Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 30 september 2009

Semester i Thailand

I stället för att fortsätta mot Arktis valde Narrskeppet att segla söderut mot Thailand. Där kommer nu ett stort antal byråkrater att under två veckor hålla ett förmöte. Tanken är att man ska försöka komma överens om något slags förslag till klimatavtal inför Köpenhamnsmötet i december.

Läget är ju låst just nu. Skamsna industriländer lovar göra bot och bättring på klimatområdet bara de fattigare länderna hänger med och drar sitt strå till stacken. Jodå, säger de fattigare länderna, men då vill vi ha betalt. Och i dagens svåra ekonomiska läge är det svårt för de rika att gå med på sådana krav (som i andra sammanhang än politiska brukar kallas utpressning).

Ett exempel på sådan utpressning är fallet Maldiverna, det lilla låga örike vars president fått Anna Lindh-priset och sen beklagat sig över att hans folk kommer att dränkas när världshaven stiger. Han har till och med sökt efter nytt land för invånarna men Norrland duger inte, för det ska vara vamt och gott också. Många tycker synd om det lilla landet, men få är medvetna om att havet har sjunkit och stigit och sjunkit igen under årtusenden utan att korallöarna försvunnit. Redan Darwin noterade att när havet stiger så växer reven uppåt och kompenserar på så sätt höjningen.

Nåja, nu har presidenten meddelat att Maldiverna inte har råd att deltaga i Köpenhamnsmötet. Uppenbarligen är hans resekonto tömt efter Stockholmsbesöket - eller också har musen rutit färdigt för den här gången. Vad väl det vore om alla andra nationer hade det lika knapert så att vi slapp segla till Köpenhamn! Semestern i Bangkok är ju inte gratis den heller.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare