Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 18 juni 2014

Skrämselpropagandan mot kött fortsätter

Den här skojaren är ett föredöme för alla miljönarrar vilket väl säger en del om dem själva. 
De grönas kamp mot det röda köttet fortsätter. Först handlar det om vaccin mot boskapens metanutsläpp. Nu är det vår hälsa det gäller och drömmen om en köttfri måndag. För att ge tyngd åt argumenten har man nu tagit vetenskapen till hjälp, i form av forskare på Karolinska Institutet som för säkerhets skull skaffat uppbackning av ett universitet i Warszawa.

Redan 1998 inleddes den studie av sambandet mellan rött kött och hjärt/kärlsjukdomar vars resultat man nu redovisar. Den omfattar data från 37 000 personer av manligt kön som inte led av den här typen av problem. När studien avslutades 2010 visade det sig att 3 000 av dem utvecklat hjärt/kärlsjukdom och att 266 stycken dött. De personer som åt mycket processat rött kött i form av salami, skinka och korv löpte 28 procent större risk att drabbas av hjärt/kärlproblem. Mycket betyder i detta fall 75 gram per dag, lite 25 gram per dag (= 2-4 skivor skinka eller korv).

Notera att det i detta fall handlar om enbart processat rött kött och inte råbiffar och andra godsaker som enligt forskarna inte påverkar uppkomsten av hjärt/kärlproblem. Det är ett påpekande som de gröna borde ta till sig och hålla i minnet när de som Gustav Fridolin & Co propagerar för en köttfri måndag. Det bör alltså rimligen heta ”korv- och skinkfri måndag”!

Den här undersökningen luktar ruttna tomater lång väg, tycker Skeppsgossen som undrar vad, vem eller vilka som initierat den till att börja med. I likhet med vad som gäller hjärtmediciner kommer forskningsanslagen på en eller annan väg från dem som har något att tjäna på utfallet. Vid det amerikanska råder för vetenskap och hälsa ställer man sig också skeptisk till hur undersökningen genomförts. I huvudsak tycks det röra sig om intervjuer och – som det mycket riktigt påpekas – folk minns inte sällan fel.

Skeppsgossen frågar sig också hur det kan komma sig att människor kring Medelhavet som glufsar i sig tapas, salami och soltorkad skinka i stora mängder påstås slippa hjärt/kärlsjukdomar. Vitt bröd äter de också, massor av vin dricker de och röker som borstbindare gör de också. Rena dödsmåltiderna kan man tycka. 

Nej, herrar och damer miljöpartister och likasinnade, ni får allt komma med bättre underbyggda argument om vi ska tro på ert snack om en bättre och köttfri värld.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare