaste orsaken till hjärt-kärlproblem.
Kolesterolmyten är så etablerad sedan snart 50 år tillbaka
att det troligen kommer att ta minst ett halvsekel att avliva den. Ändå finns
det inte minsta grund för den: människor med hjärtinfarkter kan ha högt
kolesterol, men de kan också ha lågt kolesterol eller något mitt emellan.
Den amerikanske näringsfysiologen Ancel Keys försökte hitta
ett samband mellan mättat fett och hjärt-kärlproblem och inledde en jämförande
studie i sex länder. Sambandet tycktes entydigt: ju mer fett människor åt desto
fler av dem drabbades av hjärt-kärlproblem.
Men det fanns en sak Keys inte berättade. Han strök data
från 16 andra länder där data inte överensstämde med hans hypotes. När
forskarna senare tog med dem i statistiken blev resultatet inte längre lika
solklart.
Känner du igen metoden? Det var ju på exakt samma sätt som
IPCC, James Hansen och alla de andra klimatnarrarna gick till väga när de ville
bevisa att den globala temperaturen stigit katastrofalt under 1900-talet… Den
berömda ”hockeyklubban” blev ju till exempel alldeles rak om man ”glömde” den
medeltida värmeperioden.
I teveprogrammet deltar dr Michael Eades som framhåller att
även om det skulle finnas en överensstämmelse mellan hög fettkonsumtion och
hjärt-kärlsjukdom så bevisar det inget. American Heart Foundation ställde sig
från början mycket skeptiska till Keys påståenden, men sedan han på något sätt
fått en plats i styrelsen blev tongångarna mer positiva. Samtidigt infördes en uppdelning
av kolesterolet eller lipiderna i ”onda” och ”goda”, vilket var gefundenes
Fressen för sensationspressen som okritiskt spred budskapet till allmänheten.
De hjärtspecialister som deltar i ABC-programmet menar att
kost och kostvanor har mycket liten påverkan på kolesterolmängden i blodet.
Orsaken är att 80–90 procent av kolesterolet tillverkas av kroppen själv och
att mycket lite härrör från kosten. De flesta av oss tycks ha en inprogrammerad
kolesterolnivå och att vår kropp alltid anpassar den till detta värde.
Men Ancel Keys teori hade slagit rot i den medicinska
världen och den har i årtionden anammats av såväl allmänhet som politiska
beslutsfattare och läkare.
Avgörande för kolesteroldebatten var också den studie som
gjorts av 5 000 invånare i staden Framingham i Massachusetts med start
redan 1948. Tidigt visade studien på att rökning och livsstil i övrigt kunde
framkalla senare hjärt-kärlproblem. Men så hände något. En del av invånarna i
Framingham levde längre än andra. Då visade det sig att kolesterolhalterna i
blodet inte spelade någon roll hos personer som närmade sig de femtio.
Idag menar många specialister att högt kolesterol troligen
skyddar hjärtat. Det har nämligen visat sig att de personer som hade den högsta
kolesterolhalten levde längst. De som åt mest fett vägde också minst och var de
mest aktiva. En av de forskare som arbetade med studien blev så besviken på
resultatet att han skrev en artikel i vilken ha kallade hela kost- och
hjärthypotesen för vår tids största vetenskapliga bluff ! Sedan dess har det
publicerats hundratals artiklar där författarna dragit samma slutsats – men
dessa forskare avfärdas av PK-etablissemanget som virrpannor.
Länge har man också framhållit den nyttiga medelhavskosten.
Undersökningar har visat att dödligheten i hjärt-kärlsjukdom hos personer kring
Medelhavet är hela 78 procent lägre än för oss andra. Det borde förstås
innebära att deras kolesterolhalter måste ligga mycket, mycket lägre än hos
oss. Nej, det gör de inte! Men
det sägs det sällan något i debatten. Vid undersökningar har forskarna kommit
fram till att kolesterolnivåerna i genomsnitt är desamma för dem som äter
medelhavskost som för fett- och köttätare i andra länder.
Bara detta enkla faktum borde räcka för att en gång för alla
ta död på myten om sambandet mellan höga kolesterolvärden och hjärt-kärlsjukdom!
Det finns till och med forskare som tror att det finns ett
samband mellan den stora förskrivningen av kolesterolsänkande preparat (statiner) och den
ökande mängden fall av demens och Alzheimers, eftersom vår hjärna är mycket beroende
av kolesterol vid nybildningen av celler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar