Här bearbetas neodym till vindkraftsgeneratorer och elbilar |
I december 2011 kommenterade Skeppsgossen kraftbolaget Bixias lika osmakliga som lögnaktiga reklamkampanj med parollen ”Älska vind!”.
Här ovan visas en annan sida av den vackra bild som vindkraftkapitalisterna matar oss med. Den är från Inre Mongoliet, en del av Kina som har över 90 procent av de s.k. sällsynta jordartsmetallerna och framför allt neodym, som används för framställningen av magneterna i både vindsnurror och elbilar.
Brytningen och bearbetningen av malmen är en miljökatastrof som inte alls uppmärksammats av media och som medvetet förtigs av de gröna apostlarna. I staden Baotou har jordbruksmarken offrats för en milsvid sjö av förgiftat spillvatten från fabrikerna som bearbetar neodymet.
Enligt de brittiska journalister från Daily Mail som besökt området är stanken från det radioaktiva spillvattnet outhärdlig. Efter bara någon timmes vistelse drabbas man av illamående och kräkningar. För att överhuvudtaget kunna vistas utomhus måste man ha ansiktsmask.
Brytningen inleddes redan på 1960-talet av den statliga Baogang-gruppen. Till en början tyckte befolkningen att det var spännande med en skimrande vattenspegel ute på åkern, men i och med att vindkraften byggts ut i västerlandet har fabrikerna brett ut sig och kontaminerat hela trakten.
I byn Dalahai är cancer den vanligaste dödsorsaken idag. Andra effekter av kemikalierna är benskörhet, tandlossning, andningsproblem och hudsjukdomar. Enligt officiella rapporter är sjöns strålningsnivåer tio gånger högre än i andra områden.
Men hälsovårdsmyndigheterna förnekar att området är särskilt utsatt. I stället har man anställt säkerhetsvakter som håller besökare på avstånd och vallat in hela sjön så att den inte kan upptäckas från vägen.
Neodym ingår i en legering som används för att framställa de starkaste magneter världen känner. Elmotorer och generatorer arbetar enligt elektromagnetiska principer och ju starkare magneter desto större effektivitet. Tidigare användes neodym i små kvantiteter i bl.a. högtalare och hårddiskar, men det är den gröna teknologin som skapat en boom för brytningen av jordartsmetallen. I en modern högeffektiv vindgenerator används så mycket som 2 ton av metallen till permanentmagneterna.
Älskar de också vindkraften? |
En viktig notis är att alla vindkraftverk inte innehåller jordartsmetaller eller neodym. Exempelvis Enercons vindkraftverk använder sig av elektromagneter istället för permanentmagneter (och behöver därmed inget neodym) och flertalet av Vestas vindkraftverk har heller inget neodym i sina generatorerna. Det är därmed möjligt att både "Älska vind" och inte orsaka miljöförstöring i Kina. /civilingenjörsstudent som hittills ägnat ca 350 timmar åt detta ämne för sitt exjobb
SvaraRaderaFörvisso är det inte alla vindkraftverk som innehåller sällsynta jordartsmetaller. Men om du ägnat 350 timmar åt ämnet bör du också ha noterat att vindkraftverk utan neodym etc. väger flera hundra kilo mer och blir betydligt kostsammare än de som har permanentmagneter. Likaså bör du ha sett vilken ynklig reell effekt alla vindkraftverk har mesta tiden. Fast det är ju lätt att bortse från nackdelarna när man tycker att det är okej "att älska vind".
Radera