Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 13 december 2012

Lord Monckton - hjälten från Doha

Fiaskot för den 18 klimatkonferensen i Doha är ett faktum. Till en större eller mindre del tillskrivs misslyckandet Lord Moncktons kupp, då han intog Myanmars plats och berättade för de okunniga klimatnarrarna att det inte skett någon global uppvärmning under de senaste 16 åren. Det hade de förstås ingen a-a-a-ning om – och ville inte bli upplysta om det heller eftersom de körde ut den gode klimatförnekaren efter bara någon minuts anförande (som finns på Youtube).


Men tydligen hann Lord Monckton ändå så visst tvivel bland de närvarande, eftersom allt man kunde enas om var att låta det meningslösa Kyotoprotokollet gälla fram till 2020. Fram till dess ska också de rika länderna hosta upp 100 miljarder dollar för att hjälpa de fattiga och av klimatförändringarna ”drabbade” länderna.

Det gillade förstås inte Greenpeace, WWF och de andra klimatnarrarna. De talade om ”att gå i sömnen mot en katastrof” och betecknade Doha som ”en plats där idéerna dog”. Och vad politikerna här hemma än säger, så blev COP18 ett misslyckande som inte kommer att leda till minskade CO2-utsläpp. Endast 37 av 194 länder har skrivit på förlängningen av Kyoto, och enligt klimatkramarna svarar dessa 37 för omkring 15 procent av utsläppen av växthusgaser. Varifrån de 100 miljarderna ska tas är inte heller bestämt. Svenska skattebetalare bör dock räkna med att stå för en del.

Doha-floppen gynnar annars oss vanliga människor, som i allt större utsträckning ha börjat inse att hela CO2-historien är en enda stor lögn från början till slut. Politikerna har ännu inte hämtat sig från katastrofen i Köpenhamn 2009. Någon har jämfört hela spektaklet med vad alkoholister brukar säga till sig själva: ”Nästa vecka ska jag sluta dricka. Men nästa vecka säger han detsamma…”

Skeppsgosen har också läst en studie från ett amerikanskt klimatcenter som hävdar att höga CO2-halter i atmosfären inte alls stressar jordens ekosystem. “Sådana påståenden har ingen grund i de vetenskapliga rapporter som hittills framlagts”, säger dr Craig Idso. ”Växtvärlden är inte alls hotad och mår faktiskt bättre nu än för 100 eller 50 år sen, trots skogsbränder, avskogning och förändrade förhållanden ifråga om nederbörd och temperatur.”

Dr Idso har detaljgranskat 1000-tals rapporter och bland annat kommit fram till att satellitbilderna visar att produktiviteten ökat med 6–13 procent sedan 1980-talet just på grund av högre CO2-halter. Sedan 1940-talet har också CO2-upptaget ökat i motsvarande grad. Slutsatsen blir att jordens biosfär kommer att fortsätta grönska i många årtionden framåt.

En annan intressant fråga är varifrån Grönlandsisen egentligen kommer? Den aktualiserades nyligen när man hittade stridsflygplan från andra världskriget 75 meter ner i istäcket. Följdfrågan blir förstås varför den här isen inte har smält sedan dess?

Det handlar om sex amerikanska jaktplan Lockheed Lightning och två Flygande fästningar som kraschlandade på Grönland efter starten från Reykjavik på Island den 15 juli 1942. Nu ska en expedition från Atlanta i Georgia spränga hål ner i isen för att ta upp flygplanen som brukar kallas "The Lost Squadron". Sen hoppas expeditionsledaren att man så småningom ska kunna flyga ut ett par av planen…

Professor emeritus Nils-Axel Mörner har lagt fram en ny rapport om den påstådda havshöjningen. Han avfärdar pratet om stigande havsnivåer som ren propaganda och säger att i genomsnitt höjs havsytan med 5-7 centimeter per århundrade – om den överhuvudtaget höjs. Det är en slutsats man kan dra av de satellitmätningar som gjorts.

Därmed faller också varningarna att vissa ögrupper i Stilla havet som Maldiverna och Tuvalu och kustområdena i Bangladesh skulle dränkas om si och så många år. I den mån det inte handlar om obrukbara modeller, är sådana scenarior ingenting annat än rena propagandalögner

Till sist ett par tänkvärda rader av bloggaren Steven Goddard: “När jag var barn svälte bokstavligen tiotals miljoner människor i kommunist-Kina ihjäl. Sedan började onda amerikanska konsumenter köpa varor från Asien och idag blomstrar Kina. Vänsterfolket anser att konsumtionssamhället är av ondo – därför att de hatar sig själva och därför att de hatar alla andra.”5 kommentarer:

 1. Lord Monckton har tyvärr fel när han påstår att det inte har varit någon uppvärmning på 16 år. Jag skulle önska att det var sant det han sa.

  Här har du Roy Spencers temperturredovisning.

  http://www.drroyspencer.com/latest-global-temperatures/

  "Center for the Study of Carbon Dioxide and Global Change" som Craig Idso har startat är inget forskningsinstitut. Det drivs av hans familj och sysslar med propaganda gällande koldioxidens ofarlighet.

  Det är inte alls konstigt att ett flygplan från andra världskriget finns många meter ner i isen. 75 m låter mycket, 30 m hade varit rimligare. Det är så att isen uppe på Grönland smälter underifrån emedan det snöar uppifrån. Normalt är det aldrig plusgrader på Grönlands höga berg men solen lyser på snön och ytan smälter och vattnet sugs ner i snön och fryser till is. Beroende på var på Grönland man är så är istillväxten på upptill är från några decimeter till en halvmeter per år. Eftersom isen smälter på undersidan så förändrar sig isen långsamt. Ute vid kusterna rasar isberg i vattnet under stora delar av året.

  Nils-Axel Mörner har påstått mycket som han inte har något belägg för, som t ex att slagruta fungerar.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jan
   Trevligt att du tar dig tid att kommentera veckorapporten. Men nog är du väl ute och seglar när du påstår att de globala temperaturerna fortsatt att stiga? Självaste UK Met Office har ju erkänt att ingen temperaturhöjning uppmätts sedan början på 1997 och fram till augusti 2012. Resultatet är baserat på 3000 mätpunkter världen över. Du får ursäkta mig, men jag tror faktiskt mer på sådana mätningar än satellitmätningar som Roy Spencer grundar sina uppgifter på.
   Sedan tycker jag det är konstigt att du avfärdar forskare som tycker annorlunda med att de antingen driver privata propagandainstitut eller som Nils-Axel Mörner pysslat med slagrutor. När det gäller Mörner kan du väl ändå inte bortse från att han är den ende som på plats studerat den påstådda havsnivårhöjningen runt Maldiverna och Tuvalu - och att han faktiskt är en internationellt erkänd auktoritet inom området.
   Mörner och Idso var för övrigt ett par av de 125 forskare inom klimatområdet som skrev det öppna brevet till IPCC-sällskapet före Doha i vilket de påtalade att temperaturöknngen avstannat och att orkaner etc. därför inte kunde skyllas på den. Andra svenska undertecknare var Gösta Wallin, Ingemar Nordin, Göran Tullberg och Leif Kullman. Alltså idel "tunga" forskare vilkas kompetens knappast behöver ifrågasättas.
   Uppgiften om på vilket djup "The Lost Squadron" ligger är intressant, eftersom den visar hur stor påfyllningen av is uppifrån har varit sedan flygplanen nödlandade. Med andra ord bevisar det om inget annat att larmrapporterna också på den här punkten är betydligt överdrivna.
   Hälsningar Skeppsgossen

   Radera
 2. Hej igen

  Det finns ett flertal forskningsorganisationer som mäter temperaturens utveckling. De tre största är HadCrut, NASA/GISS och NOAA. Det finns några till som inte har lika omfattande material som BEST och någon i Japan. Det är ofta samma mätstationer som de olika organisationerna använder. Det är beräkningsmodellen som varierar något. Resultatet är det ingen stor skillnad på. Alla resultat visar att globala uppvärmningen fortgår. Det finns felmarginaler i beräkningsmodellerna så att det går inte att med säkerhet säga att det varit någon global uppvärmning de senaste 15 åren.

  Mörners påståenden om att havsnivån bara med någon millimeter om året är inget han har stöd i från de som forskar om havsnivåökningarna.

  När det gäller svenskarna som skrivit på det öppna brevet till IPCC så känner jag bara till Ingemar Nordin och Gösta Wallin. Ingemar Nordin för att han under 90-talet lobbade för att rökning och att han använder hårda personangrepp på forskare som visar resultat som inte stämmer med hans åsikter. Han har själv aldrig forskat om vare sig rökning eller klimatet. Gösta Wallin är också ökänd då han kallats för klimatforskare trots att han aldrig sysslat med det.

  Grönlandsglaciären är jag inte så insatt i, men den skiljer sig inte i princip från andra landglaciärer annat än på storleken. Jag var för 30 sedan i Köpenhamn och lyssnade på en känd person från Grönland. Han pratade en danska med grönlänsk brytning, jag förstod inte så mycket annat än att han mest pratade om isen.

  Från det ena till det andra. OKG start av kärnreaktorn O1 blev inte så lyckad. De upptäckte allvarliga fel i något säkerhetssystem som måste åtgärdas innan de drar igång igen. Vad jag har förstått så ar det inte risk för att någon allvarlig olycka skulle inträffa, utan mer att säkerhetssystemet riskerar att snabbstoppa reaktorn utan att det är något fel annat än på just säkerhetssystemet. Ett snabbstopp med snabb avkylning utmattar reaktortanken. Med den frekvens av snabbstopp de haft de senaste åren så är det bara några år kvar innan O1 läggs ned. Om de fixar felet kan reaktorn var i drift i kanske 10 år till.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera
 3. Jan Eriksson. När ett mätresultat är mindre än felmarginalen vid mätningarna så är det icke signifikant. Felmarginalen vid skattningar av världstemperaturen anges till ±0,1ºC.

  Det tycker jag är en våldsam överskattning av ynka 3000 termometrars förmåga att ange medeltemperatur för ett stort jordklot där differensen under samma dag kan vara upp till 120 grader, -80º i Antarktis (där det f ö bara finns ett tiotal mätställern, trots att kontinenten är större än Europa) till mer än +40º i tropikerna.

  TROTS denna fatala brist på vederhäftighet visar mätningarna ändå att den uppskattade temphöjningen eller sänkningen understiger mätfelet. Alltså: Under 16 år har den uppmätta (=höftade) världstemperaturen inte visat vare sig signifikant höjning eller sänkning.

  Den förskräckliga temphöjningen som gör dig sömnlös existerar inte för närvarande, så du kan sova gott.

  Börje S.

  SvaraRadera
 4. En till till Jan E.
  Vet du vad Noaa är för något? Jaha, det vet du. Inte kända för att var klimathotsskeptiker precis.

  De har 2012 publicerat en studie där de skruvar ner havsnivåskattningarna till 1,6mm/år, med en osäkerhet på ±0,8mm.

  Du är säkert sömnlös p g a de hotande havsnivåökningarna på uppemot 7 meter som massmedia med klimathotsmilliardären Al Gore:s benägna hjälp serverar oss dagarna i ända. Nu har alltså NOAA tagit ner dessa fantasier på jorden. 1,6mm/år blir 16 cm på hundra.

  Den gång havsnivån INTE höjs eller t o m sjunker är det dags att dra öronen åt sig. D ackumuleras iskakorna på Grönland och Antarktis och en ny liten istid, för att inte tala om nästa istid nalkas. DET är något att ligga sömnlös över. 1;6mm/år är det INTE: Sov Gott!

  mvh från Börje S.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare