Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 10 juni 2016

"Den vansinnigt dyra vindkraften"

Dansk vindkraft som flyttat ut
I South Australia har energimyndigheten satsat stenhårt på vind- och solkraft, vid flera tillfällen med förskräckande resultat. Förra året drabbades huvudstaden Adelaide av ett totalt strömavbrott när vinden inte behagade blåsa och i april i år drabbade strömavbrottet en förortslinje två dagar i rad. Det var "de vilda variationerna i vindkraften" som fick ledningsnätet att klappa ihop. Vid andra tillfällen har universitet fått stänga föreläsningssalar på grund av utebliven leverans av el från vindkraftverken. Nu skiner ju solen mer eller mindre konstant i South Australia, men där som annorstädes går den ner på kvällen och då lämnar inte heller solcellerna minsta tillskott.

Infigen Energy Ltd  heter det bolag som förser – eller ska förse – delstaten med vindel. År 2009 hette företaget Babcock & Brown Wind Partners och gick då i en praktfull konkurs, och nu verkar det som om historien kommer att upprepa sig. 2012/13 var förlusten 80 miljoner australiska dollar, 2013/14 bara 9 miljoner och 2014/15 är man uppe i en förlust på hela 304 miljoner dollar. Orsaken är precis vad vindkraftsvänner i Storbritannien deklarerat – det blåser för litet!

För att fylla på kassakistan i stiltjen ville Infigen sälja sina amerikanska tillgångar i form av vindfarmer som värderats till runt 500 miljoner australiska dollar. Men också i USA har intresset för ”gratis” vind mojnat och slutpriset blev ca 275 miljoner, alltså lite mer än hälften av värdet. Sedan dess har företaget gått ut på marknaden och försökt sälja ett antal projekt som beviljats tillstånd av myndigheterna men ännu inte realiserats. Intresset för att köpa vind är dock svalt numera – oavsett vem som äger vindfarmen blåser det ju ändå för lite. 

Det mest intressanta med den gröna experimentverkstaden South Australia är emellertid att man där fått bevis för att vinden är långt ifrån gratis. Infigen Energy Ltd har inte bara enorma skulder, företaget har också ett stort antal äldre vindkraftverk som kräver allt högre underhållskostnader. Tillverkarna gör ju ett stort nummer av att vindkraftverken nöjer sig med lukten av lite olja för att fungera och har en livstid på 25 år eller mer. Men enligt Infigen är den reella driftskostnaden ca 25 dollar per MWh och den ekonomiska livstiden högst 10 år.

Förra året stannades en 3,5 år gammal turbin i South Australia på grund av "lagerfel". Den lär fortfarande stå stilla. Siemens bokförde 2014 en förlust kallad "avskrivning" på 223 miljoner euro på grund av att bolaget måste ersätta lagren i ett större antal turbiner som var mindre än 2 år gamla. Siemens framhöll att det rörde sig om enbart vissa modeller, de andra snurrade bara på. Fan tro’t, sa Rellingen.

I växellådorna på alla vindkraftverk finns en sorts oljesump och oljan i den måste regelbundet tömmas och ersättas med ny olja precis som i en bil. Ju äldre ett vindkraftverk är desto svårare blir det, säger teknikerna. Metallspån från växellådorna beckar igen oljereservoarerna och måste först avlägsnas innan man kan fylla på ny olja.

Enligt australiska källor är de Suzlon S88 som Infigen och andra företag i branschen köpt en av de sämsta turbiner marknaden haft att erbjuda. Suzlon etablerades i mitten på 1990-talet i Århus i Danmark och ligger      
på femte plats bland världens tillverkare.

Reparationer, allmänt underhåll, metallutmattning, rotorblad som måste bytas, lager som slits ner - allt detta kostar stora pengar. Lägg därtill det i sig opålitliga systemet och var och en borde inse att vindkraften är "vansinnigt kostsam" som en australisk bedömare uttrycker det. Kostnaden 25 dollar per MWh ska ses i förhållande till det medelpris Infigen får för den el de säljer: 96,57 dollar per MWh.

Vems är felet att vindkraften inte levererar vare sig el eller ränta på insatt kapital? I Sverige skyller man på de låga elpriserna. I Storbritannien och Australien skyller man på att det blåser för lite. Till och med ”föregångslandet” Tyskland har nu slagit till bromsarna på grund av att elpriserna blivit för höga och för att elnätet inte klarar överbelastningen när det blåser. Och i Danmark har man inte råd att bygga fler landbaserade vindkraftverk utan avvaktar till 2025 då de fula propellrarna kan flyttas långt ut från kusterna.

Nu har det emellertid visat sig att de havsbaserade vindkraftverken ställer till det för valarna. Det rör sig om en akustisk ”nedsmutsning” som stör valarnas navigeringssystem. Det är den troliga förklaringen till att 29 valar  bara i år har strandat vid de engelska, tyska och holländska kusterna där vindkraftverken står tätt.

För att förankra vindkraftverken krävs mycket pålningsarbete, och entreprenörerna har erkänt att ljudet från både bottenundersökningar och pålning kan höras upp till 80 kilometer i havet. Det är förmodligen en bidragande orsak till skadorna i valarnas hörselorgan och därmed deras förmåga att orientera sig.

Det blir allt svårare att ”älska vind” som vi uppmanades att göra i en reklamkampanj för några år sen.  





2 kommentarer:

  1. Om det är det stora strömavbrottet i början på november förra året som Du avser så hade det strömavbrottet ingenting med vindkraft att göra. Det var överslag och en brand i ett ställverk i Victoria som gjorde att en stor kraftledning som försåg Adelaide med ström bröts.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har alldeles rätt i att vindkraften inte kan beskyllas för det stora strömavbrottet i Adelaide 2015. Jag har tidigare rapporterat om denna fatalitet och citerar:

      ”Än värre var det i Adelaide i Sydaustralien söndagskvällen den 1 november. Då blev över 110 000 hem och butiker strömlösa. Trafikljusen fungerade inte, gatubelysningen slocknade helt och det gick inte att tanka bilen. Värst var det förstås för sjukhusen innan deras dieseldrivna reservgeneratorer gick igång. Officiellt var det en s.k. förbindelseledning som spökade och de omskrivna vindkraftverken i området brukar inte leverera förrän tidigt på morgnarna, heter det i rapporten.”

      MEN – om man hade haft annan reservkraft än vindkraft så skulle strömavbrottet inte ha varit så kännbart. Nu är det väl snarare så att elleveranserna från grannstaten Victoria utgör reservkraften och när den trasslar händer sådant här. Frågan är dock vad vindkraften hade kunnat tillföra efter klockan 3 på morgonen. Så här kommenterar en australisk sajt:

      "Under första delen av dagen producerade vindkraften i South Australia mindre än 100MW (eller 6,74% av den totala kapaciteten.), för att sedan sjunka till ynkliga 10MW runt kl. 10 som knappt räcker att hålla några kylskåp igång i förorterna. Sedan kom den vanliga eftermiddagsbrisen och under ca 60 minuter ökade kapaciteten till 700MW (= 47% av kapaciteten). Det var den absoluta toppen denna dag. Från kl 21 till midnatt låg den på runt 100MW."

      Det är också svårt för människorna i South Australia att älska vindkraft.

      Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare