Inte alls någon väg till god hälsa och ett långt liv |
Häromdagen blev Skeppsgossen uppmärksammad på en mycket
intressant undersökning av de påstådda fördelarna med att äta vegetariskt. Den
publicerades i våras av universitetet i Graz och avlivar effektivt myten om att
vegetarianer lever längre och är friskare än köttätare. Förhållandet är snarare
det motsatta.
Enligt den här rapporten är vegetarianer oftare sjuka och
har en allmänt sett lägre livskvalitet än människor som äter kött. Bland annat
drabbas vegetarianerna oftare av både cancer och hjärtinfarkter. Psykiska
störningar är också vanligare hos vegetarianerna, som enligt de österrikiska
forskarna totalt sett utgör en större belastning på sjukvården.
Rapporten grundas på data från den österrikiska
vårdintervjuundersökningen (AT-HIS), som ingår i ett större EU-projekt
(European Health Interview Survey). Forskarna undersökte totalt 1320 personer,
uppdelade i fyra grupper som alla var jämförbara vad beträffar kön, ålder och
socioekonomisk status. Studien tog också hänsyn till rökning och fysisk
aktivitet. BMI låg inom det normala området för alla fyra grupperna. Mer än tre
fjärdedelar av deltagarna var kvinnor. Det enda som skiljde mellan grupperna
var kosten – helt vegetarisk, blandkost med kött och enbart kött.
Många av resultaten är direkt sensationella men har
naturligtvis i stort sett tigits ihjäl av PK-media. Vegetarianer har dubbelt så
många allergier som de som äter mycket kött (30.6% mot 16.7%) och förekomsten
av cancer är högre (4.8% mot 1.8%). Vegetarianer drabbas också i högre
utsträckning av hjärtinfarkter (1.5% mot 0.6%). Astma, diabetes, migrän och
benskörhet är andra sjukdomar som förekommer oftare hos vegetarianer än hos
köttätare.
En annan påtaglig skillnad är att vegetarianer löper två
gånger så stor risk att drabbas av ångest eller depression i jämförelse med oss
som frossar i kött (9.4% mot 4.5%). Det är för övrigt ett resultat som
bekräftas av en tysk studie, som funnit att vegetarianer i betydligt högre
utsträckning lider av depressioner, ångest, ätstörningar och psykosomatiska
föreställningar.
Graz-studien är inte den första som avlivar myten om att
man håller sig friskare och lever längre om man stryker animaliska produkter ur
kosten. Världens största nutritionsstudie (EPOS) indikerade också att
vegetarianer i allmänhet har en tendens att dö tidigare.
Det är med andra ord ren propaganda som förmedlas av
miljöpartister och andra gröna organisationer. Det handlar om ideologi,
okunskap och dåligt underbyggda påståenden. Jämförelsen med
klimatförändringarna ligger snubblande nära.
Men – och det är kanske den mest intressanta kopplingen –
en övervägande del av vegetarianerna är ofta radikala miljöaktivister som är
hysteriskt besatta av tron på att planeten är på väg att gå under. Tänk om det
till stor del handlar om att dessa ”världsförbättrare” äter ohälsosamt och bara
av den orsaken känner sig allmänt otrygga på jorden?
Animaliska produkter förlänger livet och får oss att må bra |
Enligt det svenska Livsmedelsverket så är det viktigt med en allsidig kost. Ensidig kost förkortar livslängden, även en vegetarisk sådan. Från livsmedelsverkets sida är man skeptisk till dieter som LFHC, 5:2, helt vegetarisk, RAW-food, stenålderskost och många andra.
SvaraRadera/Jan Eriksson
Naturligtvis är en allsidig kost att föredra. Å andra sidan litar jag inte på livsmedelsverket heller. Alltför många ekonomiska intressen styr dess rekommendationer. Jag har själv konfronterats med några av dem efter en hjärtinfarkt och subventionerad massiv propaganda för margariner.
Radera