Gå inte på den ekologiska bluffen! |
Många människor i det här
landet och i den övriga västvärlden betalar dyrt för så kallat ekologiskt odlade grönsaker, rotsaker och
frukter därför att de inbillar sig att då får man obesprutade och “nyttigare”
produkter. Producenterna gör också sitt bästa för att upprätthålla myten och
får stöd av grossister och detaljister. Många kemiska bekämpningsmedel är idag
förbjudna men ”naturliga” biologiska preparat är undantagna, trots att de kan
vara lika giftiga som de kemiska. Redan 2012 formulerade en amerikansk biolog
problemet så här: ”Organiska bekämpningsmedel har samma hälsorisker som
icke-organiska” (i en artikel i tidskriften Scientific American).
Det
handlar inte bara om medel mot insekter, mögel och andra angrepp. Den största
delen av de pesticider som vi får i oss förekommer helt naturligt i såväl
ekologiska som icke-ekologiska produkter. Enligt en klassisk studie från
universitet i Berkeley i Kalifornien är 99,99 viktprocent av pesticiderna i den
amerikanska kosten kemikalier som växterna själva producerar i försvarssyfte. I
studien heter det också att både naturliga och syntetiska kemikalier i lika hög
grad testas positivt vid cancerundersökningar på djur. Konsumenter som köper
ekologiskt odlade produkter för att slippa utsättas för cancerogena substanser
är alltså fixerade vid en hundradels procent av de pesticider som de får i sig.
Det har också gjort blindtester där försökspersonerna fått smaka ekologiska produkter och produkter som odlats på vanligt sätt. Resultaten visar att när man inte vet om t.ex. en tomat är ekologisk eller icke-ekologisk - då känner man inge skillnad i smakhänseende.
USDA som är USA:s ansvariga myndighet för att bestämmelserna efterlevs vid ekologisk odling sanktionerar normalt inte
tester av förbjudna ämnen hos produkterna (bekämpningsmedel, konstgödsel eller antibiotika)
annat än vid misstanke om att en odlare avsiktligt felmärker sina produkter (detsamma
gäller för övrigt GMO-produkter).
Det förklaras med att
ekologisk odling inte är produkt- utan processbaserad och att det är odlarens
avsikt att efterleva bestämmelserna som räknas.
Ett program med tätare och
bredare övervakning av odlingarna anses också öka kostnaderna för de ekologiska
odlarna, med risk att priserna skulle bli så höga att konsumenterna valde ”vanliga”
grönsaker.
Det är nog inte så många
konsumenter som inser att ekologisk odling grundas på “tillit” och “tro”. Vid
varje köptillfälle finns det en risk att leverantören ljuger och säljer normalt
odlade produkter som ekologiska. Det går inte heller att kontrollera en
ekologisk produkt och skilja den från en icke-ekologisk. Ett exempel är
ekologisk mjölk: kon som levererat den kan mycket väl ha betat på den
icke-ekologiska ängen hos grannen. Ju fler människor som är villiga att betala för
ekologiska produkter desto större är risken att de blir lurade.
Men så illa kan det väl
ändå inte vara, säger du. När USDA testade 571 prover på ekologiska produkter
för ett par år sedan, visade det sig att hela 43 procent innehöll spår av förbjudna
bekämpningsmedel!
Mannen som skrivit den här
artikeln heter Henry I. Miller och är läkare med bioteknik som specialitet. Han
kallar ekologisk odling ”ett ovetenskapligt, kraftigt subventionerat
marknadsjippo som vilseleder och lurar konsumenterna… Det gamla talesättet att
man får vad man betalar för håller inte alls när man köper överprissatta
ekologiska livsmedel.”
Läs artikeln i original på www.forbes.com
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar