Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 7 juli 2014

Mot en grönare värld?

En rå tomat som skriker av smärta när den delas?
När “kändisar” leker världsförbättrare kan man förvänta sig de mest absurda förslag och idéer. Filmregissören James Cameron har länge försökt övertyga mänskligheten om att dess framtid är grön och utan koldioxid, fast hans egna filmgubbar de facto var blå. Nåväl, nu tänker samme Cameron med fru Suzy starta en global kampanj med syftet att lära oss alla att endast äta grönsaker. Detta för att minska utsläppen av CO2 och som en extra bonus för att vi ska bli friskare…

Herr och fru Cameron har nämligen upptäckt att kött- och mejeriindustrin är den stora elefanten i rummet när det gäller klimatfrågor. Kanske har de också fått inspiration från en studie från Oxford, där man undersökt skillnaderna i utsläpp av växthusgaser mellan människor som äter kött, fisk etc. och mellan veganer och vegetarianer. En slutsats av studien är att köttätare släpper ut dubbelt så mycket växthusgaser som grönsaksätare (vilken väg gaserna väljer talas det inte om och inte heller hur man mätte dem).
   
Och som alltid i sådana här sammanhang är det framtida generationer som paret Cameron vill rädda från undergång. “Vi vill göra människor medvetna om sambandet mellan boskapsskötsel/köttproduktion och vår miljö så att vår planet är i bättre skick för kommande generationer.” Halleluja!

Men det finns andra aspekter på en allmän övergång till en mathållning baserad på enbart grönsaker. Ett par forskare som heter Cocroft och Appel har mätt hur växter reagerar på att bli tuggade på av larver. Av deras rapport framgår bland annat att växterna då försvarar sig på kemisk väg och producerar en för larver illasmakande senapsolja. Forskarna mätte också de ljudvibrationer som uppstår när en larv äter middag på en växt. Sedan larven plockats bort spelade man upp inspelningen för den hemsökta växten som då genast började producera all senapsolja den var mäktig, medan en annan referensväxt som sluppit larvbesök inte alls reagerade.

Av detta kan vi människor lära att växter har minne och att de definitivt ogillar att bli tuggade på, något som får en att tänka på de elektromagnetiska foton som ryssen Kirlian tog på 1940-talet. Enligt dem kan det göra ont i ett salladsblad när vi sätter tänderna i det. Därför föredrar Skeppsgossen mat framställd av döda djur (som dock absolut inte får vara halalslaktade) framför de grönsaker som James Cameron nu ska försöka truga på oss.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare