Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 30 november 2011

Klimathotet som religion

Apropå klimatbönemötet i Durban kommer här en redigerad översättning av en i Skeppsgossens tycke utmärkt sammanfattning av ”klimatläran”. Artikeln är skriven av Bret Stephens och publicerad i Wall Street Journal 29 november. Läs och begrunda.

Hur dör religioner? Det gör de i allmänhet inte, vilket kan förklara att det finns så lite skrivet i ämnet. Eller som ateisterna hävdar: Man kan inte ta död på det som aldrig har funnits.
    Zeus och Apollo finns i alla fall inte längre hos oss och inte heller Oden och Tor. Av de sekulära gudarna är Marx så gott som död och Freud både död och begraven. Hur står det då till med den globala uppvärmningen som ju är en annan sorts domedagsprofetia och tro på företeelser som ingen sett.  
    På samma sätt som religiösa rörelser styrs den av en grupp ovanligt osympatiska personer som påstår sig sitta inne med hemlig kunskap om hur man ska få haven att sjunka och vindarna att mojna. Liksom religionerna innehåller deras lära en utförlig lista med dygder, förbud och påbud. Och liksom religionerna får lärorna inte ifrågasättas. De som vågar göra det betecknas som kättare och ”förnekare”.
    Just nu samlas konklaven av den globala uppvärmningens kardinaler i Durban. Industriländernas finansiella problem har trängt klimatfrågorna i bakgrunden och nya avslöjanden om fusket bakom IPCC-rapporterna har ytterligare minskat trovärdigheten i förutsägelserna.
    De stora religionerna undviker visligen att slå fast ett datum för världens undergång. Men de som tror på en kommande klimatkatastrof är som anhängarna av mayakalendern som säger att världen ska gå under den 21 december 2012. Med den skillnaden att för de klimattroende är det årtalet 2017 som gäller.
    Vad händer när det visar sig att ingen av dessa profetior slår in? Förhoppningsvis kan vi då konstatera att klimathysterin äntligen gått i graven.1 kommentar:

  1. Det är en jättebra sammanfatning av vad klimathysterin handlar om! Bara tr, inget vetande.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare