Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

onsdag 19 augusti 2015

Rapport från utkiken

KLIMATSPÖKET?


Om ett par år berikas New York med världens första stora “klimatmuseum”. Bakom initiativet står en kvinna som heter Miranda Massie. Hon har lyckat få uppbackning av en rad ”miljövänliga” institutioner som Harvard, Columbia och National Audubon Society. Skisserna till själva museibyggnaden har gjorts av installationskonstnären Olafur Eliasson.

Miranda Massie menar att klimatet idag påverkar alla delar av våra liv, “allt från vår hälsa till hur mycket vi betalar för våra livsmedel”. Därför hoppas hon att museet bland annat ska lära besökarna att det som beslutades på exempelvis Parismötet i år kommer att styra över våra liv under minst 20 år framåt (hemska tanke!). På en punkt vill dock Skeppspojken ge henne rätt: ”Vi kommer att försöka hitta lösningar på det här problemet under minst ett par hundra år framöver.”

Människor som bor i kustområden har inte bara stigande havsnivåer att frukta – spridningen av salmonella kommer också att öka högst påtagligt på grund av ökande temperaturer och större nederbördsmängder. Det har man kommit fram till vid universitetet i Maryland så det är säkert väl undersökt.


Och det räcker förstås inte med salmonella. Listeria och stafylokocker gillar också ett varmare och fuktigare klimat. En av huvudorsakerna sägs vara att kustområdena i allmänhet drabbas oftare av regn än inlandet, och därför kan allehanda bakterier lättare spridas via översvämmade dagvattenbrunnar och avloppssystem. Kycklinguppfödare utmålas också som ett hot i och med att gödseln från anläggningarna ofta sprids på åkrarna i Maryland.

Guvernören Jerry Brown i Kalifornien skyller givetvis den fyra år långa torkan i delstaten på klimatförändringarna och manar sina kolleger i kongressen till krafttag. I själva verket är torka och bränder inget nytt i de västra delstaterna men det får han förstås inte säga om han vill sitta kvar. Och att man skulle kunna försäkra sig om nya sötvattenskällor är mindre pk-opportunt än att skylla på industrins CO2-utsläpp.

Eller som en god vän till Skeppsgossen uttryckte saken: ”Om Henry Ford aldrig satt igång att masstillverka bilar eller om Edison aldrig uppfunnit glödlampan, om vi aldrig haft en industriell revolution, skulle det ha kommit en enda droppe mer regn över Kalifornien då?”

Dr Steven J. Allen är en av dem som gärna ger dagens journalister en välbehövlig känga. Han brukar roa sig med att gå igenom alla de ”studier” som vetenskapsjournalisterna refererar och som ofta ger stora rubriker i tidningar och andra media. Han menar att de flesta av de publicerade referaten är felaktiga, okunniga eller direkt missvisande. I en del fall återger media till och med studier som aldrig gjorts utan bara är påhittade (förmodligen av forskare i stort behov av nya anslag).

Allens slutsats är att 95 procent av alla rapporter i media är felaktiga eller falska.

Som exempel nämner han att studier om hälsoeffekterna av kemikalier i miljön eller personliga vanor oftast baseras på människors egna upplevelser och minnen, vilka naturligtvis helt saknar vetenskaplig relevans. Den som drabbats av lungcancer ”erinrar sig” att föräldrarna rökte mycket, medan en person som sluppit åkomman fast hans föräldrar rökte lika mycket är mindre benägen att nämna detta.

”Ajaj”, säger dr Allen. ”Nu är jag illa ute. Jag har just avslöjat en av journalistikens små smutsiga hemligheter. Reportrar är lata. De vill ha färdigt material. De vill ha en press release på morgonen som de kan ändra lite i och sedan förse med sin byline eller läsa upp i tv. Ju förr de fått det överstökat desto mer tid får de över till roligare saker än jobbet. En gång skrevs det en bok om journalistkåren i Washington med den minnesvärda titeln ’Full före lunch’”.

Steven J Allen tillägger lakoniskt: “I allmänhet är journalister dumma i skallen också om man tänker efter”.


Till slut en riktigt glad nyhet för dig som fortfarande tror att den arktiska permafrosten ska smälta och släppa ut så mycket metangas att jorden går under med en small så fort någon tänder en cigarett. Forskare vid universitetet i Princeton har upptäckt ett släkte metankäkande bakterier som lever i den arktiska jorden och förmodligen kommer att sätta i sig all metangas innan den når upp till ytan. Och ju varmare det blir, säger forskarna, desto hungrigare blir de här bakterierna.

Det var allt från utkiken för denna gång. Kommentera gärna!





1 kommentar:

  1. De kraftiga regnen som skapade de värsta översvämningarna hittills i Kalifornien för ett antal år sedan skylldes också på globala uppvärmningen. Torrperioden runt millenieskiftet med stora skogsbränder i södra Kalifornien skylldes också på globala uppvärmningen. Jag vet inte om den nuvarande torkan är värre än den som var runt millenieskiftet, men den var värre än 30-talets torka.

    Jan Eriksson

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare