Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

tisdag 7 juni 2016

Utkiken v. 23: Röster om klimatet

Utsiktspunkter av René Schute
Som Skeppsgossen tidigare berättat har norskfödde nobelpristagaren i fysik Ivar Giaever vid flera tillfällen ifrågasatt den globala uppvärmningen som Al Gore och FN presenterat den.

”Från 1880 till 2015 har temperaturen ökat från 280 grader Kelvin till 280,8 eller 0,3 procent. Den har alltså varit förvånande stabil. Där jag bor, i Albany, New York, är skillnaden mellan sommar och vinter ibland 80 K. Tror någon verkligen att 0,8 graders skillnad på hela jorden betyder något för klimatet i Albany?”

"Jag vill påstå att den globala uppvärmningen inte är något problem. Låt den vara, den reglerar sig själv. Vår värld har blivit åtskilligt mycket bättre och den kan bli ännu bättre – om vi slutar spendera jättesummor, och då menar jag verkligen jättesummor, på den globala uppvärmningen.”

Ivar Giaever har också ställt frågan vilken temperatur som är ”optimal”.

”Är det kanske den temperatur vi har nu? Det skulle i så fall vara ett under. Kanske är den två grader varmare. Kanske är den två grader kallare. Det är en fråga som jag aldrig fått något svar på.”

Megan McArdle heter en journalist som skriver om klimatfrågor för Bloomberg. Efter 15 år tillåter hon sig en viss skepticism beträffande alla larmrapporter.

”Det finns alltför många debattörer som pratar om klimatforskning utan att ha en aning om vilka frågor den försöker besvara… Otaliga gånger har jag fått höra att de tror på ’vetenskapen’ som om den var en allsmäktig gud som huggit in alla svar i sten. För dessa människor existerar bara de som tror och de som inte tror. Apostlar och kättare. Självklart är det inte så vetenskapen fungerar…”

“Vi befinner oss i stort sett där vi befann oss för 25 år sen: vi håller toppmöten för att efteråt inse att vi inte åstadkommit så mycket mer än att ha skickat ut en massa kolväten när vi flugit deltagarna från det ena mötet till det andra.”

Donald Trump kommer att upphäva Parisavtalet om klimatet ifall han blir president. Det ingår i hans 100 dagars handlingsplan. “Obama ingick avtalet ensidigt och utan kongressens medgivande”, menar Trump och tillägger: ”Avtalet ger utländska byråkrater kontroll över hur mycket energi vi använder här i USA… Dessutom innebär överenskommelsen att miljoner amerikaner nekas tillgång till all den energi som finns under deras fötter”. Trump sa också att han kommer att stoppa alla betalningar till FN:s klimatprogram.

Så till ”ett medium” som heter Ian Scott och lär vara känd i Australien. Han har blandat sig i klimatleken med ett hopkok av James Lovelocks Gaia-teori, Al Gores profetior och de gröna dagdrömmarnas visioner:

”Jorden är en levande organism som andas som alla andra levande varelser, den känner, den känner smärta, den gråter, den växer och den förändras. Om vi avlägsnar alla mineraler och metaller, kommer den då att överleva? Om vi borrar enorma hål i ett levande ting och hela tiden tappar det på vätska, kommer det att överleva? Det enda vettiga svaret måste bli: Naturligtvis inte. Vetenskapsmännens ord är inget evangelium, de kan mutas som alla andra för att de ska säga det som passar dem som sticker åt dem pengarna. Regeringens svar att beskatta är fåfängt, för det är de stora företagen (banker, elbolag, media) som styr i världen och de mäktigaste av dem alla är oljebolagen som bokstavligen kräver lösensummor av varenda människa. Oljan är orsak till många krig på jorden inklusive dem som pågår nu.

… Man behöver inte vara ett geni eller synsk för att inse vilka skador vi utsätter jorden för. Lösningen heter - som många av oss inser - fri och förnybar energi men de stora bolagen missunnar oss den. Om vi använde sunt förnuft så skulle dessa jätteföretag, som betalar ut miljoner för att få oss att tro att klimatförändringarna, inte är verkliga snart gå i konkurs.”

Orsaken till att jag ibland publicerar sådant här kvalificerat skitsnack är att det tyvärr ständigt återkommer i bloggar, insändare och uttalanden om hur vi arbetar på jordens undergång genom vårt sätt att leva. Det värsta är att så många människor omfattar denna ”klimatreligion”.

En annan - och klokare röst - som Skeppsgossen uppfångat i mediebruset får avsluta veckorapporten:

”Ökad mängd koldioxid i atmosfären gör jorden grönare, ett faktum som borde glädja de gröna. I stället gör de allt för att få bort all koldioxid så att allt flercelligt liv dör ut. Det tycks som om de föredrar bakterier och de borde därför byta namn.”


2 kommentarer:

 1. Tryckfelsnisse har nog varit i farten. Temperaturen har inte ökat från 280 K till 288,8 K utan från 280 K till 280,8 K.
  /L Back

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för korrigeringen. Jag har tagit Nisse i örat och rättat till siffrorna nu.

   Radera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare