Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 11 juni 2014

Pruttvaccin på gång!

Slutpruttat?
Nej, inte nu igen! Skeppsgossen trodde att sägnen om de pruttande kornas påverkan på klimatet var död och begraven vid det här laget – men icke! Fortfarande kan en dansk klimatminister (vilken underbar titel för övrigt, som klippt och skuren för Åsa Romsson) utan att rodna och på fullt allvar påstå att en ko släpper ut lika mycket koldioxid som en familjebil.

Det klimatfarliga gasinnehållet i komagarna har ju fått de gröna att propagera för köttfria måndagar, vilket skulle innebära att boskapsbeståndet i världen gradvis minskade. Tack och lov har deras uppmaningar inte alls uppmärksammats, utan köttkonsumtionen fortsätter tvärtom att öka. Det beror mest på att medelklassen i utvecklingsländerna har fått det bättre ställt och slipper leva på kost typ ris och alger. Nu kan till och med en kines kosta på sig en blodig biff emellanåt och kanske skölja ned den med ett glas onyttig komjölk (fast Skeppsgossen föredrar personligen ett glas rödvin eller två).  

När skrämselpropagandan fungerar dåligt står nya entreprenörer redo i kulisserna. Tillsammans med holländska DSM håller nu ett kanadensiskt laboratorium på att ta fram ett pulver som ska stoppa en del av mikroorganismerna i kons magar i arbetet att bryta ned cellulosa. Hittills har forskarlaget lyckats få ner metanutsläppen med 60 procent, så nu gäller det att hitta ett enkelt sätt att få korna att svälja lyckopillret.

En annan metod som prövas på Nya Zeeland är vaccinering mot gaser. Vid laboratorieförsök på får har ett sådant vaccin visat sig kunna bilda antikroppar som minskar metanutsläppen med upp till 30 procent. Men problemet är att hitta en mix av ingredienser som hejdar metanbildningen hos alla inblandade organismer i fårets mag- och tarmsystem.

Till grund för all denna här redovisade kunskap ligger en artikel av Elisabeth Braw, svenskfödd krönikör i bland annat The Guardian och Newsweek. Hon har förstås också intervjuat chefen för Stockholm Environment Institute, Johan Kuylenstierna. Han säger att de flesta är eniga om att en kraftig minskning av boskapens utsläpp är ett betydelsefullt redskap i kampen mot den globala uppvärmningen (alltså den som vi inte sett röken av på snart 20 år), ”kanske inte lika kraftfullt som en utfasning av de fossila bränslena, men ändå ett realistiskt sätt att åstadkomma en global förändring”.

Halleluja!

Men även bland nykommunisterna finns det människor som varnar för att “rena kor”-rörelsen skapar en falsk känsla av trygghet (och det är ej önskvärt i skrämselpropagandans värld). Faran ligger enligt dem i att konceptet ger oss carte blanche att producera än mer kött och mjölk. Vi måste se vacciner och andra medel som delar i den stora utmaningen att eliminera CO2-hotet.

När ska det bli slut på detta vansinne, frågar sig Skeppsgossen. Om han hade tillräckliga resurser skulle han använda miljoner på att ta fram ett vaccin som stoppade politiker och andra narrar från att prata så mycket skit.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare