Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 20 januari 2013

Mest om Australien


Australiska tidningen Sunday Herald Sun inleder det nya året med en artikel av en kvinnlig reporter som heter Alice Clark och tillhör den gröna vänsterfalangen. Här är en del av hennes tankar inför klimatförändringarna:


”Om vi inte sätter stopp nu för klimatet så kommer stora delar av Australien att ligga under vatten inom 20 år. Den globala uppvärmningen kommer kanske inte att innebära slutet för världen, men världen kommer att till stora delar bli obeboelig för människor. Inte på 63 miljoner år har så många arter försvunnit som nu.

Om temperaturen stiger med 6 grader betyder det att jordens befolkning minskar till två miljarder. Om ökningen blir 8 grader blir det bara några miljoner människor kvar. De har flytt till Antarktis och tvinga leva under jord – men telefonmottagningen är dålig därnere.

När vi inte kan få tag i föda och inte heller vatten, då börjar vi slå ihjäl varann över brödsäd och brunnar. Sen börjar atombomberna falla och kriget om världens tillgångar förvandlar jorden till ett månlandskap…”

Tänk på det nästa gång du slänger ölburken i soporna i stället för att panta den i affären!

Apropå Australien, hettan och bränderna där så är det vi människor som bär skulden förstås. Joanne Nova som har en läsvärd klimatblogg påpekar dock att på upptäcktsresanden Charles Sturts tid var det så hett att termometrarna exploderade. Kanske var den varmaste dagen i Australiens historia den han uppmätte 1828. Då visade kvicksilvret 53.9°C! Även om vind och liknande förhållanden gett en felmarginal på t.ex. 2 grader så är siffran mycket högre än den som nu uppmätts.

“Kanske var det lika hett på många andra ställen den dagen”, skriver Joanne Nova. ”Det får vi aldrig veta. Men han var inte den ende som uppmätte temperaturer över 50°C under 1800-talet, långt före CO2-effekten.”

Hittills har temperaturen inte passerat 50 graderstrecket någonstans i Australien. Vill du läsa mer, gå till www.joannenova.com.au

En som inte varit sen att utnyttja värmeböljan i Australien är IPCC-påven Rajendra Pachauri. Skeppsgossen trodde att han var död och begraven men som Dracula vaknar han till liv igen när natten kommer. Nu är han i Tasmanien och förklarar för ödmjukt fjäskande journalister från bland annat SVT att han minnsann har förklaringen till att det är så hett i Australien.

Här några repliker ur en intervju med Sarah Clarke (är hon kanske syster till Alice Clark som fick inleda den här Australien-krönikan?).

SARAH CLARKE: Är ni som klimatforskare oroad över dagens situation och hur framtiden kommer att gestalta sig?

RAJENDRA PACHAURI: Ja, jag är väldigt bekymrad. Men jag tror också att vi människor kan åstadkomma en förändring någon gång i framtiden.

Svaret låter lika intelligent som de som Svante Axelsson, Anders Wijkman, Johan Rockström och andra ”klimatforskare” här hemma brukar ge när de uppmanas att tycka om framtidens klimat.

Värd att citera är också fil.dr Karl-Erik Edins reflexion (lånad från The Climate Scam): ”Efter 22 år, många 10-tals miljarder dollar i forskningspengar och tusentals klimatforskare är vi lika oförmögna som tidigare att förklara och förutse klimatförändringar.”

Det får bli slutorden i denna försenade veckorapport från Narrskeppet, som i fortsättningen kommer att ägna mindre utrymme åt uttjatade klimatfrågor. Narrar finns ju inom alla samhällsområden och någon brist på ämnen att diskutera lär det inte bli. Väl mött igen och tack för visat intresse så här långt!

3 kommentarer:

 1. Det var 54 graader varmt i Alice Springs för några veckor sedan. Det har hänt flera gånger att det varit över 50 grader varmt där.

  Jan Eriksson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte var du fått uppgiften om Alice Springs ifrån. Jag kollade snabbt på nätet och endast tidningen Vagabond pratade om temperaturer över 50 grader. Strunt samma, vi kunde gott få lite av den värmen hit till den kalla nord, eller hur? Personligen tror jag att istidsprofetiorna ligger närmare sanningen än pratet om uppvärmning. Den som lever får se - och jag lever nog inte så länge att jag får se...

   Radera
  2. Jag hade vänner som var i Australien just när det var som varmast. De åkte inte till Alice Springs p g a värmen där. De stannade i Melbourne och där var det rekordvärme. Det var mellan 48 och 49 grader och det hade det aldrig varit tidigare där. Någonstans i sydost om Alice Springs var det några tiondels grader från ett nytt Australiskt värmerekord. Det var bara södra delen av Australien som hade rekordvarmt och där är det betydligt svalare än i centrala och norra delarna av Australien. Många platser i sydöstra Australien fick ett nytt värmerekord.

   Jan Eriksson

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare