Skeppsgossen har då och då
skrivit kritiska inlägg om andra företeelser än klimatet och någon enstaka gång
fått en kommentar… Ett ämne som ligger honom varmt om hjärtat (ifall vitsen
tillåts) är sambandet mellan högt kolesterol och hjärtinfarkter. De flesta av
dagens läkare tror på ett sådant samband, men det finns också läkare som går
mot strömmen och något förenklat menar att först kommer hjärtinfarkten och då
sätter kroppen till alla klutar inklusive kolesterol för att reparera skadorna.
Ibland dyker det upp
rapporter som bekräftar att det egentligen inte finns något samband mellan högt
intag av fetter och höga kolesterolhalter. Den som övergått till omättade
fetter (vegetabiliska) får visserligen lägre kolesterolvärden men det innebär
inte per automatik att risken för hjärtkärlproblem minskar och att man lever
längre.
Om detta kan man läsa i ett färskt nummer av British Medical Journal (se länk nedan). I artikeln refereras en studie från universitetet i
North Carolina där en forskargrupp gått igenom resultaten av en 45 år gammal
studie kallad The Minnesota Coronary Experiment (MCE). I den följdes 9,423 patienter
vid statliga mentalsjukhus och vårdhem under en period på upp till fyra och ett
halvt år. En grupp åt endast mat tillagad med majsolja medan kontrollgruppen
fick en diet som var rik på mättat fett.
Nu kommer det intressanta –
de deltagare som hade de lägsta kolesterolvärdena I blodet löpte också en
större risk att dö i förtid än personerna med höga kolesterolvärden.
Detta är i och för sig
inte sensationellt eftersom andra studier kommit till samma resultat. År 2013
genomfördes en liknande undersökning kallad The Sydney Diet Heart Study i
Australien och den visade också på att högt kolesterol inte leder till för
tidig död.
De amerikanska forskarna
gav sig inte utan fortsatte att leta upp liknande studier och fann att alla
pekade åt samma håll, men att de ofta aldrig publicerats eller diskuterats i
fackpressen. Man kan ju undra varför… North Carolina-forskarna summerar: ”Detta
visar på att det inte finns några fördelar med att ersätta mättat fett med
vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra. Påståendet att det skulle vara
det tycks i huvudsak grundat på ej publicerade studier.”
Forskarna säger också att ett
litet intag av linolsyra är viktigt för vår hälsa men att stora mängder inte är
naturligt i vår kost – och att det också finns studier som påvisar ett samband
mellan biprodukter av linolsyra och exempelvis kroniska smärttillstånd.
Forskning som denna tas
inte emot med öppna armar av läkemedelsbolagen som dragit in miljarder och åter
miljarder på obehövliga kolesterolsänkande preparat och självklart inte heller
av margarinindustrin som länge försökt inbilla oss att margarin är nyttigare
för hjärtat än smör. Är du själv en av dem som ängslas över höga
kolesterolvärden tycker Skeppsgossen att du ska hänvisa till den här studien
och alla andra undersökningar som visar på samma resultat när du träffar din
läkare nästa gång.
Ditt liv hänger inte på några
fiktiva kolesterolvärden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar