Skeppsgossen
har ofta råkat i luven med de många narrar ombord som kallar sig veganer och
fejkar illamående så fort de ser skymten av en köttbit. Försöker du gå in i en
diskussion med dem får du strax en föreläsning om allt från de stackars djurens
lidande till att vi måste rädda jorden. Nu har en tidskrift som heter Elementa
kommit till Skeppsgossens undsättning med några nya argument.
”Sett i
ett större perspektiv förstör veganismen värdefullt land som skulle kunna användas för att
ge fler människor mat”, skriver tidskriften.
Innebörden
är att vi måste utnyttja våra marker på ett förståndigt sätt och att det kan
vara alldeles tokigt att odla upp exempelvis betesmarker i stället för att låta
djur beta på dem.
Studien
har utgått från 10 olika typer av dietmönster som rangordnats efter
klimathållbarhet. Här hamnar veganismen som nr 5. Två typer av allätarkost
hamnar högre upp – “mjölk-vänlig vegetarisk” som kom etta och
“ägg-och-mjölkvänlig vegetarisk” som kom tvåa.
På tredje
plats landade en livsstil där intaget av kött har minskats – med beskedliga 13
procent, men ändå. Rött kött, kyckling och fisk är och förblir de ledande
proteinkällorna. Återigen handlar det om måttlighet och inte om enögd
övertygelse och åsiktsfascism.
Det är inte
bara övertygade veganer som propagerar för en köttfri meny. Förenta Nationerna, som skapades för att få världens nationer att hålla sams, har utvecklats till en universell myndighet med befogenhet att detaljstyra såväl klimatet som våra liv. ”Kött borde
beskattas i grossistledet så att priset stiger kraftigt och får folk att sluta köpa”, är innebörden i en ny
rapport från FN:s International Research Panel (IRP). “Jag anser att detta är en ytterst viktig fråga”, säger professor Maarten Hajer vid Utrecht-universitet i
Holland som är huvudförfattare till rapporten (bilden nedan).
Meningen
är förstås att ”rädda” klimatet och folkhälsan på samma gång. Enligt rapporten
svarar kor och annan boskap för 14,5 procent av de växthusgaser som anses påverka klimatförändringarna. Andra ”experter” siktar in sig på hur mycket vatten som
boskapsuppfödningen förbrukar. Uppskattningsvis handlar det om 80 procent av den
amerikanska vattenförbrukningen, och för att dricka och idissla ihop ett kilo
rött kött går det åt betydligt mer vatten än det gör till växtodling.
Skeppsgossen
undrar hur det står till i hjärncellerna hos dem som för fram sådana här idéer.
Har de till exempel överhuvudtaget reflekterat över att det finns betydligt
fler människor på jorden än det finns kor och grisar? Också människor släpper
ut metangas – alltså borde vi i konsekvensens namn slakta oss själva för att
rädda jorden.
Eller som
en bloggare kommenterat professor Hajer: “Beskatta den gode professorn för
varje ord han yttrar tills det blir för kostsamt för honom att öppna munnen”.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar