Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

torsdag 17 september 2015

Öppna ditt hjärta och betala din del av grannens solceller


Inför det stundande klimatmötet vädrar narrarna här ombord morgonluft, fylld till lika delar med grön teknik och gröna dollar. I likhet med flöjtspelaren som lurade småbarnen i fördärvet när han inte fick betalt av Hamelns borgare lockar miljöpartiet med förnybar energi och feta subventioner. "Nu är tekniken inom solenergi mogen även i mörka Sverige" förkunnar en rubrik i kvällspressen. 

I artikeln från den 15 släpper man fram aktörer som Soltech Energys vd Frederic Thelander. Han är naturligtvis opartisk (eller borde vara det!) och kan berätta att en investering på 100 000 kr i hans solceller ger en avkastning på ca 6000 kr om året "om taket är bra och i söderläge". Och Telge Energis kundchef Petra Hallebrandt - lika opartisk hon - sjunger med i kören: "Om vi satte solpaneler på 25 procent av alla tak skulle solenergin uppgå till omkring 10 procent av all vår elförbrukning". 

En guru på området är storsvindlaren Elon Musk, som påstår sig ha uppfunnit ett hembatteri kallat Tesla Powerwall som lagrar solljuset på dagarna så att husets invånare får gratis el på kvällar och nätter. Batteriet ska tillverkas vid en skattesubventionerad fabrik i Las Vegas som välsignats av självaste Barack Obama. 

I Expressens artikel kommer på slutet en liten brasklapp som lyder: "Vi kan aldrig leva på enbart sol i Sverige... Potentialen är omkring 500 000 villor och det räcker långt." Hittills svarar solkraften för 0,2 procent av den svenska elproduktionen så Soltech Energy, Musk m.fl. måste sälja rätt många solpaneler innan vi ska kunna jämföras med Tyskland och andra länder med höga elkostnader. 

Reklamen för den förnybara energin framhåller alltid att övergången till förnybar energi är hur lätt som helst. I själva verket tär den hårt på våra plånböcker och det är ju direkt vansinnigt att vi ska upprepa Tysklands, Danmarks och Spaniens misstag. Till och med i miljövänliga Kalifornien har Los Angeles nyligen vägrat att ansluta sig till ett planerat solkraftverk i Mojaveöknen på grund av de skador ett sådant projekt orsakar på fauna och miljö.  

Miljönarren Åsa Romson har aviserat ökat stöd åt solcellsindustrin med 225 miljoner under 2016. Så heter det förstås inte officiellt utan i stället talas det om "solinvesteringsstöd". Redan nu lär det stå över 4000 enskilda och företag som vill få del av detta stöd. 25 miljoner avsätts också som "stöd till energilagring" (småpengar för Mr Musk). Sammantaget betyder detta att skattebetalarna i Sverige får äran att vara med och betala 250 miljoner till grannarnas installationer - allt i den heliga klimatsolidaritetens namn. 

Så öppna era hjärtan och hjälp grannarnas elmätare att sakta farten. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Bloggarkiv

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare