Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 21 juni 2014

Bluffen som aldrig dör

Ett nytt inslag i den skånska landskapsbilden
Den stora bluffen om att det finns alternativ “grön” energi som kan konkurrera med fossila bränslen och kärnkraft avslöjas gång på gång. Men miljönarrarna och deras anhängare av båda könen gör allt för att hålla drömmen vid liv fast verkligheten för länge sedan bevisat att det inte finns någon fri energilunch. Samtidigt har myten om klimathotet smulats sönder efter snart två decenniers global avkylning, men inga fakta hjälper för att övertyga religiöst förvirrade människor som anser att Al Gore är ett sanningsvittne och en profet.

I smyg har dock flera länder i Europa börjat skrota planerna på nya miljardsatsningar på grön energi. Det gäller inte minst Tyskland som idag får 25 procent av sin elektricitet från vind- och solkraft och som enligt planerna ska öka andelen till upp emot 45 procent till år 2025. Det har hittills kostat landet runt 33 miljarder dollar om året i subventioner! Trots det ligger elpriserna inom EU 50 – 100 procent högre än i t.ex. USA (fast den narr som styr landet gör allt för att komma i kapp).
    
“Detta är ett skolboksexempel på hur centraliserad industriell planering – eller ‘statliga investeringar’ som det heter idag – leder till ekonomiska katastrofer”, skriver Stephen Moore i en analys. President Carter slösade miljarder på förnybar energi redan i början på 1970-talet. Företag som påstod sig kunna framställa syntetiska bränslen fick enorma statliga lån för att sedan gå i konkurs, och på samma sätt har Obama slösat skattebetalarnas pengar på solkraft och elbilar. Idag ”stimulerar” den amerikanska staten fortfarande både solenergi och vindkraft.

Tyvärr gäller detsamma vår egen ankdamm. I Sverige tycks de styrande ha råd med allt från oreglerad  massinvandring till idiotiska satsningar på ”förnybar” energi, allt medan miljardskulderna ökar för var timme. Senaste vansinnet handlar om andelar i en sophög utanför Helsingborg. Där ska Öresundskraft och renhållningsverket placera ut en massa solceller till allmän förnöjelse. Så här presenteras den i reklamtexten:

”I NSR:s industripark, VERA Park, i Helsingborg finns deponier - gammalt  avfall som är sluttäckt med tätskikt. På slänterna av dessa tänker vi placera en markbaserad solcellsanläggning med en toppeffekt på 2 MW (megawatt). Effekten motsvarar ett stort vindkraftverk och energin beräknas bli nästan 2 miljoner kWh/år. Anläggningen blir synlig från Hjortshögsvägen och delvis från E6:ans norrgående körfält. Den kommer att byggas efterhand och bestå av upp till 8000 solpaneler, som vardera har en toppeffekt på ca 250 W. Panelerna är av samma typ som i mindre, takmonterade solcellsanläggningar som man idag kan se på villor.”


Solceller tillverkas i huvudsak i Kina och leverantören av dem gnuggar säkert händerna av förtjusning över en så stor order. Några "gröna jobb" lär det inte bli tal om den här gången heller. Fast måsarna gläds förstås över att få ett nytt mål att kacka på… 

4 kommentarer:

 1. Det blir ju en turistattraktion.

  Förarna på E 6:an kommer att glädjas åt att se den vackra solen spegla sig i de blanka panelerna.

  Om de sedan ser något annat när solen bländar är förstås en annan fråga. . .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Ja, visst är det väl skojigt med förnybar energi... Bilisterna kan sedan med fördel fortsätta till sopstationen och vidare till Ingelsträde utanför Höganäs där solen glittrar förrädiskt i vindpropellrarna som skivar fåglar när de kommer för nära.

  SvaraRadera
 3. Hej Narren

  Solenergi i Sverige är inte så lyckat. På sommaren har vi ett stort elöverskott och det är då solenergin ger mest. På vintern har vi ofta ett underskott av el i Sverige. 6 av de 10 senaste vinrarna har vi varit tvugna att importera el från andra länder än Norge som gjort att vi haft dyr el de vintrarna. Norge bygger dessutom ut havskablar till Danmark (klar i höst), Tyskland (klar 2018) och planerar en till Storbritannien (beräknas klar 2020). Danmark planerar en havskabel till Holland (klar 2018) och dessutom har vi Nordbalt mellan Sverige och Litauen som är klar årsskiftet 2015/2016.

  Alla de ovan nämnda kraftledningarna kommer att påverka elpriset i Sverige. Exakt hur mycket är osäkert men troligen mest sommartid då överskott från norska vattenkraftverk kan säljas till länder som har högre elpriser än Sverige.

  Nordbalt kommer mest att bli en exportkabel då elpriserna i Litauen är väldigt höga. Hälften av den litauiska elkonsumtionen produceras med gaskraftverk och mycket av det övriga är elimport från Ryssland. Litauen som inte kommer så bra överens med Ryssland får betala ett högt gaspris. Det ligger någonstans på 30 öre/kWh för gasen. De bästa gaskombikraftverken har verkningsgrad på knappt 60%. Har man ingen användning av överskottsvärmen kostar bara gasen lite över 50 öre för att producera 1 kWh el. Elpriserna i Litauen kommer att minska men man räknar, under sommaren delen av året, ändå med en prisdifferens på över 20 öre/kWh mellan Sverige och Litauen. Överskottet av prisdifferens mellan länderna beräknas ligga på 100 milj kr/år. Utöver det så kommer nätavgifter som importerande landet betalar. Hade inte EU stöttat projektet med ungefär 1,6 mdr så hade det varit svårt att få lönsamhet i projektet. Nettoexporten för Sverige beräknas bli 4,5 TWh år vilket är ungefär 40% av Litauens elkonsumtion. För Litauen kommer det att kosta inkl överföringsavgifter 250 milj €/år. Samtidigt minskar energiimporten från Ryssland inkl överföringsavgifter med närmare 300 milj €/år.

  Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare