Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 11 oktober 2012

Ingen ko på isen!

Eyjafjellajökull smälter inte
Den sydafrikanske kärnfysikern dr Kelvin Kemm skriver på sin blogg att han förvånas över hur totalt ologiska slutsatser ifråga om klimatförändringarna sväljs av allmänheten utan minsta blinkning. Nu är det i och för sig så, fortsätter han, att det finns krafter i samhället som avsiktligt matar allmänheten med falsk information som ett led i propaganda.


Som ett praktexempel på vad det handlar om nämner Kemm påståendena att smältande glaciärer och smältande is i allmänhet skylls på den globala uppvärmningen. Så här skriver han bland annat:

”Till och med den mest förkättrade klimatkramare håller med om att uppvärmningen under det senaste århundradet har varit mindre än 1ºC.
Vi vet att is börjar smälta vid 1ºC. Om temperaturen i luften runt en glaciär är låt oss säga –10ºC eller –20ºC, så skulle en höjning med 1ºC öka temperaturen till –9ºC eller –19ºC. Självfallet kan isen inte börja smälta vid en så låg lufttemperatur.

Tyvärr tror många människor att bara det blir lite varmare så börjar glaciärisarna vips att smälta!

Vad händer då om lufttemperaturen ovanför glaciären blir t.ex. 2ºC. Då kan ju isen börja smälta. Förvisso, men på natten sjunker temperaturen vanligen igen och då fryser isen på nytt. Ett par ynka plusgrader under dagen påverkar helt enkelt inte glaciärisen.

Men det finns de facto glaciärer som krymper, exempelvis i Himalaya. En indisk forskare som heter R K Chaujer kom fram till att de flesta glaciärer på norra och södra halvkloten började krympa under mitten på 1700-talet, då Lilla istiden tog slut. Det var alltså då som klimatförändringarna började. Den ökande temperaturen under slutet på 1900-talet har alltså inget alls att göra med krympande glaciärer, enligt Chaujer.

Så vad är det då som händer? Vi vet alla att glaciärerna drar sig tillbaka på somrarna – det har de alltid gjort. Orsaken tycks vara solljuset. Ytlagret smälter när solen gassar, smältvattnet rinner ner i sprickorna och når så småningom glaciärens botten. Där smörjer det utrymmet mellan is och berg så att isen kan glida lättare. Det är alltså solljuset som påverkar isen, inte luftens temperatur.

”Videofilmer av kalvande glaciärer visar hur väldiga isblock stora som hus bryts loss och störtar ner i havet. Det är inte isen som smälter – utan isen som bryts av på grund av tyngdkraften när den når klippkanten… Chaujer har rätt: det är solen som sätter glaciärerna i rörelse. När molntäcket är tjockt stannar processen upp.”

Märkligare än så är det säkert inte, säger er förbundne Skeppsgosse där han sitter på däck och ser solen gå ner över en av världens många glaciärer. I natt när det är minusgrader ska både den och jag sova lugnt.



5 kommentarer:

  1. Han gör sig till åtlöje. Självklart smälter isen snabbare om det är 5 grader varmt än 4. Det påverkar också hur många timmar om året det är plusgrader. Det varmare klimatet har gjort att det är fler timmar per år som det är plusgrader.

    Glaciärers tillväxt är inte som snabbast när det är som kallast, utan när det är strax under 0 grader. När det är kallt innehåller luften mindre fukt.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera
  2. För en gångs skull anser jag att du har fel och faller för argumentet att när det blir någon eller några grader varmare i luften så börjar glaciärisen smälta. Det är en vanlig missuppfattning som han vill korrigera. Lufttemperaturen spelar ingen roll, endast direkt solsken påverkar dessa ismassor. Jag tycker att du ska läsa hela hans inlägg på http://www.engineeringnews.co.za och återkomma (om jag missuppfattat honom på någon punkt står jag för det).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns inget som tyder på att solljuset skulle ha förändrats så att glaciärer smälter av den anledningen. Luftföroreningar påverkar däremot. När snön och isen är skitig så minskar albedo. Det är inget nytt, det har tagits med i beräkningarna i alla IPCC-rapporter.

      /Jan Eriksson

      Radera
  3. "på 1700-talet, då Lilla istiden tog slut. Det var alltså då som klimatförändringarna började."

    Här uttrycker Du Dig väl helt galet? Klimatet har ju alltid ändrat sig och kommer alltid att variera i takt med de cykler som vi känner till och de som vi ännu inte lärt känna. Konstant klimat - jo jag tackar har Du ätit roliga svampar eller än värre gått och blivit miljöpartist?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte riktigt vad du menar (men det beror förstås på de roliga svamparna). Jag är benägen att hålla med både Kemm och Chaujer fast Jan Eriksson ovan är av en annan uppfattning. Det är klart att klimatet alltid ändrat sig och kommer att göra det i framtiden också. Men det handlar ju om mycket långa cykler, så att det började bli lite varmare efter en istid är väl logiskt? Nu har ju uppvärmningen stannat av sedan 16 år tillbaka, vilket enligt en del kan tolkas som att vi går mot bistrare tider om 50, 100 eller 1000 år. Mig kvittar det lika eftersom jag aldrig får uppleva det och miljöpartist blir jag ALDRIG!

      Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare