I Kina föder man upp hundar för slakt... |
På morgondagens meny kan
det stå både hundar och katter och feta insekter! Genom att käka upp våra
sällskapsdjur och odla mjölmask i skafferit kan vi nämligen minska
koldioxidutsläppen och rädda jordens växande befolkning från svält.
Det är tidningen The
Guardians skribent Erik Assadourian som anser att det är dags att slakta och
konsumera Amerikas 179 miljoner hundar och katter. Två schäferhundar äter lika
mycket på ett år som en invånare i Bangladesh, påpekar Assadourian. Han är
medveten om att hans blygsamma förslag är minst
lika kontroversiellt som en gång Swifts essä om att vi skulle äta
spädbarn för att stoppa svälten på Irland. Under en övergångsperiod tycker han
därför att det bör införas en begränsning på en hund per hushåll och att man
kan införa hund- och kattpooler (ungefär som i Japan) där man får hyra ett
sällskapsdjur t.ex. över ett veckoslut.
I en kommentar på nätet
har Erik Assadourian utvecklat sina tankar. Han skriver där att sällskapsdjuren
tydligen inte får diskuteras – ”att de är söta och mjuka behöver inte betyda
att vi alla ska äga ett eller två eller fler”. Överbefolkningen och
överkonsumtionen måste stoppas, det är hög tid att offra en massa av det vi
tror vi inte kan vara utan, inklusive våra husdjur. Det är ett budskap som alla
nykommunister/miljönarrar älskar att föra fram. Trots att det snart gått 18 år
utan minsta tecken på global temperaturhöjning…
Kanske bär det en och
annan emot att servera katt eller hund till middag – men hur är det med en fet
mask eller en näve gräshoppor? Det är bland annat FN som rekommenderar oss att
äta mera insekter som ju innehåller en massa nyttigt lågfettsprotein.
Enligt förespråkarna är
insekter betydligt mer etiska som föda än exempelvis kyckling, fläsk och
nötkött. De menar att det är otroligt ineffektivt att odla foderväxter och
utfodra djur med dem så att vi kan äta köttet. Boskapsskötseln motsvarar enligt
dem hela 18 procent av utslaäppen av växthusgaser. Då har man också räknat in
metanet i avgaserna.
Nej hellre då satsa på
uppfödning av mjölmask och gräshoppor. De kräver inga stora arealer, de är
kallblodiga och behöver därför mindre föda per enhet kroppsvikt – och sist men
inte minst kan vi äta dem hela så att vi slipper ”slaktrester”. Och
djurvännerna kan trösta sig med att insekter förmodligen inte känner smärta vid
slakten i motsats till fyrbeningarna och kycklingarna.
Näringsvärdet är också
högre än i köttprodukter. Livsviktiga vitaminer som B12 förekommer i rikt mått,
vilket bör vara ett plus för vegetarianer som annars inte får i sig dem.
Därtill kommer alla nyttigheter som finns i skalen i form av järn, zink m.m.
Sen har vi det där som
brukar kallas tradition. Västerlänningar vill inte äta häst eller hund. I
Indien äter man inte kor men gärna getter. I Kina äter man hundar. Traditioner
och tabun kan brytas. Delar av insekter och malda insekter används redan inom
livsmedelsindustrin utan att vi vet om det, och i New York har ett företag
lanserat proteingodis som består av malda gräshoppor och annat smaskens.
Det är inte omöjligt att
progressiva personer snart kommer att börja odla mjölmask för frukostbordet.
Skeppsgossen minns med viss fasa hur en svart algerier en gång fiskade fram en
stöddig nattfjäril ur jackfickan och framhöll att den skulle grillas till kvällsvarden…
Bon appetit! sa jag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar