Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 4 juli 2014

Nytt dödsdatum för planeten

Sveriges ledande miljönarrar uppträdde på Gotland
Nyligen har miljönarrarna Romson och Fridolin visats i full frihet på scenen i Almedalen och predikat evangeliet om den globala uppvärmningen som det inte synts skymten av på snart 18 år. Men när hjärnan drabbats av kortslutning betyder nya fakta inte det minsta: blir det varmare så blir det även om alla världens termometrar visar på motsatsen. 

Nu har dessa Gore-beundrare fått sällskap av en professor vid universitetet i Honolulu som heter Camilo Mora. Han har liksom Åsa Romson en doktorsgrad i ekologi, vilket bara bevisar att också akademiskt skolade personer tänker med andra delar av kroppen än hjärnan (Skeppsgossen är för finkänslig för att närmare precisera kroppsdelens namn). Nåväl, denna Mora har använt två månader av sitt dyrbara liv för att ta reda på hur det egentligen ligger till med klimatet och ytterligare två månader för att formulera sina tankar i ord - på 40 sidor!

"Vi kan förvänta oss klimatförändringar utan motstycke," skriver professor Mora. "Extremväder som ingen kunnat föreställa sig, och gamla värmerekord kommer att ersättas av gamla köldrekord. Miljarder människor kommer att drabbas och det finns ingen väg tillbaka."

Med hjälp av klimatmodeller som nog inte ens en superintelligent ekologidoktor som Åsa Romson begriper har denne professor Mora kommit fram till att 2047 händer det. Troligen börjar eländet i södra Indonesien 2020 och sedan blir det bara värre och värre. Det är helt enkelt kört! "Vi vet inte vilka följderna blir. Om någon ramlar från tredje våningen kan man inte förutsäga vilka skador fallet ger, men skador blir det."

Tidigare yrade Moras kolleger om 2012 som "dödsdatumet", men nu har det alltså flyttats fram några decennier. Det enda glädjande i prognosen är väl att det inte längre finns någon återvändo för mänskligheten och att den stora katastrofen enligt Camilo Mora inträffar vare sig vi försöker hejda den eller inte. Men kanske ändå inte - för i vanlig ordning bifogar Mora en brasklapp:

"Med en sådan här rapport vill vi öka medvetenheten hos vanliga människor och politiker och få dem att handla", skriver han. Och det är ju just vad hans kamrater inom miljörörelsen också vill göra. Termen "handla" innebär som väl de flesta tänkande människor numera inser ökade skatter på all sorts energi, en teknisk nedrustning inom alla samhällssektorer och ett samhällsstyre modell Nordkorea eller DDR.

När Kamrat Romson och Kamrat Fridolin slår ihop sina påsar med Kamrat Sjöstedt (och kanske Kamrat Schyman), då finns det faktiskt risk för att "dödsdatumet" 2047 rycker ännu närmare, åtminstone för Sveriges del. Det är nästan så att Skeppsgossen hoppas på en liten istid redan i morgon.  

1 kommentar:

  1. Fru romson är juris doktor och inget annat, men det är ju lika illa ändå.

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare