Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 6 januari 2010

Sluta sortera sopor!
Den som sett all skit som kastats runt "återvinningsstationerna" efter julen borde inse att utvecklingen tagit ett långt steg tillbaka sedan sopsorteringen infördes. I stället för att ha människor och fordon som hämtar våra hushållssopor ska vi nu själva gå, cykla, åka skidor eller köra bil med skräpet till en massa fula containrar och som lydiga och ansvarskännande medborgare lägga tidningar och reklam i därför avsedd container (men ej fönsterkuvert), ofärgat glas i ett hål och färgat glas i ett annat, hårda plastförpackningar för sig och mjuka för sig... Och eftersom containrarna ofta är smockfulla så ställer många sina påsar bredvid dem. Det innebär att en särskild lastbil en gång i veckan åker runt och "städar upp" (= tar hand om tvättmaskiner och bildäck och annat som folk lastar av vid återvinningsstationerna).

Har någon satt sig ner och räknat på vad sopsorteringen egentligen kostar kommunen och dess invånare? Eftersom det är för långt för en gammal Skeppsgosse och äldre Kuttersmycken att fotvandra med en massa kassar till stationen, körs det bil dit med ty åtföljande utsläpp av gud vet allt. Kommunens skrala kassa belastas med containerhämtning en och annan gång, plus kostnaden för "städpatrullen" (som i det här fallet kör runt halva Skåne varje vecka). Är verkligen den ekonomiska vinsten så stor att den uppväger kostnaden för gammaldags vecklig sophämtning med en och samma bil? Alla kommuner sätter ju en ära i att spara och detta är förvisso ett område där man kan göra det till allas båtnad.

Men miljön då? Oavsett om allt transporteras till samma deponi eller verkligen tas om hand på olika ställen som det påstås, så måste det ju handla om långa transporter som belastar vårt klimat. Eftersom sophämtningen i vår kommun dessutom sköts av ett franskt företag kan ingen påstå att återbäringen kommer medborgarna till godo. Den kanske till och med hamnar i skumma oljeshejkers fickor...

Skeppsgossen köper inte längre alla dessa miljöstämplade påbud uppifrån. Han uppmanar till civil olydnad som i de flesta sammanhang betraktas som något fint och en demokratisk rättighet. Ge tusan i att sortera dina sopor, packa allt i samma påse eller säck och riv hotbreven från kommunen som kommer med posten säkert som amen i kyrkan. Om en gör det straffes han med böter och till och med fängelse, om tusen gör det blir det väldigt trångt på anstalterna runtom i landet.

4 kommentarer:

 1. Själv har jag slutat sortera sopor. I USA håller "single stream" på att bli stort och så länge myndigheter i Sverige vägrar ta i metoden så åker mina sopor den vanliga vägen..
  Single stream innebär att man slänger alltsammans i samma container och låter därefter maskiner i en stor anläggning separera färgat/ofärgat glas, metaller, plast av alla möjliga sorter (går att sortera ut med bl.a. UV-ljus) etc etc. Slutprodukterna blir råvara som säljs på den öppna marknaden.
  Jag vägrar ta min tid och plats (bor i liten lägenhet) för att sortera avfall och som dessutom någon annan skall tjäna pengar på..
  Min personliga övertygelse är dock att vi skall ta hand om dessa värdefulla råvaror som vårt avfall utgör. Inför Single stream nu!

  SvaraRadera
 2. Det enda jag sorterar undan är mat för det lägger jag i skogen till fåglarna och rävarna som kan behöva maten.

  Det som Anonym skriver om, Single Stream, verkar intressant. Det vore nåt att testa på ett ställe och faller det väl ut kan det införas överallt.

  SvaraRadera
 3. Kan man inte sortera lite grann? Batterier är ju extra farligt och inte så svårt att ta med i fickan till närmaste affär. Sen kan man ju vägra köpa vissa saker som läsk och öl i aluminiumburkar t.ex.

  Solbacken

  SvaraRadera
 4. "Sortera inte hushållsavfallet. Engångsförpackningar och matrester kan kastas ihop och skickas till soptippen för förbränning. Det är bäst för såväl miljön som ekonomin och hushållningen med naturresurser. Inte heller sorteringen av glas och plåtburkar är samhällsekonomiskt försvarbar. Plast kan också med fördel brännas.
  Det gör ont när man ser gamla människor pliktskyldigast komma släpande i snömodden med sina rollatorer lastade med förpackningar till återvinningsstationerna.
  De som kastar skräp omkring sig i naturen, i parker och på gator och torg slutar inte med det för att det finns återvinningsstationer. Vi får vara glada om de hittar närmsta papperskorg.
  Nej, tvärtom har ett nytt nedskräpningsproblem skapats. Insamlingsplatserna ser ibland ut som gammaldags soptippar."

  Citatet är hämtat ur en omdiskuterad artikel från 2003. Den var undertecknad av f.d. generaldirektören på Naturvårdsverket Valfri Paulsson, Sören Norrby från Håll Sverige Rent och representanter för ledande sophanteringsföretag. Den ledde förmodligen indirekt till att det blev straffbart att inte sortera (det var det inte 2003), men det är ändå trösterikt att läsa sansade personers åsikter i frågan. Idag är det bara miljöpartister som käftar i kapp med Maud Olofsson, Anders Carlgren & Co. medan vintermörkret sänker sig över ett allt med centralstyrt Sverige.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare