Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 9 februari 2014

Smått och gott i veckan som gått



Vid flera tidigare tillfällen har Skeppsgossen refererat till koldioxidskatterna i Australien som ett bevis för hur illa det kan gå när miljövännerna får sin vilja igenom. Nu har klimatkritiska Joanne Nova på sin blogg http://joannenova.com.au presenterat facit av ett års vansinnig beskattning med det ädla syftet att rädda klimatet.

Under förra året kostade koldioxidbeskattningen australiensarna 7 miljarder australiska dollar. Eller 350 dollar per person. Eller 1 350 dollar per hushåll om fyra personer. För alla dessa pengar fick man en minskning av utsläppen från 543,9 miljoner ton till 542,1 miljoner ton. Eller 0,3 procent!

“Australien har ett av de mest aggressiva utsläppsprogrammen i världen. Om det alls ledde till någon reell utsläppsminskning kan diskuteras. Kanske minskade man lite av CO2-utsläppen genom att suga 7 miljarder dollar ur landets ekonomi… Industrin slutade i alla fall att producera nyttigheter och tvingades ägna mer tid åt att fylla i papper.”


Tidiga jordbrukssamhällen höjde jordens medeltemperatur med 0,9 grader över en period på 8000 år. ”Det är nästan lika mycket som den globala uppvärmningen under de senaste 150 åren,” säger Feng He som är klimatforskare vid University of Wisconsin i Madison och som är ansvarig för studien. ”Det betyder också att det tidiga jordbruket påverkat temperaturen lika mycket som hela den industriella revolutionen.”

Även om Feng He tillhör de troende ger hans rön en ny aspekt på om och hur människan påverkat klimatet på jorden. Vi har ju fått lära oss av hans trosfränder att denna påverkan i princip började kring 1850, medan det har talats mycket lite om tidigare aktiviteter som just avskogning och svedjebruk. Enligt borrkärnor från inlandsisen har klimatet växlat starkt under de senaste 8000 åren och utsläppen av växthusgaser har inte oväntat ökat med befolkningstillväxten.

Kommer torkan i Kalifornien (som redan har jämförts med “The Dust Bowl” i Oklahoma på 1930-talet) att orsaka en massmigration till Kanada? I tidningen Vancouver Sun har sådana farhågor framförts. Hur många migranter det rör sig om är dock oklart – i skräckscenariot talas det om 350 miljoner, alltså hela USA:s befolkning. Men, menar andra bedömare, antalet klimatflyktingar från USA stannar kanske vid de miljoner som bor i Kalifornien och i värsta fall Mexiko. Så det tål vid att Kanada mobiliserar fler ”mounties” framöver.


På väg ner i containern
Till slut kan Skeppsgossen konstatera att en del miljönarrar i alla fall omsätter sina barocka idéer i praktiken. Dr Jeff Wilson som undervisar i miljövetenskap vid Huston-Tillotson University i Austin, Texas, tänker bosätta sig i en sopcontainer på ca 9 kvadratmeter under ett helt år. Med det vill han bevisa att det går att leva snålare i allt. ”Min hypotes är att mitt liv kommer att bli bättre”, säger han, ”att jag får ett rikare liv genom att leva ett mindre liv.”

Vi får väl se hur Professor Dumpster som han nu kallas kommer att lyckas. Men visst vore det skönt om ett större antal miljövänner följde hans exempel och kröp ner i varsin sopcontainer i stället för att gasta om resursslöseri och profetera om jordens undergång?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare