Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 25 januari 2010

Datormodellerna är inget annat än moderna augurerMänniskans intresse för framtiden är lika gammalt som människan själv. I årtusenden har vi försökt sia om vad som ska hända om en dag, en månad, ett år eller om hundra år. Divination kallas det när man försöker spå framtiden genom att studera hur olja flyter ut i vatten, genom studier av fåglarnas flykt eller hur Jupiters blixtar ser ut när de korsar himlen. Det var sådana iakttagelser som romarnas augurer grundade sina framtidsprognoser på. I senare tider har vi haft kloka lappgubbar som spått sommarens väder i magarna på renar och abborrar – med varierande framgång.

Idag har divinationerna ersatts av datamodeller och prognoser. Ju mer Skeppsgossen tar del av dem, desto tydligare blir det att de i princip inte är ett dyft tillförlitligare än de framtidsscenarion som forna tiders augurer trodde sig kunna utläsa av innehållet i djurmagar eller molnens formationer. Prognoserna om arbetslöshet slår inte in, prognoserna för bilindustrin slår inte heller in etc. Och de märkvärdiga datormodellerna för framtidens klimat har också visat sig totalt uppåt väggarna. Inte ens vädret för tio dagar framåt kan våra meteorologer förutsäga till hundra procent.

Så varför ska vi envisas med att slänga ut miljoner mantimmar och miljoner kronor på en typ av ”vetenskap” som är så osäker som den statistik som baseras på modeller och prognoser. Också de gamla augurerna hade rätt ibland, troligen lika ofta som de hade fel. Är träffsäkerheten större idag? Knappast. Vetenskapen är empirisk, den grundar sig på fakta, och inte på förhoppningar, felaktigheter och rena förfalskningar. Det är ett oerhört slöseri med resurser att försöka spå vad morgondagen bär i sitt sköte, som det så vackert brukar heta.

Därför tycker Skeppsgossen att vi ska dra lärdom av de senaste årens klimatrabalder och göra som en klok person föreslog: om vi stänger av klimatdatorerna behöver vi inte längre bekymra oss för morgondagens klimat. Det är det enda vettiga sättet att stoppa de påstådda klimatförändringarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare