Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 11 februari 2013

Det är oljan som smörjer samhällsmaskineriet
Vad skulle hända i USA idag om hela den fossila bränsleindustrin gick i strejk? Vad skulle hända om miljövännerna fick som de ville?


Den frågan har den amerikanske geologen David Deming ställt i en mycket intressant artikel på www.LewRockwell.com. Skeppsgossen tar sig friheten att ge en översatt resumé av den eftersom effekterna skulle bli ungefär desamma i Sverige.

Inom 24 timmar skulle köerna bli långa på bensinstationerna. De som till vardags beskyller oljebolagen för att förgifta vår planet skulle stå där och krama de sista dropparna ur pumparna. På tredje dagen skulle det inte finnas vare sig bensin eller diesel mer.

Utan diesel skulle alla lastbilstransporter upphöra. Butikshyllorna skulle snabbt tömmas, inga livsmedel kunde längre produceras. 315 miljoner människor kan inte födas med hjälp av en jordbruksteknologi som baseras på naturgödsel och hästdragna plogar. Efter ett par veckor skulle massvälten börja.

En gång var det koleldade ånglok som drog tågen, idag är det el- och diesellok som gäller. När järnvägen slås ut stannar produktionen och massuppsägningarna börjar. Det skulle i och för sig inte betyda så mycket, eftersom bara de som kunde cykla eller gå till jobbet kunde fortsätta arbeta.

Ägarna till elbilar skulle drabbas av hybris till att börja med innan de insåg att deras “nollutsläpp” är beroende av kol. I USA produceras nämligen 42 procent av elkraften vid koleldade kraftverk. Räknar vi också bort naturgasen försvinner ytterligare 25 procent av energitillgången. Miljövännernas favoriter vind- och solkraft har inte en chans att kompensera för bortfallet. Vindkraften genererar ca 3 procent av den amerikanska elen, solkraften endast 0,04 procent. Kvar blir vatten- och kärnkraft. Men tillsammans ger de inte mer än 27 procent av den totala elproduktionen. Det räcker inte långt och snart skulle hela elnätet rasa ihop.

Utan elektricitet försvinner också det rinnande vattnet och möjligheten att använda spoltoaletter. När flaskvattnet tagit slut skulle människor börja dricka ur floder och sjöar, med epidemier och kolera som resultat.

Sjukhusen skulle kunna fungera några dagar med hjälp av sina generatorer. Men de körs på diesel och utan diesel slutar de gå. Akuta operationer måste genomföras på dagtid i rum med fönster. För vanliga hem kunde kanske stearinljus duga som nödbelysning, men bara så länge paraffinlagren räckte (paraffin är också en petroleumprodukt). Det är också tveksamt om det skulle finnas tillräckligt med bivax för att förse 132 miljoner amerikanska hushåll med vaxljus.

"Det skulle troligen ta bara någon eller några veckor innan USA återgick till de förhållanden som rådde under 1700-talet", fortsätter David Deming. "Bruttonationalprodukten skulle sjunka med över 95 procent. Beroende på årstid och geografiskt läge skulle folk antingen frysa eller svettas i sina hem. Mina akademiska kolleger som menar att det mänskliga framåtskridandet är en illusion skulle tvingas tillbaka till en tid när medellivslängden var knappt hälften av vad den är idag".

“Men jag har fel. En återgång till 1700-talet skulle inte ske. Det skulle bli mycket värre än så. På 1700-talet levde omkring 80 procent av invånarna i USA på landet och var till stor del självförsörjande. De hade hästar, de var vana vid att slita hårt och hela familjen och grannarna ställde upp. Idag utgör antalet jordbrukare färre än 2 procent. Och så gott som allt modernt jordbruk är beroende av maskiner som drivs med diesel. Dagens samhälle skulle rasa ihop i en värld utan fossila bränslen”.

Det här är ingen vacker bild av framtiden, men det är den verkliga innebörden i vad miljövännerna predikar. De vill stoppa och förbjuda allt vad oljebolag heter. Enligt deras filosofi är oljeutvinning något skamligt, jämförbart med exempelvis apartheid. Och varje mars firar miljövännerna ”Earth Hour” genom att släcka ljuset.

”Vår industrialiserade och tekniska civilisation drivs inte av regnbågar och månstrålar. Det kommer den inte heller att göra under överskådlig tid. Vind- och solkraft är inga realistiska ersättningar för fossila bränslen. Det handlar inte om politik utan om begräsningar som sätts av fysikens lagar och kemin. I stället för att be om ursäkt för att vi använder fossila bränslen borde vi vara förbaskat glada över att de finns”.

Skeppsgossen tycker att David Deming målar upp en allmängiltig bild av konsekvenserna av ett oljefritt samhälle. Förhoppningsvis kan artiklar som den här få också en och annan miljöpartist att inse de förödande följderna av det evangelium till vindens och solens lov som de predikar.1 kommentar:

 1. Hej Narren

  Det var ett tag sedan jag tittade på din sida.
  Jag tänkte inte kommentera det du skrivit, men jag som många andra har uppfattningen att det är mycket svårt att ersätta fossila bränslen när det gäller transporter. Det är inget som görs i en handvändning. Då är det enklare att ersätta en ganska stor del av den fossileldade elproduktionen. Då antingen med vindkraft eller kärnkraft. Båda har sina för- och nackdelar.

  Nu till kärnkraften. Det verkar segt för OKG att få igång O1:an. Jag hörde av folk med insyn att det var tänkt att O1 skulle ha fasats in igår eller idag, men tyvärr så verkar det som O1 står stilla än så länge. I år tror jag att den kommer att behövas, för att det kommer att vara ett långt stopp på en Forsmarksreaktor för att genomföra en effekthöjning. Om det blir en torr sommar så blir det elbrist till nästa vinter. Nu är fyllnadsnivån i kraftverksdammarna lite mindre än normalt, vilket inte är så farligt, men det är också mindre snö i norra Sverige än normalt.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare