Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 5 mars 2010

Dags att kasta in handduken?


Nu har riksdagen godkänt Maud Olofssons satsning på Sveriges största vindkraftpark, som enligt Föreningen svenskt Landskapsskydd kommer att kosta skattebetalarna 20 miljoner kronor per dag! Den enda kommentar man kan göra till beslutet är väl att dumheten känner inga gränser.

Skeppsgossen har också läst kloka synpunkter om finansieringen av såväl kampanjerna mot AGW-teorin som kampanjerna för den. Det är Greenpeace som för ögonblicket slutat jaga valfångare och i stället nosat upp vilka som finansierat ”skeptikerna” eller ”klimatförnekarna” som de också kallas.

Det har ibland hävdats att oljebolagen pumpat in pengar i deras kampanjer. Det enda Greenpeace hittat är att Exxon under en 10-årsperiod betalat sammanlagt 23 miljoner dollar till skeptikersidan. Det gör företaget inte längre, utan nu finansierar det i stället forskning som gäller biobränslen etc. med totalt 600–700 miljoner dollar.

Siffrorna finns att läsa i en rapport skriven av Joanne Nova, en australisk journalist som säger sig stå neutral i debatten. Hon påstår också att USA:s regering sedan 1989 spenderat 79 miljarder dollar på klimatforskning och satelliter som används för detta ändamål. Det är 3 500 gånger mer dollar än skeptikerna fått.

I Australien gick regeringen ut med en annonskampanj under mottot ”Think Climate Think Change” som enbart den kostade 13,9 miljoner dollar.

”Så ingen behöver tvivla på att de som jobbar för att sprida påståendena om en kommande CO2-katastrof får betydligt mer pengar än skeptikerna. Det stora problemet är att det inte finns några forskningsmedel att tillgå för de vetenskapsmän som vill visa att koldioxiden har en mycket liten klimatpåverkan. Det finns inga institut för naturliga klimatförändringar men många som ägnar sig åt att bevisa sanningshalten i AGW-teorierna.”

Joanne Nova menar också att storfinansen och bankerna inte har något intresse av att ifrågasätta AGW-teorierna eftersom det finns så stora pengar att tjäna på t.ex. handeln med utsläppsrätter. Det behöver inte alls handla om någon konspiration, menar hon, utan bara om att de internationella storbankerna gör det som de ska göra –nämligen dra in pengar åt sina aktieägare.

Så egentligen är det väl dags att dödförklara klimatdebatten nu. Efter alla skandaler inom IPCC trodde många att mörkmännen och lögnarna var besegrade och att världen plötsligt blivit lite klokare. Men så var det ju inte alls. Klimatkolossen står kvar, i stort sett oskadd och tryggt vilande på storfinansens och politikens fundament. Alla artiklar, insändare och bloggar som försökt visa det vansinniga i teorierna om att människan kan påverka klimatet har i princip inte ens fått den att darra.

Skeppsgossen tycker därför att vi nu ska ägna vår kraft och uppmärksamhet åt existentiella frågor som inte intresserar politiker och banker – exempelvis om Gud finns eller inte, huruvida människan är född god eller ond och vad vi människor egentligen har på jorden att göra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare