Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

söndag 26 juli 2015

I Mengeles anda

Framtidens dvärgko?
Ombord på Narrskeppet kryllar det som vanligt av självtillräckliga världsförbättrare som påstår sig värna om mänskligheten och dra upp riktlinjerna för framtidens nya sköna värld. I själva verket är de mest ute efter publicitet och pengar. Många av dem är rena charlataner som säljer tomma ord och löften, andra kallar sig forskare och lever på anslag bekostade med skattepengar. Skeppsgossen har tittat lite närmare på den sistnämnda kategorin som tydligen ägnar sig åt lika bisarr forskning som en gång doktor Mengele. 


Men det handlar förstås inte om ögonfärg utan som det mesta idag om den globala uppvärmningen. Ett problem med denna påstås vara att dagens stora kossor inte klarar några graders högre medeltemperatur. Det gör däremot de dvärgkor som finns i Indien. Vid veterinärhögskolan i Kerala försöker nu en genforskare med det förtroendeingivande efternamnet Muhammed korsa fram en småvuxen ras (det får man väl säga om kor i alla fall?) som ska tåla effekterna av den förväntade värmeböljan. 

Enligt Muhammed föredrar man redan idag småvuxna kor på många håll i hans hemland eftersom de har en inbyggd “termometer-gen”. Och eftersom de är små behöver de förstås mindre mängder av såväl foder som vatten jämfört med sina fullvuxna artfränder. En eller två dvärgkor uppges vara fullt tillräckliga för att förse en familj med de mjölkprodukter den behöver. 

En extra bonus måste det ju också vara att metanutsläppen från dessa småkor blir väsentligt mindre, något som per automatik reducerar växthuseffekten och applåderas av alla klimatnarrar. 

Färdigplockade broilers
Men Muhammed är inte ensam om att forska fram nya husdjursvarianter. Redan 2002 skrev tidskriften New Scientist att “nakna” kycklingar hade framtiden för sig. Då fanns det redan ”en prototyp” framtagen vid universitetet i Jerusalem. Pappa till den var den  israeliske forskaren Avigdor Cahaner, som korsat en hönsras med naturligt naken hals med en vanlig broiler. 

Så vad är nu vitsen med en obefjädrad kyckling? Jo, man slipper plocka den, den växer fortare och den är miljövänlig. Men är nu allt som är miljövänligt så bra? 
   
Det har funnits kritiker ända sedan nyheten släpptes. Tidigare försök med muterade fjäderlösa kycklingar har visat att tupparna inte kan bestiga hönsen eftersom de inte kan flaxa med vingarna, och bristen på fjäderdräkt gör både tuppar och hönor mer mottagliga för parasitangrepp och myggbett. Med tanke att broilers tillbringar sina korta liv i artificiellt belysta utrymmen spelar det ingen roll att de är mer känsliga för solljus – och någon sentida Mengele har till och med föreslagit att man lika väl kan mutera bort hönsens ögon – en forskning grundad på det gamla talesättet ”blind höna hittar också ett korn”?

1 kommentar:

 1. Jan-Ove Malmgren27 juli 2015 16:10

  Fantastiskt begåvat. "Forskare" lever i slutna rum och ser företrädesvis världen med skyglappar på. 25% av väldens befolkning använder mjölkprodukter dagligen och den kossa som "forskats" fram alldeles i onödan klarar inte av att producera mer mjölk än vad en kalv diar de första veckorna i sitt liv. Därefter avtar mjölkproduktionen. Men kan man ge Al Gore fredspriset 2007 efter att i privatjet åkt land och rike runt för att varna för klimathotet så kan man göra i princip vad som helst utan att någon ifrågasätter syftet.

  On a side note. Jag roade mig en gång under ett 50-årskalas att göra en skriftlig undersökning om kunskapen hos släkt och vänner. Jag ställde två frågor på ett formulär som jag delade ut till gästerna.
  1. Växthuseffekten anses av forskare vara ett problem. Ska man ta bort den helt?
  2. Diväteoxid är ett giftigt ämne och dricker man för mycket av det dör man. Bör man införa ett förbud?

  ca 80% tyckte att man skulle ta bort växthuseffekten helt. ca 75% tyckte att diväteoxid skulle förbjudas helt.

  SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare