Nu har vi här ombord på Narrskeppet begåvats med en ny klimatvetenskaplig term: ”Global Placebo Effect” (GPE). Den har myntats av ingen mindre än baronessan Sandip Verma i brittiska överhuset och den innebär att blotta tanken på en minskning av CO2-halten kan leda till att vi hejdar den globala uppvärmningen (även om vi inte kan notera någon minskning på våra mätinstrument).
En tvivlande kollega till den brittiska energiministern fick kunskap om detta vetenskapliga genombrott då han ställde en fråga om den nu pågående uppvärmningspausen som ju är inne på sitt nittonde år. Verma svarade: “Det må vara att uppvärmningen har stannat av, vilket naturligtvis är bra. Det kan mycket väl vara så att en del av de åtgärder vi vidtar idag är till hjälp i det fallet.”
Hon menar att det finns en möjlighet att vind- och solkraftverken som byggts efter 2005 gjort att vi kunnat hålla den globala medeltemperaturen konstant också tio år före det att de uppförts. Och än märkligare är det att inget av dessa projekt har minskat CO2-halten. En logisk slutsats blir alltså att blotta tanken på byggandet av vindkraftverk räcker för att hålla klimatet i schack.
Ett annat vetenskapligt faktum – om man får tro narrarna – är att ju dyrare placebo desto större verkan. Det framgår av den allra senaste IPCC-rapporten. I den sägs det att om vi satsar 2 miljarder dollar om dagen på förnybar energi i stället för en enda miljard så blir vädret bättre. Man kan nästan tro att det är Åsa Romson & Co som dragit denna slutsats men det är alltså ett FN-organ som gjort det…
Skeppsgossen överväger nu att börja lobba för att Åsa Romson seglar över Atlanten och söker jobb som generalsekreterare i FN.
En talesman för ökända University of East Anglia avslöjar att man från och med januari kommer att låta analysera de globala klimatmodellerna varje måndag. ”Det är ju inte alldeles omöjligt att också dessa påverkas av placeboeffekten”, säger hen. Tidskriften Nature har enligt samma källa visat stort intresse för rapporten.
Dr Roy Spencer ställer sig dock tveksam och menar att korrelationen kan vara den motsatta när det gäller klimatmodeller. ”Ju mer vi spenderar på modeller som förutspår en uppvärmning desto mindre uppvärmning tycks vi få”, säger Spencer i en kommentar.
Miljöpartiet har ännu inte lämnat någon officiell kommentar utan hänvisar till valresultatet och den utredning som Stefan Löfvén lovar att tillsätta.
Featured Post
Patrick Moore: Fakta om CO2
Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...
fredag 31 oktober 2014
onsdag 29 oktober 2014
Hur kan fladdermössen skyddas vid vindkraftverken?
Som Skeppsgossen rapporterat otaliga gånger dödas varje dygn massor av fladdermöss när de flyger i närheten av en grupp vindkraftverk, enligt vissa beräkningar så många som 100 000 per år. Nya undersökningar visar att de flesta av dem dödas under sensommar- och höstkvällar då det normalt inte blåser så mycket och propellrarna antingen står stilla eller roterar mycket sakta. Ett antal forskare i Indiana i USA bestämde sig för att försöka ta reda på vad som händer med hjälp av värmekameror som monterats på tre turbiner med varierad hastighet. Resultaten är minst sagt intressanta.
Experimentserien omfattade perioden augusti-september 2012. Enligt forskarna skedde observationerna vid 993 tillfällen. De flesta fladdermöss ändrade sin kurs när de närmade sig turbinerna och djuren flög oftast in mot dem från läsidan. Man noterade också att de flesta inflygningarna skedde under månljusa nätter med liten vind, medan snabbt roterande propellerblad skrämde bort djuren.
Fladdermöss lever länge och har låg reproduktion. Därför drabbas populationerna extra hårt av vindkraftverken. Observationer av döda djur under och i närheten av turbinerna har gjorts på flera kontinenter, och med utgångspunkt från dessa har det gjorts skrämmande uppskattningar – antalet döda fladdermöss kan röra sig om allt mellan 10 000-tals och 100 000-tals varje år. Det bör noteras att det finns mycket få rapporter om döda fladdermöss i anslutning till andra höga byggnader, exempelvis bropyloner och antennmaster.
Det tycks som om de flesta offren utgörs av trädlevande fladdermöss. Många av dessa företar långa flyttningar under vår och eftersommar/höst. I Nordamerika och Europa beräknas sådana flyttande arter svara för mer än en tredjedel av offren för vindkraftverkens propellrar.
Forskarna har sökt många förklaringar till varför vindkraftverken lockar fladdermöss. En förklaring kan vara att djuren faller offer för propellrarna när de flyger förbi masterna för att söka boplatser efter vårflyttningen. Det verkar också som om djuren misstar tornen för trädstammar och propellrarna för grenar där de kan gå till nattvila. När propellrarna står stilla bildas det också luftströmmar som liknar dem som förekommer kring höga träd. Medan de flyger runt för att närmare undersöka platsen kan det hända att vinden ökar och att fladdermössen överrumplas av de roterande bladen.
För att skydda fladdermössen kan man enligt forskarna göra som i Texas, där en anläggning försetts med röda blixtljus av samma typ som används på flygplan. Det har visat sig att antalet förolyckade fladdermöss minskat påtagligt tack vare varningsljusen.
Stillbilder av nattflygande fladdermöss (de gröna pilarna) togs med hjälp av värmekameror placerade 12 m från tornets bas. De röda cirklarna markerar fladdermöss som spårats av kamerorna. Bilderna visar olika situationer som en fladdermus som närmar sig ett snabbt roterande turbinblad (A), en lågtflygande fladdermus rakt ovanför kameran (B), en fladdermus som närmar sig en turbin vid molnigt väder (C) och en fladdermus som flyger i samma höjd som turbinhuset när propellerbladen roterar med full hastighet (D).
Läs hela artikeln på www.pnas.org
Tack och lov har problemet med vindkraftverk och fladdermöss på senare år uppmärksammats också i Sverige (och faktiskt i än högre grad än den fågeldöd som propellrarna orsakar). Enligt den ovan citerade forskningsrapporten uppskattar man att 600 000 fladdermöss mött döden vid vindfarmerna i USA bara under 2012. Ett färskt exempel på svenska skyddsåtgärder är det projekterade vindkraftverket vid Sörby i Skåne som länsstyrelsen stoppat. Området är rikt på fladdermöss, bland annat två rödlistade arter. I närliggande Tykarpsgrottan och andra grottor kring Ignaberga finns Bechsteins fladdermus, en av de mest sällsynta arterna i landet. Ännu har inget beslut tagits, och det ska bli spännande att se om naturskyddet äntligen sätter stopp för ännu ett vansinnigt projekt.
Etiketter:
fladdermöss,
Hässleholms kommun,
vindkraft
Vinden är inte gratis!

Redan 2012 presenterade ekonomiprofessorn Gordon Hughes vid universitetet i Edinburgh en undersökning om den s.k. kapacitets- eller belastningfaktorn för vindkraftanläggningar i både Storbritannien och Danmark. Med hjälp av statistiska beräkningar visar han hur kapacitetsfaktorn sjunker från t.ex. 24 procent år 1 till 15 procent när vindkraftverket nått 10 års ålder och till 11 procent vid åldern 15 år. Dessa siffror gäller för brittiska vindkraftverk, medan de undersökta danska anläggningarna “åldras” lite långsammare – från en topp på 22 procent till 18 procent när de är 15 år gamla. Havsbaserade vindkraftverk i Danmark har 39 procent kapacitetsfaktor när de satts upp men denna sjunker till endast 15 procent när de är 10 år gamla.
Vad betyder då uttrycket ”kapacitetsfaktor”? En enkel förklaring har jag hittat på nätet: MW = 1 miljon watt elektrisk produktion x 24 tim x 365 dagar = 8,760 megawattimmar per år. Om ett 1 MW-verk i verkligheten genererar 1,752 MW-h under ett år på grund av variationer i vindhastigheter och andra omständigheter är kapacitetsfaktorn 1,752 dividerat med 8,760 = 0,20 = 20 procent.
Gordon Hughes beräkningar har stor betydelse för dem som planerar nya vindkraftparker. Sjunkande kapacitet över åren bör ju tas med i beräkningarna, vilket i sin tur innebär att varje satsning på vindkraft blir betydligt kostsammare än vad politiker och andra beslutsfattare inbillar sig när de studerar tillverkarnas glädjekalkyler.
I USA har man räknat ut vad ett gaskraftverk kostar under sina första 10 år jämfört med kostnaden för en vindkraftpark. Vindkraftparken är en investering på 2,6 miljarder dollar i det aktuella fallet medan gaskraftverket kostar 450 miljoner. Kostnaden per MW kan enligt ovan beräknas till 235 dollar för vindkraften och till 2,96 dollar för naturgasverket. Att ”vinden är gratis” är med andra ord rent nonsens om man ser till den totala produktionskostnaden av elströmmen. Så det är inte att undra på att vindkraften efter alla decennier fortfarande är beroende av subventioner för att gå runt…
Läs hela utredningen på www.ref.org
I USA har vindkraften också börjat diskuteras allt flitigare. I exempelvis Oklahoma har det skett en enorm utbyggnad, från 113 vindkraftverk i tre anläggningar för tio år sedan till 1 700 vindsnurror i 30 projekt. I starten utlovades en ljus framtid, skattelättnader och allt möjligt annat (precis som i Sverige), men nu drar politikerna öronen åt sig när de inser vad subventionerna verkligen kostar och hur slättlandskapet förstörts av alla propellrar. Uppskattningsvis handlar skattesubventionerna nu om mer än 40 miljoner dollar. Samtidigt måste staten spara in på investeringar i skolor, vägunderhåll etc. (precis som i Sverige).
I Kansas och Texas menar också de som förespråkat satsningarna på vindkraft att det nu är hög tid att avskaffa eller åtminstone drar ned på subventionerna. Det är dags för vindkraften att stå på egna ben, heter det allt oftare. Samtidigt är motståndarna irriterade över att vindkraften inte levererar när behovet av el är som störst, alltså under sommarmånaderna då luftkonditioneringsanläggningarna går på högvarv. Skeppsgossen undrar varför man inte tänkte på den saken innan man gav exploatörerna fria händer. Sent vaknar syndaren, brukar det heta (och i Sverige tycks sömnen vara enastående god, närmast att jämföra med koma).
Etiketter:
Danmark,
Gordon Hughes,
Kansas,
Oklahoma,
Storbritannien,
subventioner,
Texas,
vindkraft
lördag 25 oktober 2014
Välkommen till miljöpartiets Sverige!
Etiketter:
extremväder,
förnybar energi,
klimatbluffen,
miljöpartiet,
Pentagon,
Tyskland,
Valter Mutt,
Yvonne Ruwaida
onsdag 22 oktober 2014
Lego backar för Greenpeace
![]() |
Greenpeace borde skämmas över alla sina lögnaktiga påståenden
”Höga halter eller låga halter av koldioxid i atmosfären gör ingen skillnad för den kommande mini-istiden. Missväxt, hungersnöd och CO2 och vädret och jordens klimat har ingenting gemensamt.”
Det säger dr Klaus L.E. Kaiser på sin blogg www.convenientmyths.com med anledning av Greenpeaces angrepp på Lego-bitarna. Orsaken är att Greenpeace irriterat sig på att vissa Lego är märkta med oljebolaget Shells logo. Hade det stått Greenpeace på plastbitarna hade det förstås varit en annan sak… Enligt tidningen The Guardian har Lego backat för kritiken och kommer i framtiden inte att sälja sina leksaker på Shells bensinstationer.
Bakgrunden till hela uppståndelsen är förstås Arktis, ”det område runt Nordpolen som enligt Greenpeace och Al Gore skulle ha försvunnit för tjugo år sedan på grund av den globala uppvärmningen” skriver Klaus Kaiser. Och fortsätter: ”Det enda problemet är att isen i Arktis inte har för avsikt att försvinna och inte heller isbjörnarna och valrossarna. Efter 18 års uppvärmningspaus tycks det som om jorden gått in i en global avkylningscykel i stället. Tyvärr tycks inte Greenpeaceniks förstå det eller också vill de inte erkänna det. För dem gäller bara den globala uppvärmningen, en enkelriktad väg härifrån till evigheten.”
Klaus Kaiser är medveten om att kallare vintrar och minskad solfläcksaktivitet inte nödvändigtvis betyder att en ny istid är i antågande. Men solfläckarnas betydelse har varit känd i över 2000 år, även om det var först i samband med ”den lilla istiden” i Europa mellan 1650 och 1725 som man noterade att antalet solfläckar var långt färre än normalt och att detta faktum kunde ha ett samband med de kortare odlingssäsongerna och hungersnöden som blev en följd av dessa.
”Under den här kalla perioden eller den värmeperiod som föregick den skedde inga större förändringar i CO2-halten i jordens atmosfär. Enbart detta faktum borde få de som tror på CO2-katastrofen (som Greenpeace, Sierra Club och en många andra organisationer) att tänka efter… Men självständigt tänkande tycks inte ingå i deras repertoar. I stället tuggar de om samma lögner om krympande polarisar, drunknande isbjörnar och svältande valrossar.”
Klaus Kaiser gör också en åtminstone för Skeppsgossen ny jämförelse med planeten Mars. Atmosfären där består av 95 procent CO2 jämfört med 0,04 procent på jorden. Det borde med andra ord vara kokhett där borta men det är det inte. Under dagtid när solen värmer upp ena halvan av Mars är temperaturen ungefär densamma som på jorden – men på ”nattsidan” är det -100 grader kallt!
|
söndag 19 oktober 2014
Kan högt blodtryck ge dig ett längre liv?
Att ha högt blodtryck anses vara en hälsofara och därtill en vanlig sådan. Mer än var fjärde vuxen svensk har nämligen högt blodtryck – och då kan man kanske ifrågasätta hur farligt det är att inte leva upp till socialstyrelsens normer i det här avseendet. Enligt dessa normer är ett utmärkt friskt blodtryck är max. 120/80. ”Det brukar unga, friska och smala personer ha”, heter det. Mellan 120-140 i övertryck och 80-90 i undertryck räknas som ett förstadium till högt blodtryck.
Ny forskning visar dock att lågt blodtryck inte alltid är så positivt som din husläkare vill få dig att tro. För en del personer med t.ex. kroniska njursjukdomar kan ett systoliskt blodtryck runt 140 faktiskt vara att föredra. Det visar en färsk sammanställning av data från 77 765 amerikanska krigsveteraner.
I studien jämfördes patienter som fått behandling med blodtryckssänkande medicin med obehandlade patienter. De behandlade patienterna hade ett systoliskt blodtryck på under 120 medan den andra gruppen låg på 120 till 139. Efter sex år gjordes en uppföljning som visade att patienterna med de låga värdena hade en betydligt högre dödlighet än de obehandlade: i siffror 80,9 avlidna per 1000 patienter jämfört med 41,8/1000 i grupp 2. Medicinering mot högt blodtryck innebär med andra ord en nästan dubbelt så hög dödlighet i kronisk njursjukdom.
Det kan naturligtvis invändas att undersökningen bara gäller personer med kronisk njursjukdom. I väntan på en motsvarande studie av andra grupper med t.ex. hjärt-kärlproblem borde läkarna kanske ändå vara lite försiktiga vid förskrivningen av blodtryckssänkande preparat, tycker Skeppsgossen. Tänk om en fjärdedel av svenskarna tack vare sitt förhöjda blodtryck kan se fram emot ett litet längre liv än de två tredjedelar som ligger under socialstyrelsens gränsvärden eller behandlas för högt blodtryck?
En jämförelse med den fullkomligt bisarra jakten på låga kolesterolvärden – som Skeppsgossen diskuterat vid flera tillfällen här på Narrskeppet – ligger faktiskt rätt nära. Så upp till bevis för att högt blodtryck verkligen är en hälsofara!
Mer om det tyska energifiaskot
Etiketter:
Energiewende,
förnybar energi,
solceller,
Tyskland,
vindkraft
lördag 18 oktober 2014
Dystopier och tiggarmuggar
Människan har alltid gillat dystopier och för en tid sen levererade ett gäng brittiska klimatnarrar som samlats under namnet ”Forum for the Future” följande framtidsvision.
Klimatförändringarna kommer att tvinga fram en ström av
flyktingar från Australien till Antarktis redan 2030. Och ett par decennier
senare får vi räkna med att en miljard människor är på flykt undan hetta och
missväxt. Hela Australiens inland blir obeboeligt – och eventuella framtida
olympiader får avhållas i cyberspace med publiken naglad framför
teveapparaterna (så bra då, säger Skeppsgossen som alltid tyckt att olympiader bara är ett stort slöseri med skattemedel).
Men dystopin innehåller också vissa positiva inslag. Alla människor
i världen har omskolats till miljöpartister och t.ex. byggt
avsaltningsanläggningar drivna av solenergi som kommer att få Sahara att
grönska (och kamelerna att äta sig feta). Men det är ju alltid roligare med ett
skräckscenario som att världshandeln kommer att bryta ihop när oljepriserna når
över 400 dollar fatet. Spara energi måste vi förstås också göra. En framtida
åtgärd kan vara att varje hushåll får en viss mängd energi sig tilldelat –
överskrider man tilldelningen stängs strömmen helt enkelt av. Inte så kul
kanske när man just ska börja soppkoket… Så det får väl bli kallskurna
kålrötter till middag i stället.
![]() |
En glad klimatnarr |
Övernarren för detta forum lystrar till det passande namnet Peter
Madden. “Vi har fortfarande chansen att ändra framtiden”, säger han (i likhet
med alla andra domedagsprofeter). ”Bilar förekommer inte längre, i stället
cyklar man och den amerikanska östkusten skyddas av en vall i ekobetong som
genererar vågkraft.”
Han fortsätter: “Framtidens historiker kommer kanske att
beteckna den tid vi lever i som ‘klimatförändringarnas år’. Beroende på vilken
väg vi väljer kommer de antingen att se på oss som hjältar eller också att se
på oss med avsmak – som vi nu ser tillbaka på dem som en gång tillät
slaveriet.”
Några som applåderar mr Madden’s ogrundade skräckvision är
ledarna för de påstått sjunkande örikena i Mikronesien. Premiärminister Enele
Sopoaga på Tuvalu underströk vid klimatmötet i New York härförleden situationens
allvar och betecknade klimatförändringarna som ett massförstörelsevapen. För
den som inte har Stilla havets geografi på sina fem fingrar kan Skeppsgossen
upplysa om att Tuvalu består av nio korallöar med en befolkning på 11 000
människor. Därtill finns det ett flertal andra lågt liggande öriken som enligt
de styrande också hotas av stigande hav och som av den orsaken vill ha en massa
sköna miljoner dollar av världssamfundet.
Vid en närmare granskning visar det sig att allt är rena
lögnerna. De här ”stackars” nationerna inte har förlorat areal utan tvärtom växt
till under de senaste 20 till 60 åren genom avlagring av korall och sediment,
en del av dem med så mycket som 20-30 procent. Det kan man fastslå efter
studier av gamla flygfoton och satellitbilder.
Också små öar kan rymma stora skojare. De är som tiggarna
som sitter snart sagt överallt i vårt land och skramlar med sina pappersmuggar.
Så länge det finns människor som går på deras lögner kommer de att fortsätta
skramla. Antingen de heter Singoalla eller Enele Sopoaga.
![]() |
Skramlar med tiggarmuggen |
Etiketter:
Enele Sopoaga,
Forum of the Future,
Mikronesien,
Peter Madden,
Tuvalu
Trädplantering räddar inte klimatet!
![]() |
Bidrar tajgan till den globala uppvärmningen? |
Avskogningen på jorden svarar för ungefär 20 procent av de globala koldioxidutsläppen. Mot den bakgrunden verkar det logiskt att nyplantering av träd och program som begränsar avverkningen kan hjälpa till att minska CO2-utsläppen i atmosfären. Men det stämmer inte, säger en professor i atmosfärisk kemi vid Yale som heter Nadine Unger.
I själva verket är utbytet av kol, energi och vatten mellan land och atmosfär mycket mer komplext än så, säger hon. En kraftig ökning av skogsutbredningen skulle faktiskt till och med kunna förstärka den globala uppvärmningen (om man nu tror på den teorin – Skeppsgossens anm.). Enkelt kan detta förklaras med att de mörka skogsområdena tar upp mer av den infallande solstrålningen och därmed höjer temperaturen på jorden.
Men det gäller inte för hela jorden. Att plantera träd i tropiska länder kan betyda att temperaturen sjunker i dessa områden medan resultatet kan bli det motsatta i de kallare regionerna.
“Mänskligheten har omvandlat ungefär 50 procent av jordens yta till produktiv mark för jord- och skogsbruk. Tyvärr råder det ingen vetenskaplig enighet om detta förhållande har lett till en global höjning eller sänkning av medeltemperaturen. Eftersom vi inte vet det, kan vi inte heller påstå att en omfattande nyplantering av skog verkligen skulle vara till nytta för klimatet.”
Nadine Unger tar också upp vad hon kallar “ett värre problem”, nämligen de lättflyktiga gaser som alla träd avger och som inte bara bidrar till luftföroreningarna utan också kan vara direkt hälsofarliga. Utsläppen sker för att skydda träden mot miljöstress som hetta och insektsangrepp. När de avgivna ämnena blandas med avgaser från bilar och industri skapas en ännu farligare cocktail av luftburna kemikalier, skriver hon och refererar till ett omdiskuterat uttalande av Ronald Reagan 1981: ”Träd orsakar större luftföroreningar än bilar”. Det lät vansinnigt men var inte alldeles fel, menar professor Unger.
Träden tar upp kolföreningar, men både träden och marken ”andas” också och avger koldioxid. Och när träd dör eller brinner upp upptas alla kolföreningar i atmosfären. ”Det är också en myt att fotosyntesen kontrollerar mängden syre i atmosfären”, säger hon. ”Även om all fotosyntes på jorden upphörde, skulle syreinnehållet i atmosfären ändras med mindre än 1 procent.”
Ett exempel på hur ett stort skogsområde fungerar är förstås Amazonas. Regnskogen där brukar ofta betecknas som jordens lunga. Faktum är emellertid att nästan allt syre som skogen producerar under en dag stannar kvar och tas upp igen av skogen under natten. Med andra ord är Amazonas regnskog ett slutet system som förbrukar allt sitt eget syre och all sin koldioxid.
”Visst är det gynnsamt för den biologiska mångfalden att vi planterar skog och begränsar avskogningen”, skriver Nadine Unger till sist. ”Men att skogsvård på något sätt också skulle kunna bromsa eller vända den globala uppvärmningen stämmer inte alls… Därför är det ytterst tveksamt ur klimatsynpunkt att som t.ex. FN avsätta stora pengar för trädplantering runtom i världen.”
Etiketter:
Amazonas,
CO2-utsläpp,
Nadine Unger,
Ronald Reagan,
taigan,
träd
onsdag 1 oktober 2014
Vindkraftverken är inga sedelpressar, säger tysk expert
Många hoppades kunna bli stormrika (ursäkta vitsen) på vindkraften, inte bara här
i landet utan också på många andra håll i världen. Nu har tv-bolaget SWR i det
gröna mönsterlandet Tyskland gjort en dokumentär som bland annat innehåller intervjuer med experter
och besvikna investerare. År 2006 räknade de mest optimistiska med en
avkastning på mellan 400 och 800 procent, men i stället har de fått vidkännas
stora förluster – idag går minst 2/3 av alla vindkraftsprojekt med förlust!
De kritiska rösterna i filmen är många. Efter den politiskt
framtvingade övergången till grön energi (Energiewende) vädrade investerarna
morgonluft, men i verkligheten uteblev en stor del av vinsterna på grund av
oväntat många driftsavbrott och höga underhålls- och försäkringskostnader. I
filmen erkänner en talesperson för den tyska vindkraftföreningen att orsakerna
var allt från för lite vind till för mycket vind och usel planering.
En delstat som drabbats särskilt hårt är Rheinland-Pfalz. Där
blåser det alldeles för lite. För att ett vindkraftverk ska vara lönsamt måste
det gå med full kapacitet under minst 1700 timmar per år. Verken i den aktuella
delstaten nådde upp till knappa 1400 timmar per år i genomsnitt. De 20
vindkraftverk som byggdes utanför Mainz mellan 2005 och 2010 har hittills gått
med förlust. Ungefär likadan är situationen i staden Trier, där man planerade
för genomsnittliga vindförhållanden i trakten bara för att finna att vindarna
varit alldeles för svaga under de första åren för betala kostnaderna för
snurrorna. Enligt reportern nådde man i vissa anläggningar bara upp till 80
procent av den förväntade vinden, vilket inneburit att skattebetalarna fått stå
för förlusterna.
Energiexperten professor Uwe Leprich konstaterar att
vindsnurror inte är några sedelpressar och att de senaste åren utmärkts av
svaga vindförhållanden. Enligt honom har vind-index (som baseras på data från
tidigare perioder) justerats ned tre gånger. För att undvika sådana bakslag i
framtiden har ett nytt regelverk skapats som bland annat kräver extra stor noggrannhet
vid valet av platser för nya vindkraftanläggningar.
Nyligen har tyska staten skurit ner på subventionerna till
den förnybara energin, minskningar som drabbat många företag i branschen hårt. Ett
exempel är ett bolag som heter Juwi, som under åtskilliga år tjänat stora
pengar på vind- och solkraft. Så sent som 2012 passerade försäljningen 1
miljard euro. Men två år senare har samma företag tvingats permittera var
tredje anställd eller 400 personer. I vanlig ordning skyller Juwis vd på
regeringen!
Det är inte bara i Tyskland som vindsnurrorna står stilla.
Enligt Daily Telegraph har de brittiska vindkraftverkens produktion minskat med
en femtedel under årets andra kvartal trots att det byggts hundratals nya
snurror. Orsak: det blåser för lite! Officiella siffror visas på en
produktionsnedgång med 22 procent i anläggningar till havs jämfört med samma
period föregående år och med 17 procent för landbaserade kraftverk. Ändå har
runt 900 nya vindkraftverk installerats under 2013.
Sverige då? Så sent som i augusti i år skrev Jonny
Fagerström och Marian Radetzki på nätsajten Second Opinion:
”Vindindustrin har nu kollapsat etiskt och ekonomiskt efter
att under en lång följd av år ha lovat guld och gröna skogar till
privatpersoner, offentlig sektor och småföretag. Winwind har gått i konkurs,
Triventus, som 2010 betecknades som ett av årets ”gasellföretag”, befinner sig
under rekonstruktion, trots att statliga Industrifonden bidragit med närmare
100 miljoner kronor. Nästan alla övriga vindkraftsbolag går också med stora
förluster. Nu senast Arise Windpowers halvårsbokslut som redovisar en förlust
på 16 miljoner. Och allt detta trots subventioner som för 2013 kan uppskattas
till cirka 2 miljarder kr.
Även skattebetalarna i svenska kommuner som satsat på
vindkraft, har drabbats hårt. Värst har det gått i Karlstad och Hammarö
kommuner. Karlstad Energi belastades 2012 med 48 miljoner i vindkraftsfiaskot ’Vindpark
Vänern’, ett äventyr som invigdes 2010, och som bara under 2013 kostat
kommunernas skattebetalare 120 miljoner kronor pga flera havererade verk. Även
vindkraftsbolaget Samkraft AB är på obestånd och behöver akut få in nära 100
miljoner kronor, vilket slagit hårt mot ett flertal kommuner, till exempel
Gävle, Sandviken, Söderhamn, Eskilstuna, Bollnäs, Ljusdal och Nordanstig.”
I själva verket handlar vindkraftsgalenskapen om en av historiens största
industriella felsatsningar, grundad på klimatlögner och falska löften från tillverkarnas sida. Nu börjar tyska media, myndigheter
och den förnybara energins förespråkare inse sanningen och gör sitt bästa för
att skylla på varann. Man kunde förstås hopps att andra länder tog varning av
den tyska floppen, men den vansinniga utbyggnaden av grön energi fortsätter
ändå på många håll. Och med miljöpartiet i regeringsställning här i landet lär
vi få se ännu fler exempel på det gröna vansinnet!
Etiketter:
Energiewende,
förnybar energi,
Jonny Fagerström,
Marian Radstzki,
Uwe Leprich,
vindkraft
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)
Narrskeppet
.jpg)
Bloggintresserade
Bloggarkiv
-
▼
2014
(110)
-
▼
oktober
(10)
- Vindkraftverken är inga sedelpressar, säger tysk e...
- Trädplantering räddar inte klimatet!
- Dystopier och tiggarmuggar
- Mer om det tyska energifiaskot
- Kan högt blodtryck ge dig ett längre liv?
- Lego backar för Greenpeace
- Välkommen till miljöpartiets Sverige!
- Vinden är inte gratis!
- Hur kan fladdermössen skyddas vid vindkraftverken?
- Den globala placeboeffekten
-
▼
oktober
(10)
Om mig
- Skeppsgossen
- Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare