Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 15 augusti 2016

Inga noterade klimatförändringar i Kina

Det vackra landskapet i Jade Dragon Snow Mountain.
Torka är en plåga som drabbar de flesta länder och som påstås komma att bli allt vanligare till följd av den globala uppvärmningen. Ett sätt att undersöka om de dystra profetiorna verkligen stämmer är att gå tillbaka i historien och se hur ofta en viss region drabbades av torka före den industriella epoken och de förment förödande utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Det har ett kinesiskt forskarlag gjort. Det område de koncentrerat sig på ligger i Yunnan i sydvästra Kina. Genom att analysera årsringarna på ett antal tallar av arten Picea likiangensis i Jade Dragon Snow Mountain har man kunnat gå så långt tillbaka som till 1600-talet. Med hjälp av ett särskilt index har forskarna därefter daterat ”våta” och ”torra” vårar.

Under de 361 år som undersökts har t.ex. 1712-14, 1824-27 och 1941-42 varit extremt blöta, medan exempelvis 1736-37, 1768-69, 1819, 1969 och 2008 karakteriserats av extrem torka. Av rapporten framgår också att även om 2000-talet var relativt torrt så kan det inte betecknas som extremt regnfattigt jämfört med vissa andra perioder.

Av rapporten framgår att regionens klimat inte undergått några förändringar som kan tillskrivas den högre CO2-halten i atmosfären under 1900-talet. De våta vårarna kommer med vissa mellanrum nu som då och likaså de torra.

Men långa perioder av svår torka är vanliga i Kina och landet är kanske det som satsar mest på att styra vädret med konstgjorda medel. På senare tid har kineserna ersatt den klassiska ”molnsådden” med en ny teknik. Från marken skjuter man upp kulor fyllda med salt och andra mineral över utsatta jordbruksområden för att på så sätt framkalla lokal nederbörd. Budgeten för detta projekt uppges vara runt 220 miljoner kronor.

Skeppsgossen har sett en uppgift om att minst 52 länder då och då ägnar sig åt ”molnsådd” eller ”cloud seeding”. Det innebär att man från flygplan ”besår” moln med olika kemikalier som i bästa fall kyler av molnen och binder så mycket fukt att molnen till slut ger ifrån sig önskat regn.


Hittills har dock framgången för de olika metoderna varit si så där. Kostnaderna är höga men också en 10-procentig ökning av nederbörden kan vara värd dem, säger en amerikansk professor. 

"Molnsådd" med kanon i Kina.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare