Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 30 juni 2014

Alltmer talar för en kommande liten istid


Ismarknad på floden Themsen under 1600-talet

“Om det är solen som i huvudsak kontrollerar temperaturen på jorden så befinner vi oss nu mycket nära en vändpunkt.” Det säger den australiensiske forskaren dr David Evans i en intressant artikel på sin blogg http://sciencespeak.com/climate-nd-solar.html. Det kommer att leda till fallande temperaturer, orsakade av en dramatisk minskning av solstrålningen som började redan år 2004.

Enligt David Evans föreligger det en viss fördröjning mellan ändringar i solstrålningens intensitet  och temperaturen på jorden, ”troligen på 11 år”. Mot den bakgrunden menar han att vi kan förvänta oss en hastig avkylning inom de kommande fem åren.
 ”Det har inträffat tre stora och branta fall i kurvorna för solstrålningen under de senaste 400 åren. Det första skedde under 1600-talet, under vad som kallas Den lilla istiden (Maunder Minimum)… Det var den kallaste period vi upplevt under de senaste 400 åren. Det var då Themsen frös till så att man kunde anordna marknader på isen. Nästa gång solstrålningen minskade dramatiskt var under Napoleontiden. Perioden var den näst kallaste och benämns Dalton Minimum.”

“Det tredje fallet, 2004, är lika brant som under Napoelontiden och nästan lika kraftigt som det som inträffade på 1600-talet. Troligen kommer det att bli ännu brantare än något av dessa. Men temperaturen på jorden har ännu inte fallit…”

Joanne Nova har kommenterat rapporten på sin hemsida www.joannenova.com.au  Hon skriver:
“Världen över investeras nu en miljard dollar om dagen i förnybar energi, till stor del beroende på att man hoppas kunna förändra vädret. Ändå har ungefär 20 procent av världens befolkning inte tillgång till elektrisk ström. Framtidens historiker kommer att förundras över vår tids vansinniga prioriteringar… Trots det rustar våra femstjärniga politiker endast för en global uppvärmning.”

4 kommentarer:

 1. "IGEN" säger jag bara.

  De senaste 30 åren så kommer med oregelbundna mellanrum professorer som varnar för ny istid. De har diffusa hypoteser som ingen annan förstår. Det som är gemensamt för alla dessa professorer är att de är ganska misslyckade när det gäller forskning.

  SvaraRadera
 2. Bäste Anonym !

  Du har å andra sidan ett helt gäng "forskare", som ständigt spått att det skulle bli varmare, fast det inte blivit varmare alls de senaste 17 åren. Håller du med om att de är misslyckade ?

  Sen kan jag lägga till att dessa "experter", som alltså misslyckats med sina spådomar i 17 år, försöker inbilla oss att de kan spå klimatet åren 2040 och 2100. Håller du med om att de inte bara är misslyckade utan dessutom rena bluffmakare ?

  SvaraRadera
 3. Det har blivit varmare de senaste 17 åren, fast inte i lika snabb takt som tidigare.

  Att det skulle vara en paus i uppvärmningen som vissa påstår är bluff påhittad av bluffmakare.

  Det är bara de senaste 9 åren som det verkar som temperaturen inte ökat, men det är för kort tid för att kunna fastslå en förändrad trend.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan inte du precisera vilka "bluffmakare" du syftar på? Det skulle vara intressant att få några namn och en förklaring till din benämning.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare