Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 31 december 2009

Miljönarrar, miljönärer och miljödärer
Skaran av miljönarrar fick sig många och välförtjänta kallsupar i Köpenhamn, men tro inte att de drunknade. Snart kommer de upp till ytan igen som Maldiverna med nya lögner om klimatet. Den svenska miljödrottningen har redan hotat med "nya allianser" inom de gröna leden, sedan hon vunnit folkets gunst med sin nya look på Nobelfesten och till och med tippats som en blivande statsminister.

För henne hägrar säkert en framtid som miljönär, för Mammon är en större gud än till och med Moder Gaia. Många svenskar har redan gjort sig en försvarlig hacka på miljöevangeliet genom att upplåta mark till vindkraftverk eller inbilla folk att får vi bara solceller på hustaken så kan vi skrota kärnkraften (och slippa snöskottning).

I en klass för sig står förstås Al Gore som efter åtta års skitsnack och handel med utsläppsrätter nu kan tituleras miljödär. När han lämnade politiken 2001 taxerades han för futtiga 2 miljoner dollar. Numera är han god för minst ett par hundra miljoner dollar.

Toppnoteringen har dock Rajendra Pachauri, ordförande i IPCC. Genom sina insynsskyddade Teri-stiftelser har han dragit in miljarder. Ett exempel: som styrelseledamot i Deutsche Bank uppbär han ett årligt arvode på 100 000 euro. Ett annat exempel: Teri har ett universitet som får en miljon pund i bidrag enbart från England.

Apropå England - ett bevis för att klimatläran och religionen står varann nära är en annan ex-narr, Tony Blair. Han får 200 000 pund för tio seminarier om religion plus 10 000 i fickpengar per sammankomst. Ingen kan dock slå Al Gore som vill ha 6 000 dollar per minut för att föreläsa om jordens undergång och vägra svara på frågor. Där ligger Göran Persson med sina ynka 100 000 kr i timmen i lä.

Inte heller lever några av de här nämnda som de lär, om nu någon trodde det. Pachauri har ofta babblat om att vi måste lägga om vår livsstil för att rädda jorden - själv har en paradvåning i Delhis lyxigaste kvarter och själv tillbringar han enligt egen utsago större delen av sin tid i luften. Al Gore gör detsamma i eget jetplan, Obama pendlar mellan Washington och Köpenhamn med US-1 och vår blivande statsminister (Gud förbjude!) flygpendlar varje vecka mellan Helsingfors och Stockholm.

Med dessa (avundsjuka?) rader och en vacker bild av narrar som tillber sin gud önskar Skeppsgossen alla sina ettusen följare ett Gott Nytt 2010!

1 kommentar:

  1. Fantastiskt bra skrivet, tycker jag. Ge dom vad dom tål... Fattaru?

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare