Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 8 februari 2013

Daggmaskar, toppmöten och en dödsdömd stadBör utrotas snarast möjligt! Så meta mera...

De flesta vet att daggmaskarna hjälper till att lagra kol i jorden när de tuggar i sig vissna löv och gammalt gräs. Men nu har forskarna kommit fram till att de små varelserna också ökar jordens utsläpp av de livsfarliga växthusgaserna koldioxid och kväveoxid.


Detta kan vi läsa i tidskriften “Nature Climate Change” i en artikel författad av en holländare med det ståtliga namnet Jan-Willem van Groenigen. Han skriver att han länge tyckt att det var ologiskt att å ena sidan påstå att daggmaskarna gör nytta genom att tillföra jorden organisk materia samtidigt som de ju faktiskt också bryter ner organisk materia.

Han får medhåll av den amerikanske ekosystemekologen (ja det finns sådana!) Peter Groffman. ”Maskar spelar en mycket viktig roll för klimatförändrngen. Jorden innehåller mycket kol och släpper ut stora mängder växthusgaser i atmosfären, till en betydande del tack vare daggmaskar, tusenfotingar och andra småkryp.”

Så nu vet vi det. Död åt daggmaskarna! Börja meta!

Världsnaturfonden WWF är ju berömd för sina hisnande slutsatser. Senast har deras ryska avdelning skyllt det senaste ymniga snöfallet i Moskva-området på den globala uppvärmningen. ”Det är just sådana här plötsliga väderhändelser som vi kommer att få vänja oss vid i framtiden,” säger Alexej Kokorin som sysslar med klimatfrågor hos WWF. ”På sommaren kommer det att regna lika mycket som det snöar på vintern.”

Klimatnarrarna gör det sannerligen enkelt för sig. Hur vädret än är så beror det alltid på den globala uppvärmningen.

Apropå klimatnarrar så hade de stormöte i New Delhi i början på månaden. Som värd stod The Energy and Resources Institute (TERI), en exklusiv klimatklubb som ingen mindre än klimatpajasen Rajendra K. Pachauri startat 2001. I år samlade han ett antal lysande klimatkunniga personer från 35 länder, bland dem Tarja Halonen, FN:s Nassir Abdulaziz Al-Nasser, ekonomen Carlo Rubbia och en massa andra notabiliteter. Herr Pachauri själv avslöjade för pressen att nästa års ”flaggskeppsmöte” får temat ”Energi, vatten och mat till alla”.

Skeppsgossen håller med en annan bloggare som undrat hur många gånger dessa kändisar flugit runt i världen – i första klass förstås – och bott på femstjärniga hotell på skattebetalarnas bekostnad?

Från daggmaskar och klimatkändisar till ett betydligt allvarligare ämne, nämligen hur framtiden ter sig för staden Manchester i Storbritannien. Inte nog med att den är ovanligt mångkulturell, nu hotas den också av monsuner, dödliga värmeböljor och massbrist på livsmedel – allt inom vår livstid!

Bakom denna trivsamma framtidsvision står Storbritanniens ledande klimatexpert professor Kevin Anderson vid stadens universitet. För att rädda Manchester vill han förbjuda all biltrafik i stadens centrum och ersätta den med kollektivtransportmedel för miljarder pund. Han påstår – på fullt allvar – att redan 2050 kommer medeltemperaturen att stiga med upp till 10 grader med värmeböljor på över 40 grader.

Han baserar sin profetia på bland andra den nye chefen för Världsbanken som sagt att i framtiden kommer människor att slåss om mat och vatten överallt i världen. Och denna framtid ligger om hörnet, säger professor Anderson. Redan kommande generation löper risk att drabbas.

Skeppsgossen skakar på huvudet och undrar vilka kvalifikationer man måste ha för att bli klimatprofessor – eller chef för Världsbanken för den delen. Allt medan Narrskeppet seglar vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare