Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

lördag 1 augusti 2015

Så luras vi av "vetenskapen"Hieronymus Bosch om det syndiga frosseriet
I åtskilliga tidigare inlägg har Skeppsgossen delat med sig av diverse kätterska åsikter om sambandet mellan högt kolesterol och hjärtproblem. På alla svenska vårdcentraler får du en föreläsning av din läkare om hur fet mat höjer halten kolesterol i blodet, att det är skillnad mellan det ”goda” kolesterolet och det “onda” eftersom statistiken visar att det finns ett samband mellan det ”onda” och hjärt-kärlsjukdomar. Enligt senare forskning är det inget annat än en ren och skär lögn.

Hela kolesteroldebatten grundar sig på en rad felaktiga antaganden och påminner på ett kusligt sätt om debatten kring människans påverkan på jordens klimat. På bloggen Barrel Strength har de brittiska medarbetarna gjort en lista med åtta punkter över hur de här mekanismerna fungerar. Skeppsgossen är imponerad och vill gärna sprida den till sina läsare. Varsågod, här är ”Eight Stages of Scam” i min översättning.  

1. Påståendena backas upp av forskare som ägnar sig åt annat än seriös forskning.

2. Man tror på vad dessa forskare säger därför det förklarar vissa faktiska iakttagelser (som att jordens medeltemperatur visat en tillfällig uppgång och att man under 1950- och 1960-talen noterade en ökning av antalet hjärtinfarkter relaterade till rökning). I västerländska samhällen leder det till att många drabbas av oro inför följderna av alltför stort välstånd och alltför mycket lycka. I bakgrunden finns Synden och nu är många redo att ta fram knutpiskan och göra bot.

3. Det faktiska sambandet är svagare än man först trodde. Resultaten är illa underbyggda, fortsatta studier ger inget stöd för de ursprungliga påståendena – men ve den som tvivlar!

4. Vid det här laget har mäktiga ekonomiska och politiska intressen tagit over. Med deras uppbackning förstärks larmrapporterna. I fallet kolesterol handlar det om margarinindustrin, om läkemedelsindustrin och hela det medicinska etablissemanget. Vad beträffar den globala uppvärmningen backas den upp av horder av byråkrater och vänsterfolk som vill ta kontroll över marknaden och som nu, när marxismens gud har störtats, behöver en ny gud (Gaia) som kan rättfärdiga deras handlande.

5. Skeptikerna som tålmodigt påpekat att forskningen bakom påståendena kan ifrågasättas fryses ut av etablissemangen och betecknas som knäppskallar.

6. Med tiden, efter femtio eller kanske sextio år, byts debattämnena. I fallet kolesterol blir bevisningen allt tunnare och nu handlar diskussionen om problemet med för högt intag av socker (fetma, diabetes), till viss del orsakat av för liten konsumtion av fett och kött.   

7. De renlärigas reträtt sker bakom en rökridå av nya katastrofscenarion. Ingen ber om ursäkt för att man haft fel. Tiden rinner vidare utan att vi lär oss förstå dårskapen i det mänskliga handlandet.

8. Nu har vi nått stadierna 6 och 7 i kolesterolcykeln medan vi kan ana början på dem I fallet med den globala uppvärmningen. Om femtio år kommer det fortfarande att stå vindsnurror ute i Nordsjön men troligen är de inte längre anslutna till elnäten och ingen bryr sig längre om dem. Kvar är också de lobbyister som oförtrutet propagerar för förnybar energi.

Hjärtläkaren Ernest N. Curtis har också citerat de åtta punkterna på bloggen JunkScience. I likhet med Skeppsgossen påpekar han att bakom alla larmrapporter om fetma och klimatförändringar finns tesen om en sekulariserad synd. Hjärtattacker är straffet för att vi glupar i oss en massa näringsrik mat, den globala uppvärmningen är straffet för att vi tanklöst plundrar Gaia. Någon gång i framtiden kommer man kanske att skratta åt vårt sätt att betrakta välstånd och hälsa som synder. Artikeln avslutas med ett citat som tillskrivs G.K. Chesterton – ”när människor slutar tro på Gud är risken stor att de i stället börjar tro på vilket nonsens som helst”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare