Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 1 februari 2013

Vindkraft i blåsväder

Antingen blåser det för lite eller för mycket (och då ser det ut så här) 
Det är ingen hemlighet att de grönas dröm om sol- och vindenergi bara kan överleva tack vare extraskatter på elräkningarna. Så fort det blir tal om att dra in det ekonomiska stödet börjar branschen gny i högan sky. Det har hänt i USA och i Storbritannien tänker solenergiföretagen stämma staten för att subventionerna dras in.


Vind- och solkraft är dyrbara energikällor och åtnjuter statligt ekonomiskt stöd bara därför att de kallas miljövänliga. Enligt en färsk studie av vindkraftverk i Storbritannien och Danmark är livslängden hos ett vindkraftverk bara hälften av vad tillverkarna angett. I stället för 25 år handlar det alltså om 12 år – och därmed fördubblas kostnaderna för ett verk.

Det här är förstås obekväma sanningar för miljövännerna som nu föreslagit att man bör räkna in kostnaderna för använda fossila bränslen i kalkylerna och på så sätt få vindkraften att verka billigare. I USA har de gröna kommit fram till att det kostar hela 9 miljarder dollar per dag att använda fossila bränslen som i stället skulle ha kunnat användas som inom den petrokemiska industrin.

Användningen av fossila bränslen för framställning av plaster etc. är en vinkling som klimatkramarna i USA hittat på. Så låt olja, gas och kol stanna under jord, annars kokar vårt klot 2100, säger de. Kostnaden för de förnybara energislagen är noll och de kommer aldrig att ta slut.

Men ett sådant påstående är inte sant. De förnybara energislagen kan bara utnyttjas så länge det finns tillräckligt med cement, sällsynta jordmetaller, glas m.m. som behövs för att tillverka vindturbiner och solpaneler. När dessa naturresurser tar slut är det också slut med både vind- och solenergi.

I den här rapporten glömmer man också att det behövs backup när det inte blåser och när solen har gått ner och att det då är fossileldade kraftverk som levererar den nödvändiga reservströmmen. Miljövännerna tänker som vanligt inte längre än näsorna är långa... Att helt förlita sig på sol och vind för elproduktion är och förblir en önskedröm och utopi.

Det har för övrigt den kinesiska vindkraftsindustrin fått känna av under förra året. Då förlorade den 20 miljarder kWh. Orsaken var att alltfler elproducenter nu har börjat satsa på driftsäkrare och effektivare energislag som kärnkraft och termisk energi.

Och i Tyskland har till och med vindenergiföreningen erkänt att satsningen på 1000 nya vindkraftverk under 2012 var en flopp. ”Vi producerade inte mer elektricitet under förra året än vi gjorde 2011”, säger vice ordföranden i föreningen. Den främsta orsaken var förstås att det inte blåste tillräckligt...





1 kommentar:

  1. Hej Narrskeppet

    Använd inte argumentet om att vindkraftverk bara håller i 12 år. Det var en bluff som redovisades av en liten vindkraftsfientlig förening i England.

    Hur väl gamla vindkraftverk fungerar beror mycket på hur de underhållits. Det är skillnad mellan olika fabrikat också. I Sverige så är mer än hälften av alla vindkraftverk av fabrikat Vestas och en fjärdedel är Enercon. Främst Vestas har visat god driftsäkerhet och har bra service. Enercon fungerar nästan lika bra. I Norge som hade en egen stor tillverkare som hette Scanwind, som senare såldes till General Electric har flest verk av den typen. De har inte varit lika driftsäkra som de danska och tyska konkurrenterna.

    Den stora vindkraftsparken Lillgrund utanför Klagshamn hade produktionsrekord förra året, och det var det 5:e året som den var i drift.

    Vattenfalls vindkraftverk Olsvenne 2 som var en prototyp som byggdes tillsammans med Vestas och var den första med 90-meters turbin. Den har varit i drift i nästan 10 år och har inte minskat sin produktion. Det lär för närvarande vara det vindkraftverk som producerat mest i världen, nästan 70 GWh. Vestas V90 är väl det vanligast vindkraftverket i världen idag, så reservdelar lär nog finnas framöver. Det vaar brist på reservdelar som gjorde att prototyperna Näsudden 1 och 2 lades ned efter knappt 15 års drift.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare