Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

fredag 11 juli 2014

Myten om den nödvändiga återvinningen

Redan på dagis och i skolan indoktrineras ungarna av de rödgröna: "Att sortera sina sopor är att ta till vara våra begränsade naturresurser och därför skall allt som kan återvinnas sorteras skilt".

“Sopsortering är auktoritärt, förnedrande och ett oerhört slöseri med tid, energi och pengar. Därför kommer det inte som någon överraskning att EU planerar att tvinga sina lydstater till att göra mycket mycket mer på området.”

Orden är inte Skeppsgossens (som önskar att han skrivit dem) utan ett citat av brittiske samhällskritikern och journalisten James Dellingpole. De fälldes med anledning av att EU-kommissionen fram till 2030 planerar att förbjuda alla typer av soptippar och användningen av sopor som fyllnadsmassa. Det betyder att i princip alla sopor måste sorteras och återvinnas.

I Storbritannien sker sorteringen idag i fackindelade behållare med vanligen fyra fack. Men i kommuner där de gröna narrarna får härja fritt förekommer sju och ända upp till nio fack för olika typer av hushållsavfall! Enligt amerikanska mätningar tar det ungefär 45 minuter i veckan för ett genomsnittshushåll att sortera soporna. Det betyder att amerikanerna spenderar 90 miljoner timmar varje vecka med att sortera grönt glas från brunt glas från papp från aluminium från papper från plast etc., konstaterar James Dellingpole. Tid som kunde användas till något nyttigare.

I Storbritannien har man på sina håll också genomfört “sorteringskontroll” och gett kommunerna möjlighet att bötfälla den som bryter mot bestämmelserna och sorterar fel. Som ett led i övervakningen har man också utvecklat soptunnor med inbyggda kameror. "Sopspioner" förekom visst också i Sverige men tycks numera vara ett utdött släkte, tack och lov. 

James Dellingpole refererar också till en artikel i Spectator med rubriken ”Den stora återvinningsmyten”. Enligt författaren till denna – som själv arbetar i branschen – kan sopsorteringen göras både fortare och bättre och mer ekonomiskt med hjälp av maskiner. Det är fullt möjligt att utveckla en enkel maskin som separerar glas från plåt, papper från plast etc. Och redan idag finns det en maskin som med hjälp av reflekterat ljus kan känna igen olika typer av plast och skilja mellan plastföremål med olika färg.

Men så länge medborgarna låter sig hunsas av kommunistvurmande miljögrupper och tror på Greenpeaces och Världsnaturfondens lögner, så länge sorterar majoriteten av oss snällt och underdånigt hushållsavfallet och far iväg till återvinningsstationerna som ofta liknar de öppna soptippar EU nu vill totalförbjuda.   


“Återvinning har inget att göra med att vi måste rädda planeten”, slutar James Dellingpole. ”Den handlar om asketism, kontrollbehov och underkastelse till den gröna religionen.”

1 kommentar:

 1. Hej Narren

  När soporna eldas så är det bra att obrännbart material är bortsorterat. Det brinner bättre då och det blir mindre askmängder att hantera. Detta är en synpunkt jag har eftersom jag jobbar med fjärrvärme.

  Det var inte för kommentera det här inlägget som jag skriver på Din blogg idag. Jag trodde att Du skulle uppmärksamma ett eventuellt nytt EU-direktiv som kan göra att en tredjedel av Europas kärnkraftskapacitet kan läggas ned i förtid.

  http://www.energinyheter.se/2014/07/s-kerhetskrav-p-k-rnkraftsreaktorer-kostsamma

  Vid den upprustning av O2 som nu pågår så utförs inte säkerhetsuppgraderingar enligt de nya direktiven som kanske kommer att börja gälla.

  I värsta fall så kan det bli 4 reaktorer som tas ur drift före 2020.

  /Jan Eriksson

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare