Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 30 december 2009

Kraft durch Wind und Wasser (och lite Freude)

Kommer ni ihåg den nazityska fritidsorganisationen Kraft durch Freude? Den ägnade sig åt semesterresor, gymnastik, nudism och annat som var bra för det tyska folket på den tiden. För några dagar sen ramlade Sverigehäftet ner i Skeppsgossens brevlåda och i det hittade han nedanstående annons från företaget Kraft et Kultur i Sverige AB. Det var inte bara företagets namn och den sliskiga bilden utan hela upplägget som fick Skeppsgossen att erinra sig KdF-propagandan.

Sverige har i princip endast "förnybar" energi (det är ju faktiskt också kärnkraften eftersom stavarna måste bytas ut). Texten i annonsen talar däremot om "el som produceras med miljöförstörande kol och olja". Skitsnack med andra ord. "Vår el kommer endast från vind och vatten", heter det också.

Kraft et Kultur kunde gott stryka vind eftersom tillskottet av vindenergi i det svenska kraftnätet är försumbart. Det är det förresten överallt, till och med i det "gröna" Danmark där vinden uppges stå för 20 procent av elenergin. Likafullt eldar danskarna för fullt i sina kolkraftverk och tillhör de länder i Europa som smutsar ner mest.

Det beror ju på att vindkraftverken står stilla under minst två tredjedelar av sin livstid. Därför är vindkraften så oerhört dyr och i Sveriges fall dessutom totalt onödig. Lägsta priset för vattenkraft hos Kraft et Kultur är 92,50 öre/kWh medan vindkraften kostar 1,25 öre/kWh. Inte så stor skillnad kan man tycka, men den verkliga kostnaden är det inte som talar om. Enligt tyska beräkningar kostar vindkraften i realiteten 3,7 gånger mer än andra energislag.

Nej, Kraft et Kultur, vindkraften gör inget annat än förfular vår miljö som ni säger er värna om. Och ingen ska tro att den kan bära sina egna kostnader utan de läggs på oss skattebetalare.

Hur var det med glädjen då? Jo, som abonnent får man kulturmagasinet Voltaire och resemagasinet Äventyrliga familjer. Plus rabatter på ekologiska varor och annat. Men det tar inte bort den dåliga smaken av bondfångeri i miljöns namn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare