Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 16 juni 2016

Efter två decennier har vi inte sett några GMO-mutanter


Tätt som oftast dyker det upp larmartiklar om GMO, alltså genetiskt modifierade grödor och livsmedel. I dem sägs det att vi som äter sådana produkter också kommer att bli genmodifierade, underförstått förvandlade till någon sorts mutanter. Bakom utvecklingen av GMO-grödor står i huvudsak Monsanto, ett företag som om man får tro kritikerna är nära släkt med Hin Håle. Bakom kampanjen mot GMO står främst Greenpeace, som sannerligen inte är några änglar.

I Australien har man odlat GMO-grödor i 20 år utan att kunna påvisa några mänskliga mutationer. Organisationen CropLife Australia står bakom en nyligen framlagd undersökning som visar att användningen av bekämpningsmedel minskat med 23 procent under perioden. Avkastningen har också ökat betydligt, medan koldioxidutsläppen minskat.

Professor Michael Jones vid Curtis University tycker att det nu är på tiden att pressen slutar kritisera GMO. ”Från starten trodde man att GMO skulle leda till en ökning av allergierna och att vi skulle få nya former av ’super’-ogräs”, säger han till Huffington Post. ”Efter två decennier och med opartiska utredningar att luta sig mot tycker jag att vi måste beteckna GMO som säkert och ofarligt. I stället bör särskilt organiska odlare se dessa grödor som idealiska. Och egentligen är allt vi äter genmodifierat – skillnaden är bara att med de gamla metoderna att utveckla nya växtsorter tar det mycket längre tid.”

Professor Jones framhåller också att så gott som all bomull som odlas i Australien är genmodifierad, något som också gäller den bomull som framställs i Pakistan och Indien. När vi köper t.ex. bomullslakan till våra sängar eller underkläder handlar det alltså om GMO-produkter. Även produkter inom livsmedelsindustrin som sojabönor och majs är numera till stor del resultatet av genmodifiering. ”Vi har ätit sådana under väldigt lång tid utan problem”, tillägger han.         

Men alla delar förstås inte professor Jones åsikter. Det finns ett starkt motstånd från vissa konsumentorganisationer världen över, förmodligen inspirerat av Greenpeaces propaganda. En annan australisk professor vid universitetet i Sydney är orolig över att GMO-grödor ofta tolererar 10 gånger så mycket bekämpningsmedel som konventionella grödor – och dessa herbicider har ju visat sig kunna ge cancer.    

Nu betyder dock inte detta faktum att odlarna måste använda höga doser av växtskyddsmedel. Tvärtom är tanken att GMO klarar sig med mindre doser än konventionella växtslag, något som både sparar miljön och minskar riskerna för långvarig exponering hos dem som arbetar på fälten.

Dessa fakta – som måste upplevas som tinnitus i de grönas öron – har varit kända i många år. Tidskriften New Scientist konstaterade i samband med folkomröstningen i Kalifornien om märkning av GMO-livsmedel att det finns få vetenskapliga bevis för att GMO skulle vara farligt för vare sig människor eller djur. Fördelarna för miljön har också erkänts av vissa miljöorganisationer som International Union for Conservation of Nature.

Skeppsgossen tycker att det nu är hög tid att ta kål på GMO-myterna och den smutskampanj som Greenpeace och andra stollar fört under så många år.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare