Tätt som
oftast dyker det upp larmartiklar om GMO, alltså genetiskt modifierade grödor och
livsmedel. I dem sägs det att vi som äter sådana produkter också kommer att bli
genmodifierade, underförstått förvandlade till någon sorts mutanter. Bakom
utvecklingen av GMO-grödor står i huvudsak Monsanto, ett företag som om man får tro
kritikerna är nära släkt med Hin Håle. Bakom kampanjen mot GMO står främst
Greenpeace, som sannerligen inte är några änglar.
I
Australien har man odlat GMO-grödor i 20 år utan att kunna påvisa några
mänskliga mutationer. Organisationen CropLife Australia står bakom en nyligen
framlagd undersökning som visar att användningen av bekämpningsmedel minskat
med 23 procent under perioden. Avkastningen har också ökat betydligt, medan
koldioxidutsläppen minskat.
Professor
Michael Jones vid Curtis University tycker att det nu är på tiden att pressen
slutar kritisera GMO. ”Från starten trodde man att GMO skulle leda till en
ökning av allergierna och att vi skulle få nya former av ’super’-ogräs”, säger
han till Huffington Post. ”Efter två decennier och med opartiska utredningar
att luta sig mot tycker jag att vi måste beteckna GMO som säkert och ofarligt.
I stället bör särskilt organiska odlare se dessa grödor som idealiska. Och
egentligen är allt vi äter genmodifierat – skillnaden är bara att med de gamla
metoderna att utveckla nya växtsorter tar det mycket längre tid.”
Professor
Jones framhåller också att så gott som all bomull som odlas i Australien är
genmodifierad, något som också gäller den bomull som framställs i Pakistan och
Indien. När vi köper t.ex. bomullslakan till våra sängar eller underkläder
handlar det alltså om GMO-produkter. Även produkter inom livsmedelsindustrin
som sojabönor och majs är numera till stor del resultatet av genmodifiering.
”Vi har ätit sådana under väldigt lång tid utan problem”, tillägger han.
Men alla
delar förstås inte professor Jones åsikter. Det finns ett starkt motstånd från
vissa konsumentorganisationer världen över, förmodligen inspirerat av
Greenpeaces propaganda. En annan australisk professor vid universitetet i
Sydney är orolig över att GMO-grödor ofta tolererar 10 gånger så mycket
bekämpningsmedel som konventionella grödor – och dessa herbicider har ju visat
sig kunna ge cancer.
Nu
betyder dock inte detta faktum att odlarna måste använda höga doser av
växtskyddsmedel. Tvärtom är tanken att GMO klarar sig med mindre doser än
konventionella växtslag, något som både sparar miljön och minskar riskerna för
långvarig exponering hos dem som arbetar på fälten.
Dessa
fakta – som måste upplevas som tinnitus i de grönas öron – har varit kända i
många år. Tidskriften New Scientist konstaterade i samband med folkomröstningen
i Kalifornien om märkning av GMO-livsmedel att det finns få vetenskapliga bevis
för att GMO skulle vara farligt för vare sig människor eller djur. Fördelarna för
miljön har också erkänts av vissa miljöorganisationer som International Union
for Conservation of Nature.
Skeppsgossen
tycker att det nu är hög tid att ta kål på GMO-myterna och den smutskampanj som
Greenpeace och andra stollar fört under så många år.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar