Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 6 augusti 2015

Flytta till Schweiz så blir du inte blöt om fötterna


En av de mest kontroversiella personerna ombord på Narrskeppet är den före detta NASA-forskaren James Hansen, numera chef för Earth Institute vid Columbia-universitetet. I mer än ett decennium har han förutspått jordens undergång i närtid, men hittills har alla hans spådomar kommit på skam. Både vi och Hansen själv lever ju fortfarande.

Senaste utspelet från hans sida gäller de stigande havsnivåerna – en skröna som till och med Barack Obama återberättat mer än en gång. James Hansen har skrivit att det kan bli tal om en höjning på hela 3 meter inom de närmaste 50 åren, vilket är mer än till och med IPCC vågat förutskicka. Hans utspel nu har förstås med det kommande klimatmötet i Paris att göra och med hjälp av media sprids larmrapporterna över världen.

Med en så våldsam höjning av havsnivån bör alla de miljoner människor som bor vid lågt liggande kuster bli ordentligt blöta om fötterna. När han nyligen tillfrågades om var man bör bo för att vara säker att få gå torrskodd svarade James Hansen att Schweiz nog är en trygg plats. Och där har väl den gamle charlatanen rätt för en gångs skull. Det ska mer än en tremeters-höjning till för att vattnet från sura världshav ska börja sila in i de vackra alpdalarna.

Men så är det då det där med de smältande glaciärerna. Om uppvärmningen av jorden fortsätter (att den avstannade för 18 1/2 år sedan vill ingen domedagsprofet kännas vid) och om glaciärerna på alptopparna förvandlas till skummande forsar, ja då undkommer inte ens de lyckliga ostar som flytt till Schweiz… Det är många om och många men nu för tiden.

Obamas klimatprogram blir för övrigt ingen billig historia för medborgarna. Enligt en finanstidning handlar det om en kostnad på ofattbara 1,5 biljoner dollar totalt eller 4 miljarder dollar om dagen för att bekämpa de i stort sett obefintliga klimatförändringarna. I summan ingår allt från satsningar på förnybart, biobränslen, ekologiska hus och elbilar. Vem som får betala kalaset? Gissa en gång till.

Enligt ”ledande miljöforskare” har de flesta hem apparater som släpper ut betydligt mer växthusgaser än världens största koleldade kraftverk. Apparaterna ifråga är de platt-tv-skärmar som vi tittar på. Vid tillverkningen används nämligen kvävetrifluorid NF3, en gas som sägs vara 17 000 gånger mer potent än koldioxiden. NF3 används för etsning av tunnfilmsteknik som är ett led i tillverkningen av bland annat platta bildskärmar,  mikrochips och solceller. Industrin uppger att gasen bryts ner fullständigt vid tillverkningen, men forskarna har kommit fram till att ungefär 16 procent av den använda gasen släpps ut i atmosfären. Under ett år är utsläppet från elektronikindustrin jämförbart med 67 miljoner ton CO2, heter det.

Men det finns andra hot mot mänskligheten än klimatförändringarna, för vi lever ju i en livsfarlig värld. Vulkanforskaren Michael Snyder varnar för följderna av den ökande vulkanaktiviteten. På 1900-talet skedde runt 3 500 vulkanutbrott i världen. Det motsvarar ungefär 35 st om året. För tillfället är inte mindre än 36 vulkaner aktiva, vilket innebär att antalet vulkanutbrott är större än årsmedeltalet för förra seklet. 2013 var ett rekordår och det ser enligt Snyder ut som om trenden håller i sig för innevarande år. ”Många sovande vulkaner har börjat vakna”, säger han, ”och till det finns ingen riktig förklaring.”

Enligt samme Snyder utgör vulkanerna ett mycket större hot mot mänskligheten än våra mänskliga aktiviteter. Det räcker med att gå tillbaka i historien för att man ska förstå följderna, framför allt för jordbruket. För närvarande räcker livsmedelsproduktionen nätt och jämnt till för att möta det globala behovet. ”Ett år ’utan sommar’ på grund av ett stort  vulkanutbrott skulle bli förödande för vår civilisation.”

Och visst mullrar det i underjorden lite varstans på den här planeten. Vulkanen Manam, belägen i Papua Nya Guinea, är den senaste i raden. Askpelaren från det nu aktuella utbrottet har nått upp till nästan 20 000 m höjd enligt Australiens Bureau of Meteorology. Under de senaste 11 åren har Manam haft en rad mindre utbrott men inget jämförbart med detta. Skeppsgossen erinrar sig också att de undervattensvulkaner som finns under polarisarna anses ha en skuld i den isavsmältning som noterats där.

Det är väl som en klok man har sagt: ”Allmänheten är vetenskapligt och historiskt obildad och matas ständigt med larmrapporter som vädjar till känslorna av media och politiker.” Många lider också av vanföreställningen att människan är en tillfällig gäst här på jorden och att hon är dömd till en snar undergång. Och ändå tror vi att vi kan hejda haven från att stiga…        



1 kommentar:

  1. Ja, Hansen tillhör dem som alltid haft fel. Ändå kablar nyhetsbyråerna ut hans fantasier. Datorsimuleringar är nämligen inget annat, när det gäller klimatet.

    De glaciärer han talar om ligger ovanpå en rad vulkaner, som nog varit aktiva något tusental år. Deras avsmältning har således inte mycket med den globala temperaturen att göra och ännu mindre med halten koldioxid i luften.

    Och några tecken på dramatiskt ökad aktivitet har inte noterats.

    Han vill bara skrämmas inför mötet i Paris.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare