Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 4 augusti 2014

Efter 30 år är det väl ändå dags att begrava både vind- och solkraft?



New York Times rapporterade för en tid sedan att vindkraften i USA fortfarande är 50 procent dyrare än elektricitet som framställs av gammaldags kolkraftverk. Och till och med landets gröne energiminister Stephen Chu erkänner att solenergin måste bli fem gånger effektivare för att kunna konkurrera på dagens energimarknad. 

Förkämparna för vind- och solenergi har i ett par tre decennier hävdat att nu kan de båda energislagen snart “stå på egna ben” – om de bara får lite mer ekonomisk draghjälp av stat och konsumenter. Trots det förblir den elström de genererar mycket dyrare och bidragen till den totala energiproduktionen är försumbar i de flesta länder. I USA svarade vindkraften för 1,3 procent av totalproduktionen och solenergin för ynka 0,02 procent (2008).

I en sammanställning på nätet kan man läsa hur förespråkarna för förnybar energi svävat ut i prognoser som verkar sprungna ur opiumrus (eller i varje fall för stort nyttjande av liknande medel). Här är några exempel från Amerika.

1986 räknade en forskare vid Rocky Mountain Institute med såväl vind- som solenergi skulle vara konkurrenskraftiga ”inom ett eller högst tre år”. 1990 sa ett par energianalytiker vid Worldwatch Institute att vi inom ett par decennier skulle vara helt oberoende av fossila bränslen för energiproduktion. Fördelningen skulle bli 30 procent solkraft, 20 procent vattenkraft, 20 procent vindkraft, 10 procent biomassa. 10 procent geotermisk energi och 10 procent naturgaseldade kraftverk (Christopher Flavin and Nicholas Lenssen, Beyond the Petroleum Age: Designing a Solar Economy (Washington: Worldwatch Institute, 1990).

Den ovannämnde Christopher Flavin har varit en sann förespråkare för vindkraften ända sedan 1980-talet. Då räknade han med lönsamhet inom några år… En sann drömmare är också hans kollega Barry Commoner som 1987 skrev att ”efter år 2000 kommer mellan 10 och 20 procent av energin att komma från solteknologi”.

Både vind- och solenergi sjunger enligt Skeppsgossens mening på sista versen, vad miljönarrarna och deras gröna anhängare än gör gällande. Om de båda energislagen varit livskraftiga och levt upp till alla de fagra löften som deras förespråkare rapat upp, så skulle de inte längre behöva några subventioner, det borde vilken tänkande varelse som helst inse. Det handlar inte längre om ”ny” teknik utan om en flera decennier gammal teknik som gång på gång bevisat att den inte fungerar i verkligheten. Stora svenska energibolag som Bixia borde skämmas när de utmålar de här energislagen som en ”framtidssatsning”!

7 kommentarer:

  1. Medan politikerna vill tvinga Pensionsfonderna att satsa de framtida pensionerna i dessa katastrofprojekt.

    SvaraRadera
  2. Panik bland mölleproducenterna

    Jyllands Posten rapporterade:

    ” Professor Henrik Møller, der er en internationalt anerkendt støjforsker, er afskediget på Aalborg Universitet.”

    http://www.jyllands-posten.dk/protected/premium/indland/ECE6759441/aalborg-universitet-fyrer-landets-foerende-stoejforsker/

    Professorn är erkänd som en av de mest framstående forskarna i världen avseende infraljud, d.v.s. så lågfrekvent ljud att det mänskliga örat inte kan höra det. Blir det starkt kan det kännas i kroppen. Sådant ljud utmärks av dess långa utbredning och att det ”omsluter” alla föremål, så att det når överallt. Det nyttjas av elefanter för att hålla kontakt på flera kilometers håll.

    Ständigt infraljud påverkar människors hälsa. Det är alltså en miljöstörning. Vindmöllor producerar starkt infraljud. Professorn har forskat om dess utbredning runt möllorna och funnit att tillverkare och myndigheter underskattar det avstånd infraljudets störning når.

    Lite komiskt , eller ironiskt, eller cyniskt, är det att den som gav professorn avsked, universitetets dekan Eskild Holm Nielsen, dagen efter höll tal på ett arrangemang av vindkraftindustrin:

    http://ing.dk/artikel/universitet-fyrer-kontroversiel-stoejprofessor-168649

    Agerandet visar hur desperata vindkraftens anhängare blivit. De underminerar förtroendet för universitetet som institution för forskning. Detta har låtit sig prostitueras av politik och ekonomi.

    Det är en liten ironi i sig att professorn heter Møller . . .

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för ditt intressanta inlägg! Det bevisar - precis som du säger - att vindkraftsindustrin blir allt desperatare i sin marknadsföring, så desperat att dess företrädare inte ens drar sig för att slå in kilar i den akademiska världen för att bli av med kritiker. En ruggig utveckling, minst sagt.

      Radera
  3. Jämfört med det infraljud som man utsätts för när man åker bil, tåg, flygplan så är infraljudet från vindkraft minst sagt marginellt. Det är bara löjligt att påstå att just infraljud vindkraften skall vara så farligt. Professor Möller visar med sitt påstående att även professorer kan vara idioter.

    Infraljud finns överallt i vår omgivning. så fort det blåser och man hör vinande ljud så utsätts man för infraljud.

    I våra hem har vi t ex kylskåp som utsätter folk som vistas i huset för många ggr så stor infraljudseffekt som vindkraft på 500 m avstånd.

    SvaraRadera
  4. Intressant Anonym 2.

    Kan du ge hänvisningar till mätningar på bilar tåg och kylskåp ? Med tillräckligt tydliga referenser till ljudspektrum.

    På grund av luftens temperaturgradient kan ljudtrycket vid marken från ett 100 meter högt vindkraftverk vara mycket högt på en kilometers håll. Om det sedan blåser lite åt fel håll, når störningen ännu längre.

    SvaraRadera
  5. Errbe

    Du förstår säkert att i miljö där det både bullrar och vibrerar så utsätts man för infraljud också.
    Alla explosionsmotorer ger infraljud i proportion till vibrationer och buller. En vanlig gräsklippare utsätter användaren för många tusentals gånger högre infraljudseffekt än ett vindkraftverk på en km avstånd.

    Ljud från vindkraftverk kan däremot vara irriterande, på samma sätt som en tickande klocka eller en droppande vattenkran.

    SvaraRadera
  6. Anonym har förvisso rätt i att infraljud förekommer överallt där det finns maskiner etc. På 1970-talet var ämnet uppe till diskussion i samband med personbilar, men forskarna visade inget större intresse. Jag var själv med och gjorde reportage om de då relativt få vindkraftverken i Altamont Pass utanför San Francisco och talade med farmare som hade friströvande boskap i området. De noterade att antalet kastade kalvar blivit betydligt större sedan vindsnurrorna byggts. Idag vet jag inte om det överhuvudtaget finns några kor som strövar fritt i området - bara att det dör tusentals med fåglar som krockar med propellerbladen. Så det där med infraljud och vindkraft har många aspekter.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare