Featured Post

Patrick Moore: Fakta om CO2

Härom dagen hittade Skeppsgossen följande text av Patrick Moore , den kanadensiske miljöforskaren som var med om att grunda Greenpeace...

måndag 26 november 2012

Hoppfullt för de svenska örnarna

Ingen havsörn men lika majestätisk

Vindkraften orsakar enorma miljöskador. Den kräver stora mängder råmaterial och mark för turbiner, den kräver backup och långa kraftledningar. Enbart utvinningen av de sällsynta jordmetallerna förstör värdefull jordbruksmark och leder till hälsoproblem för dem som arbetar med brytningen, särskilt i Kina.


Här i Väst hotar vindkraftverken många fågelarter och fladdermöss som vi under årtionden har försökt rädda från utrotning med stora ansträngningar och till stora kostnader. Det handlar inte om sparvar och duvor som våra katter tar utan om fladdermöss som äter insekter och skyddar våra skördar. Det handlar om ståtliga rovfåglar, hägrar, tranor och svanar.

Enligt den amerikanska fågelskyddsorganisationen American Bird Conservancy (ABC) dödas varje år över 500 000 fåglar och ett oräkneligt antal fladdermöss av vindkraftverken i USA.

De stora örnarna är särskilt utsatta. Det finns uppskattningar som säger att närmare 1 000 örnar slaktas varje år. Altamont Pass öster om San Francisco var en gång ett viktigt habitat för örnar, men på de senaste 20 åren har inga par häckat i området. På andra håll finns det en verklig risk att stammen av prärietranor decimeras och måste söka sig andra häckningsplatser.

Vindkraftsindustrin ser till att de officiella dödssiffrorna hålls på en “acceptabelt låg” nivå genom att bara söka under stillastående turbiner eller i direkt anslutning till vindsnurrorna. På så sätt kommer inte fåglar som orkat flaxa en bit innan de störtat till marken med i statistiken. Vidare sker inventeringen med två till fyra veckors mellanrum så att de döda fåglarna hinner tas om hand av rävar och andra rovdjur. Hundar används inte vid söken och skadade fåglar räknas inte med i statistiken.

Mottot tycks vara ”hugg sönder, skyffla iväg och håll käften”.

ABC:s vindenergispecialist Kelly Fuller framhåller också att det ofta är omöjligt att komma nära en större vindfarm på grund av de höga stängslen, varför oberoende analyser inte kan göras. De siffror som offentliggörs är tillrättalagda och manipulerade.

Fish and Wildlife Service åtalade tillsammans med justitiedepartementet ett oljebolag för 28 dödade fåglar i North Dakota, och ExxonMobil har fått böta 600 000 dollar för att de oavsiktligt orsakat 85 fåglars död. Men hittills har inte ett enda vindkraftsbolag åtalats i USA. Det har nu gått så långt att myndigheterna tillåter att ett visst antal örnar ”offras” för nya vindfarmer.

I Sverige har Skeppsgossen och andra fågelvänner försökta skapa opinion mot tillkomsten av nya vindkraftverk. Siffror som de som anges ovan bemöts tyvärr med skepsis eller kallas direkt lögnaktiga av motståndarna som hänvisar till en gammal undersökning från Naturvårdsverket. Inte heller de ornitologiska föreningarna verkar särskilt intresserade av den pågående slakten och har i varje fall inte tagit några initiativ till egna undersökningar.

Ett litet glädjande tecken är emellertid att Oskarshamns kommun på rekommendation av Naturvårdsverket stoppat bygget av tre vindkraftverk på Ävrö. Dessa skulle utgöra ett hot mot de havsörnar som häckar i området (det finns bara 500 par i hela Sverige). Men hur många glador, hökar, ugglor och andra fåglar och hur många fladdermöss som slaktas av de redan byggda vindkraftverken runtom i landet, det tycks vi aldrig få veta.



5 kommentarer:

  1. Kommunerna runt Mälaren har beslutat att inga vindkraftverk skall få byggas nära den sjön. Det är för att rädda havsörn och fiskgjuse. Beslutet togs efter att en havsörn kolliderade med ett vindkraftverk vid Kvismaren förra året.

    I Södermanland så har havsörnen ökat sin population en del emedan fiskgjusen har minskat. Det är i närheten av de större sjöarna som havsörnen håller till. Att fiskgjusen har minskat beror delvis på att havsörnen har ökat. Havsörnarna jagar undan fiskgjusarna och ibland händer det att de tar fisken som fiskgjusarna fångat. En annan orsak till att fiskgjusarna minskat mycket i vissa sjöar är fritidsbåtar.

    Konflikten mellan fiskgjuse och havsörn gör att fiskgjuseparet bara får fram en unge per år istället för 2-3.

    /Jan Eriksson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mycket intressant information om Mälaren. Trots att jag har försökt hitta notiser etc. om fågelkollisioner med vindkraftverk har havsörnen som dödades vid Kvismaren undgått mig. Jag gissar att händelsen aldrig togs upp av riksnyheterna i alla fall. Så får vi då sätta ett kors till i taket och hoppas att också andra naturområden än Mälaren och Smålandskusten fredas.

      Radera
    2. I rikspressen så var det stora rubriker om kollisionen. Ibland stod det Pålsboda, ibland Odensbacken och ibland utanför Örebro.

      Jag såg det på TV, hur en "fågelexpert" plockade upp den döda örnen. Det som var unikt med den kollisionen var att den bevittnades av en kvinna som tittade på fågeln.

      /Jan Eriksson

      Radera
  2. Låt oss se vindkraftverken som en religiös symbol på samma sätt som kyrkspiror. En sorts "åsk"ledare för att motta högre makters nedslag till mänskligheten. Därmed behöver de ju inte snurra utan bara stå där som ett utropstecken.
    Så spar man dessutom in på elkabeln som man slipper dra.

    SvaraRadera
  3. Härförleden tog man upp på miljöaktuellt att en(1 st ) talgoxe hade dödats av Anticimex , alla fåglar och fladdermöss som dödas av vindkraft tiger man som muren om .

    SvaraRadera

Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

Narrskeppet

Narrskeppet

Bloggintresserade

Om mig

Mitt foto
Har varit journalist under hela mitt yrkesverksamma liv och jämsides med detta översättare