Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 5 juni 2014

Kaliforniens brännugnar dödar fåglar, fladdermöss och insekterHär kremeras tusentals insekter, fåglar och fladdermöss
Solkraftverket Ivanpah i södra Kaliforniens öken har en toppeffekt som räcker för 140 000 villor. Men för fåglar, fladdermöss och fjärilar utgör de 300 000 speglarna rena dödsfällan. Det händer ständigt att fåglar som flyger mot speglarna förbränns när de jagar insekter. ”Men då glömmer kritikerna att nära 10 procent av den nordamerikanska fågelpopulationen dör av kollisioner mot vanliga fönster,” invänder de som anser att solkraften inte är någon massmördare.

Det är dock inte bara fåglar och fladdermöss som råkar illa ut vid Ivanpah. Den utrotningshotade ökensköldpaddan försenade bygget med flera månader och det är inte helt klart hur stor skada populationen lidit trots omflyttningar. Och biologerna framhåller att de siffror angående fågeldöden de nu lagt fram är ytterst preliminära. Vid inspektioner har det visat sig att det intensiva ljuset i ”ångtornen” lockar till sig bland annat monarkfjärilar som omgående kremeras. När en fågel förbränns kan man se små rökpuffar – enligt uppgift sker detta varannan minut!

Nu överväger myndigheterna att tvinga ägaren att stänga kraftverket under flyttningstiden och att sätta upp videokameror så att man kan se vilka arter som flyger in i ”brännugnarna”. Ägaren försvarar sig med att kraftverket bara varit i bruk en relativt kort tid och att det är för tidigt att börja bokföra skadorna på fågellivet.    

Som vanligt skyller ägarna på klimatförändringarna som de menar utgör en större fara för alla vilda djur på jorden än några speglar i öknen. Orsaken till denna jättesatsning på ren och förnybar energi är att vi måste stoppa den globala uppvärmningen innan det är för sent, heter det. Genom att luta sig mot seglivade klimatlögner kan man tydligen rättfärdiga också fågelslakt i stor skala, antingen det handlar om solkraft eller vindkraft.

I Ivanpah värmer solspeglarna upp vatten till ånga som i sin tur driver generatorer. I nyinvigda Agua Caliente i öknen mellan Yuma och Phoenix i Arizona används i stället solceller för elproduktionen. Anläggningen består av över fem miljoner solpaneler av tunnfilmstyp som upptar ett område lika stort som två Central Park och ska förse 230 000 hushåll med ström när solen gassar. Det innebär en toppeffekt på 290 megawatt. 1,8 miljarder dollar har anläggningen kostat – av den summan har amerikanska staten gett en miljon i lånegarantier.

Trots alla dessa imponerande siffror svarar solkraften idag för endast 1 procent av USA:s totala elproduktion. Men president Obama lovar att det ska bli fler anläggningar och har för att visa hur progressiv och klimatmedveten han är installerat några kvadratmeter solpaneler på Vita huset. Enligt uppgift kan de förse 100 lågenergilampor med ström…  

Och kvar står det faktum att energinarrarna fortsätter att förstöra unika naturvärden med hav av speglar och skogar av vindkraftverk. I Sverige lär vi ju slippa sådana här excesser på solenergins område, men utbyggnaden av vindkraften förväntas bli ännu större om miljöpartiet får regeringsinflytande och gehör sina planer på att stänga ytterligare kärnkraftverk.  


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare